HC Energie Karlovy Vary

Deváťáci si premiéru v extralize dorostu užili! Gólem si ji okořenil Jakub Kyncl

Premiérový zápas zakončený výhrou, tak to se ne vždy povede. V utkání proti Bílým Tygrům to vyšlo čtyřem hráčům deváté třídy Energie. Sestavu extraligového dorostu doplnili útočníci Jakub Kyncl, Josef Suchý a Jonáš Vaníček. V pozici druhého gólmana byl připraven Ondřej Kadoun. Deváťáci nahradili reprezentanty, kteří dostali volno a společně se svými staršími spoluhráči se radovali z výhry 5:2.

I když to podle skóre nevypadá, tak vůbec nešlo o jednoznačný duel a Tygři několikrát vystrčili drápy. Hlavně v úvodu první třetiny, což ostatně potvrzuje i Jakub Kyncl. „Myslím si, že to byl super týmový výkon a hlavně Martin Psohlavec nás na začátku první třetiny hodně podržel,“ vyzdvihl výkon gólmana.

Hra se často v rychlém sledu přelévala mezi pásmy a boje o kotouč se rozhodně nevedly v rukavičkách, o tom ostatně svědčila i poměrně častá vyloučení. „Bylo to o dost víc fyzičtější, ale myslím si, že jsme to zvládli dost dobře a i týmově. Vyhráli jsme 5:2. Takže super, že hned první extraligový zápas jsme vyhráli,“ usmívá se Jonáš Vaníček i přesto, že si sám několikrát hru do těla vyzkoušel na vlastní kůži.

„Bylo to o hodně těžší a o hodně rychlejší, ale zvládli jsme to naštěstí, takže uvidíme,“ přidává se s úsměvem k hodnocení svých spoluhráčů Josef Suchý a dodává. „Zápas jsem si užil. Myslím si, že 5:2 je dobrý výsledek, ale bylo to těžké.“

Dostat se do sestavy extraligového dorostu, zvláště ve čtrnácti letech, to se nepodaří každý den, a tak je to zřejmě věc, která překvapí. „My jsme to moc nečekali, ale byli jsme rádi, že jsme tu šanci dostali a doufáme, že budeme hrát i v dalších zápasech,“ těší šance zahrát si v dorosteneckém hokeji Jonáše Vaníčka.

To, že pozvánku do týmu také nečekal, potvrzuje Josef Suchý. „Bylo to překvapení a jsem rád, že mě pan trenér dal do sestavy a těšil jsem se.“ Pozornost trenérů si vybraní hráči vysloužili svými výkony, které předvádějí v extralize devátých tříd. Toho si je vědom i Jakub Kyncl. „Snažil jsem se hrát co nejlépe, abych tu možnost dostal.“

I když všichni tři útočníci už odehráli spoustu zápasů, tak start ve starší kategorii a navíc ještě v extralize je něco jiného a proto nás zajímalo, jak to kluci měli s trémou. „Měl jsem trému ze začátku v první třetině, ale pak ze mě spadla a bylo to dobrý,“ usmívá se Josef Suchý. „Ani ne. Já už jsem hrál minulý týden v přáteláku proti Litvínovu a také v přípravě. Takže jsem ani moc trému neměl, protože jsem trochu věděl do čeho jdu,“ vysvětluje s úsměvem Jonáš Vaníček, jak to s trémou měl on. „Samozřejmě jsem trému měl, asi jako každý,“ usmívá se při své odpovědi Jakub Kyncl.

Jonáš Vaníček byl jedním z asistentů u gólu Jakuba Kyncla, který si kromě branky připsal i asistenci. Josef Suchý sice nebodoval, ale asi ani on se příspěvku do týmové kasy nevyhne. „To ano, byl to první zápas, takže něco mě to stát bude, to ještě asi kluci vymyslí. Myslím si, že to ale za to stálo,“ usmívá se urostlý útočník. A jak to vidí Jonáš Vaníček? „Já už jsem platil za tu přípravu, ale asi Kuba bude ještě platit za gól a asistenci,“ odpovídá s úsměvem Jonáš. O tom, že ho první body v extralize dorostu budou něco stát, má jasno i samotný premiérový střelec. „Určitě něco ano, ale to k tomu patří,“ usmívá se Jakub.