HC Energie Karlovy Vary

Cesta dorostu začíná. Sezonu vidím optimisticky, hlásí trenér Andrys

Dorostenci Karlových Varů ve čtvrtek vstoupí do nového ročníku. Na úvod čeká svěřence trenérského dua Sýkora – Andrys mužstvo Bílých Tygrů. Kam až jejich letošní cesta povede?

Karlovarští dorostenci chtějí navázat na uplynulý ročník, který se jim poměrně vyvedl. Ani dorostenecká liga se bohužel nevyvarovala předčasnému ukončení kvůli koronavirové situaci.

Andrysovi svěřenci vloni skončili na pátém místě tabulky o pořádí v play-off, samotnou vyřazovací část si ale kvůli zmíněným celosvětovým problémům nezahráli. O to větší bude motivace letos.

Mladí energetici se představí ve skupině Západ. Parta kolem kapitána Robina Sapouška bude soupeřit s Hvězdou Praha, Rytíři i PZ Kladno, Chomutovem, Třemošnou, Litvínovem, Mladou Boleslaví či Libercem, proti kterému sezonu začnou. Chybět nebudou ani tradičně peprná west derby s Plzní.

Trenérský štáb se i letos bude opírat o útočníky Robina Sapouška či Samuela Šmajdu, kteří se postupně zařadili k týmovým lídrům. Před sezonou navíc zamířil z Havířova do lázeňského města talentovaný Adam Csabi, ten se v přípravě ukázal ve skvělém světle a dokonce si vysloužil pozvánku na reprezentační kemp. Mezi třemi tyčemi by měl plnit roli jedničky Štěpán Maleček.

„Štěpán je kvalitní gólman, pokud se nestane nic neočekávaného, tak bude naší jednoznačnou jedničkou,“ vyjasnil situaci v brankovišti trenér Andrys.

Dorostenci sice nevkročí do nového ročníku s pozitivní bilancí z přípravy (4–1-8), nepříjemně však zamíchala kartami také aktuální situace, která ne vždy umožnila nasadit plnou sestavu. Energie má za sebou i prestižní turnaj v Třinci, během něhož dostávali prostor především hráči širšího kádru.

Andrys: Sezonu vidím optimisticky

Hokej je týmový sport a mužstvo nestojí jen na zmíněných tahounech, čehož si je vědom i hlavní trenér. „Očekáváme, že hráči jako Sapoušek či Šmajda budou tahouni. Do toho nám přišel Csabi, bude se tu točit Krajčík. Malec (Štěpán Maleček) bude chytat a čekáme, že jeho výkonnost půjde jen nahoru. Máme tu hodně mladých hráčů, které jsme přivedli. Lídři zůstávají s tím, že se na ně postupně budou nabalovat hráči ročníků 05, případně 06. Sezonu vidím optimisticky“ líčí Andrys.

Na prvním místě na seznamu cílů pro kouče zůstává výchova talentů. „Půjdeme do sezony se stejným cílem, jako každý rok, a to vychovat hráče, kteří mohou okamžitě zapadnout do juniorského kádru s tím, že se co nejvíce hráčů bude snažit se postupně dostávat i do áčka.“ Energetici se však netají tím, že soupeře chtějí porážet především ofenzivním stylem hry. „Naše cíle jsou jednoznačné – dávat co nejvíce gólů, hrát co nejvíce útočný hokej. Budeme hrát hlavně dopředu, dopředu a dopředu,“ dodává Andrys.

O umístění mladíků lze zatím jen spekulovat, co je však jisté je to, že žádný z klubů letos nesestoupí. Jak tento krok vidí Tomáš Andrys? „Vidím to velmi pozitivně. Nesestupovost dává tlak na ty hráče. Když někdo nebude fungovat, je velice rychle nahraditelný. Myslím, že to není vůbec špatně, ba naopak by koncentrace těchto hráčů následně mohla chodit do extraligových klubů.“

Energie tedy vstoupí do sezony už tento čtvrtek na ledě Liberce, utkání proti Bílým Tygrům začne v 16:00.