HC Energie Karlovy Vary

Byl jsem nervózní, ale v kabině je super parta, říká o Áčku mladý obránce Matteo Kočí

Do Karlových Varů přišel před dvěma lety z druhého konce republiky, v patnácti letech se musel na západě Čech sám zabydlet. Nedávno sedmnáctiletý obránce Matteo Kočí ale už vloni pravidelně nastupoval za juniorku Energie, letos absolvuje i letní přípravu s karlovarským Áčkem.

„Je to něco jiného než když jsem trénoval s mládeží. Trénuje se tam trochu jinak než tady, ale moc si to tu užívám,“ říká o tréninku s karlovarským Áčkem mladý bek.

I pro něj platí, že letní část sezony, kdy hokejisté místo ledu trénují převážně v posilovně nebo na atletickém oválu, není tou nejoblíbenější.

„Vím, že vše v letní přípravě potřebuji, abych se dobře připravil na sezonu. Nemám rád běhání, ale vím, že se mi to bude hodit,“ má jasno v tom, že i fyzický dril je v přípravě na nový ročník nezbytný.

Extraliga juniorů 2021-22
MatteoKočí
obránce
Z 42
G 4
A 10
+/- +9

Kočí je aktuálně nejmladším hráčem v přípravě prvního mužstva Energie, teprve před pár dny oslavil své 17. narozeniny. Neměl trochu strach, jak zapadne v kabině, kde hrají i borci s více než pěti sty extraligovými starty?

„Byl jsem z toho trochu nervózní. Máme tady ale super partu a myslím, že mě kluci vzali celkem v pohodě,“ říká o rychlé adaptaci mezi zkušené hokejisty.

Jak už jsme zmínili v úvodu, Kočí nepochází ze západní části republiky. Po hokejovém startu v Havířově strávil další mládežnické roky ve Vítkovicích. Jako člen vítězného Moravskoslezského výběru se v lednu 2020 představil na Olympiádě dětí a mládeže právě v Karlových Varech, kde zaujal místní trenéry. A v létě už přišlo stěhování.

„Ze začátku to pro mě tady bylo hodně těžké. Musel jsem si zvyknout na to, že jsem tu sám, bez rodiny, vše jsem si musel zařídit. Jsem za to ale moc rád, že jsem tady, a je to pro mě super zkušenost,“ říká o adaptaci v nejznámějším českém lázeňském městě.

I když to má domů přes 500 kilometrů, neznamená to, že by měl na západě Čech kdovíjakou volnost. „Každý den si volám s taťkou a mamkou, kontrolují mě, jak tady funguju,“ říká mladý obránce s úsměvem.

V úvodní sezoně po svém příchodu toho v dresu Energie vinou covidu moc neodehrál, vloni už to byla ale úplně jiná káva. Patnáct utkání za dorost, dvaačtyřicet za juniory a k tomu navrch patnáct startů za reprezentační sedmnáctku!

„Byla to náročná sezona, odehrál jsem hodně zápasů. Byla škoda, že se nám nepodařilo postoupit dál v play-off, myslím, že jsme měli šanci. Teď už se musíme připravit na další sezonu tak, abychom udělali další krok,“ doufá v ještě lepší týmový výsledek Kočí, který s juniory loni dokráčel do čtvrtfinále play-off, kde mladí energetici ve vyrovnané bitvě podlehli Liberci 1:3 na zápasy.

Ročník 2021-22 pro Kočího začal už v srpnu, kdy se dočkal své premiéry v národním týmu do 17 let. V reprezentaci se pak díky svým výkonům udržel po celou sezonu, což bude jeho cílem i do nové sezony.

„Určitě bych se chtěl v reprezentaci udržet a udělat úspěch. Byl jsem nesmírně rád, že jsem dostal šanci a potkal jsem tam super kluky, měli jsme super partu. Moc jsem si to užil,“ říká o zkušenosti v tom nejkrásnějším dresu.

Na úvodním turnaji národního týmu se navíc neztratil ani bodově, hned ve svém druhém startu v zápase proti domácímu Švýcarsku skóroval, totéž zopakoval i v následující bitvě s Německem.

„Snažím se hrát hodně ofenzivně, do útoku mě to hodně baví. Když můžu, tak tam jedu,“ říká o svých útočných choutkách.

Udržet se v reprezentaci, zahrát si s juniory play-off, to jsou tedy cíle mladého obránce pro novou sezonu. Ještě jeden by se ale asi našel, spíš než cíl je to zatím jen sen.

„Zahrát si za Áčko, to je sen každého mladého hokejisty. Byl bych za to moc rád, ale musím makat, abych tu šanci dostal,“ má jasno, že k jeho splnění vede hlavně píle dřina.

Podaří se mu to už v této sezoně?