HC Energie Karlovy Vary

Černoch: Základní část pozitivní, play-off nikoliv. Fanoušci? Hrozně nám pomohli

V průběhu sezóny převzal kapitánské céčko a prodloužil s klubem smlouvu. Prožil bodově nejvydařenější sezónu dosavadní kariéry, přesto nakonec Jiří Černoch nehodnotí sezónu jako vydařenou. Věří ale, že se podaří kádr kvalitně posílit a příští sezóna bude delší.

Jirko, je to dva dny, co vám skončila sezóna. Jak s odstupem několika hodin hodnotíte play-off?
Play-off nelze hodnotit pozitivně. Bohužel jsme sérii s Olomoucí prohráli a vypadli. Příští rok se pokusíme o čtvrtfinále znovu. Sérii rozhodl třetí zápas, ve kterém jsme vedli 2:0 a nakonec ten duel ztratili v prodloužení. Následující utkání v Olomouci už bylo strašně těžké.

Jak byste zhodnotil celou sezónu?
Kdybych měl tu sezónu rozdělit na části, tak si myslím, že základní část můžu hodnotit pozitivně. Půlku sezóny jsme se plácali kolem posledního místa a bylo to náročné. Od ledna se ale začalo dařit. Vyhrávali jsme hlavně doma, čímž jsme si pomohli a nakonec se v klidu dostali do předkola.

Na konci prosince jste měli stejně bodů Kladno. Pak se to najednou otočilo, čím to bylo?
V kabině jsme si ujasnili nějaké věci a řekli si, že uděláme tlustou čáru za tím, co bylo a že začneme odznovu. Naštěstí jsme začali vyhrávat a hlavně jsme si pomohli těmi domácími zápasy. Hodně nám pomohl ten speciální zápas s Litvínovem, kdy přišlo hodně lidí. Ti pak začali chodit i nadále a hrozně nám pomohli.

Asi platí přímá úměra, že když se daří, chodí i lidi…
Určitě. Když jsme hráli špatně, tak lidi nechodili, což nám nepomohlo. Pak se začalo vyhrávat, lidi začali chodit a my šli tabulkou nahoru. Pak jsme měli, v té druhé půlce základní části, tu výhodu domácí atmosféry, která nám v začátku sezóny chyběla.

Vy osobně jste odehrál bodově nejvydařenější ročník. Jak hodnotíte sezónu z individuálního hlediska?
Těžko se mi to hodnotí takhle hned po sezóně. Už nekoukám jen na sebe, protože tech věcí tady mám na bedrech více. Hrozně mě mrzí, že jsme vypadli v předkole a máme konec sezóny. Ale určitě se v celé té sezóně najdou i nějaká pozitiva. Sám sebe ale hodnotit nechci.

V průběhu sezóny jste přebral kapitánské céčko. Jak velká to byla zodpovědnost?
Samozřejmě obrovská zodpovědnost. Hodně věcí, ve kterých ten kapitán musí fungovat, ať už v kabině nebo mimo ní. Musel jsem si chvilku zvykat, ale nakonec si myslím, že jsem to zvládl relativně v pohodě. A myslím, že mě to ani hokejově nijak nesvazovalo. Byla to pro mě obrovská čest a dělal jsem to vždy nejlíp, jak jsem mohl.

Odehráli jste první sezónu pod Davidem Brukem. Jak jste si spolu sedli a jak vám vyhovuje jeho herní styl?
Myslím si, že s trenéry mám dobrý vztah. Herní styl myslím, že nejen mně, ale i celému týmu sedí. Ale bavíme se pár dní po vyřazení, takže je pro mě fakt těžké to hodnotit.

Během roku proběhla řada změn ve vedení klubu. Jaký to mělo dopad na vás v kabině?
Musím říct, že jsem měl strach, že to na kabinu bude mít větší dopad. Všechny ty záležitosti, noví majitele apod. Ale proběhlo to naprosto hladce a pro nás hráče to nebyla žádná přítěž. Nijak nás to neovlivňovalo v naší práci, což je pozitivní.

Kádr zůstal z velké části pohromadě, přijít by měly nové posily. Vyhlídky do nové sezóny jsou tedy pozitivní?
Jsem moc rád, že se podařilo udržet ty kluky a že nás tady devadesát procent zůstává. Vždy je to lepší, než začínat úplně od nuly. Pokud se podaří vybrat dobré posily a ti kluci se tu rychle chytnou, věřím, že příští sezóna bude ještě lepší.

Vám sezóna asi končit nebude. Pokračovat byste měl v reprezentaci. Tak jaký máte nyní program?
Akorát jsme se bavili s Ondrou Beránkem, že si dáme osm až deset dní úplně volno a pak začneme zase trénovat, ať zůstaneme v kontaktu s ledem a pak uvidíme, jestli přijde pozvánka nebo ne.

Děkuji za rozhovor.