HC Energie Karlovy Vary

Čekají se ode mě góly, proto jsem tady, ví Zetterberg

Severská kolonie se na západě Čech pozvolna rozrůstá. Dalším z jejích nových členů je švédský útočník Lukas Zetterberg. Kanonýr, který ve Švédsku sezonu co sezonu atakoval hranici dvaceti branek za sezonu. A góly se od něho budou čekat i v Karlových Varech, což sám moc dobře ví.

Krásné slunečné počasí přivítalo Zetterberga v neděli odpoledne v Česku. Švédský forvard opustil letištní halu v Praze s úsměvem, nic na tom nezměnilo ani hodinové zpoždění jeho letu.

Po rychlém přesunu do Varů si hráč s přezdívkou Zeta ještě ten den osahal své místo v karlovarské kabině. Druhý den ráno už se trenérům hlásil na úvodním tréninku.

„První den tady byl moc fajn. Jsem rád, že jsem poznal kluky a všechny lidi okolo týmu. Už jsem si stihl prohlédnout KV Arenu, chci ještě poznat město. Slyšel jsem, že je úžasné a jsem na něj opravdu zvědavý,“ sdělil své první dojmy po úvodním tréninku exkluzivně našemu webu.

Pro Zetterberga se jedná o vůbec první zahraniční angažmá na klubové úrovni. V Česku už ale kdysi byl. V minulosti tu totiž odehrál několik turnajů v dresu mládežnických švédských reprezentací.

Začátky pro něj ale mohou být v cizí zemi samozřejmě trochu obtížnější, což sám přiznává.

„Samozřejmě, že jsem trochu nervózní, ale také nesmírně vzrušený. Hrál jsem hokej ve Švédsku, teď budu hrát hokej tady. Vím, co mám dělat,“ má ale jasno v tom, že jak u něj doma, tak tady v Česku se jedná pořád o stejný sport. Který mu navíc náramně jde.

Urostlý pravák totiž v posledních letech prokazoval, že je kvalitním hráčem. A navíc dobře mířícím. V posledních třech letech vstřelil hned 59 branek! A tuhle pověst bude chtít potvrdit i ve svém novém působišti.

„Jsem ofenzivní typ a měl bych dávat góly. Rád střílím, snažím se skórovat a budu i tvrdě pracovat pro své spoluhráče a celý tým. To je to, proč jsem tady,“ má jasno v tom, co se od jeho příchodu do Karlových Varů očekává.

A proč vůbec poprvé v kariéře zvolil angažmá mimo svou rodnou zem?

„Už v půlce loňské sezony jsem cítil, že bych chtěl zkusit něco nového. Měl jsem skvělý pohovor s trenérem a realizačním týmem. Vím, že tým chce konečně uspět v play-off a já jsem tu od toho, abych mu v tom pomohl. Mluvil jsem o tom hodně i s mými rodiči a přítelkyní. A bylo to snadné rozhodování,“ říká k tomu, že nad přesunem do Energie dlouho neváhal.

Než ale do nejznámějšího českého lázeňského města vyrazil, užil si ještě na delší dobu pár posledních chvil doma ve Švédsku. I když užil. Ani on se totiž nevyhnul náročné letní přípravě tolik důležité proto, aby v ostré sezoně uspěl.

„Během léta jsem trénoval ještě s dalšími kluky. Bylo to hodně dřiny, ale byla to dobrá příprava,“ říká o svém programu v posledních týdnech.

Nyní už se ale Zetterberg připojil ke svému novému týmu, se kterým začal polykat tréninkové jednotky kondičního kouče Martina Iterského.

Energetici se totiž po krátkém volnu znovu zapojili do tréninkového procesu. Tento týden ještě jen na suchu, už příští týden ale znovu vyjedou na led. A budou tak zase o krok blíže startu nové extraligové sezony. Na tu se těší i nová švédská posila, stejně tak jako na karlovarské fanoušky.

„Slyšel jsem, že jsou tu skvělí fanoušci, že na hokej rádi chodí. Chci dokázat jim všem i celému městu, proč jsem tady,“je natěšený Zetterberg.

A natěšení jsou i fanoušci. Ti se zápasové premiéry rodáka z Vasteras dočkají už za několik týdnů, na ledě ho ale s jeho obvyklým číslem 28 nenajdou. To totiž v týmu patří Danielu Kružíkovi. Nezkoušel tak svého nového spoluhráče zlomit, aby mu oblíbené číslo přenechal?

„Ne, to vůbec ne, nebavili jsme se o tom (úsměv). Mám rád i jiná čísla, takže to nebude problém,“ říká s úsměvem.

A jaké číslo to bude? To si můžete tipnout na našich sociálních sítích. A když budete mít štěstí, můžete vyhrát jedno z originálních triček.