HC Energie Karlovy Vary

Byl to zápas se vším všudy, hodnotí spokojeně Tomáš Rachůnek

Energie vyhrála popáté v řadě! V prodloužení série jí pomohlo vysoké vítězství 5:0 doma nad Olomoucí, k čemuž čtyřmi góly přispěla i první útočná lajna Flek - Gríger - Rachůnek. Právě Tomáše Rachůnka, jenž si v utkání připsal dva body, jsme vyzpovídali o dojmech ze zápasu, nadcházející šňůře venkovních duelů i o 100. výročí republiky, které připadalo právě na den tohoto klání.

Tomáši, vyhráli jste už popáté v řadě. Jaká je atmosféra v kabině?
Atmosféra je samozřejmě super, dlouho se nám tohle v extralize nepovedlo. Ale musíme si toho vážit, hrát tak, jak hrajeme, a neustupovat.

Vy sám jste na Hané působil před svým příchodem do Energie, měl pro vás zápas o to větší náboj?
Od té doby se v Olomouci dost hráčů vyměnilo, ale samozřejmě tam spoustu kluků znám a před zápasem jsme si psali. Určitě to bylo trochu speciální utkání.

Olomouc vás ze začátku utkání tlačila, cítili jste nějakou únavu z pátečního derby s Plzní?
Popravdě, trochu ano. Ta první třetina byla špatná, nejezdily nám nohy a Olomouc hrála lépe. Naštěstí jsme to ustáli a paradoxně jsme se dostali do vedení (úsměv). Od druhé třetiny jsme už hráli jiný hokej.



V průběhu první třetiny jste se zlepšovali a zlepšovali, až to vyvrcholilo gólem v závěru periody. Co byl ten impuls, který vám to umožnil?
Já bych ani neřekl, že se to nějak velice zlepšovalo. Tam byla situace, že jsme ujeli, Flíček (Jakub Flek, pozn. red.) mi přihrál a já jsem to už dával gólmanovi mezi nohy. Ale že by to vyústilo z nějakého našeho tlaku, to ne, spíš jsme prostě ujeli a dali gól. To nás povzbudilo a od druhé třetiny už jsme hráli dobře, začali jsme zase bruslit a kontrolovali hru.

Zápas se poměrně rychle vyhrotil a kromě tvrdých soubojů byla k vidění i bitka Ondry Šafáře s Káňou. Jak jste to vnímal vy v celém průběhu utkání?
Olomouc hraje fyzický hokej, mají na to vysoké a silové hráče. Šafi (Ondřej Šafář, pozn. red.) se pobil, on se toho nebojí, a byl to zápas se vším všudy.

Vaše nově složená lajna s Kubou Flekem a Dávidem Grígerem válí, dnes připravila Energii čtyři góly a vy sám jste měl dvě asistence. Jak se vám spolu hraje?
Teď se nám daří, je to dobré, sedli jsme si. První dva zápasy jsme se lehce hledali, než jsme si na sebe zvykli. Dneska jsme už hráli super a doufám, že to tak bude pokračovat.

Díky dnešním dvěma asistencím jste nejproduktivnější hráč týmu, jaký to je pocit?
Normální (smích). Já tu jsem od toho, abych určitým způsobem dopomáhal ofenzívě a byl produktivní. Jsem rád, že se nám daří, že hrajeme dobře, a že vyhráváme. To je všechno.

Poslední tři vzájemné zápasy s Olomoucí jste prohráli, berete dnešní výhru trochu jako zadostiučinění?
(úsměv) Moc se nám na ně nedařilo, vždycky hráli dobře a nepříjemně a hlavně to je těžké u nich doma. Tady jsme trochu využili toho, že jsme dali první gól. Oni pak ustoupili od té agresivní hry a dovolili nám toho víc, takže nám to tam napadalo.

Nyní vás před reprezentační pauzou čeká trojzápas venku, věříte v udržení své formy?
Jedeme ven, bude to strašně těžké. Ale budeme z toho chtít vytěžit co největší počet bodů, abychom byli pořád zaklínění v těch lepších patrech tabulky (úsměv).

Dnes se také slavilo sté výročí založení republiky, vnímal jste nějak tuto událost i vy?
Ani jsme to nijak nevnímali, v šatně jsme to neřešili, takže to bylo spíš pro lidi.

Děkuji za rozhovor.

Související články