HC Energie Karlovy Vary

Dorost už zná své soupeře! Extraligu zahájí doma soubojem se Slavií

Ačkoliv se svěřenci Tomáše Andryse a Martina Gombára zatím věnují suché přípravě, mají už jasno o svých protivnících v příští sezoně. V těchto dnech byl zveřejněn formát a rozlosování Extraligy dorostu pro sezonu 2023/2024. Oproti předchozímu ročníku došlo k několika změnám.

Rozpis zápasů dorostu HC Energie ZDE

Po zužování v předchozích ročnících vyrazí do bojů o titul dvacet dorosteneckých týmů z celé republiky. Ty budou rozděleny pouze do dvou skupin A a B. Energie bude opět ve skupině A, v níž však došlo k několika změnám. Oproti předchozímu ročníku budou chybět týmy Hvězda Praha a Piráti Chomutov, které bohužel neobhájily extraligovou příslušnost. Ve skupině je podle územní příslušnosti nahradí týmy Bílí Tygři Liberec a BK Mladá Boleslav. Novými soupeři budou týmy Motor České Budějovice a Tábor.

A jak hodnotí nový formát soutěže hlavní trenér A-týmu dorostu, Tomáš Andrys? „Soutěž je rozlosovaná trošku jinak než loni. Není na tři skupiny, ale pouze na dvě, protože po loňské sezoně další čtyři týmy vypadly a tím pádem je v extralize dvacet týmů. Takže ta soutěž bude zase o něco těžší, což je samozřejmě pro kluky dobře. Tím pádem tam není jediný slabý soupeř a je de facto úplně jedno, kde a s kým začínáte.“

S tímto názorem lze jen souhlasit. Navíc ve většině týmů došlo ke změnám a to nejen u hráčů, ale někde i na trenérských postech, jako třeba u nováčků ve skupině, v Motoru a Táboře. Táborský dorost v předchozí sezóně obhájil extraligovou příslušnost a do té další ho povedou Milan Dančišin a Rostislav Kadlec. Pro zajímavost, oba kouči přišli z Motoru. Ten se, ostatně stejně jako Tábor, netají tím, že zabojují o to nejlepší umístění.

„Vůbec nevíme jak Motor a Tábor po herní stránce vypadají, ale víme, že to budou kvalitní soupeři. Jak jsem říkal, týmů je méně a ti hráči samozřejmě někde budou chtít hrát, takže týmy budou naplněny a v celé soutěži nebude jediný slabý soupeř.“ Vyhlíží, nejen nové, soupeře ve skupině Tomáš Andrys. Nápovědou mu ke stylu hry Motoru může být to, že tamní dorost povede David Vrbata, který v loňské sezóně působil v Mladé Boleslavi.

„To se uvidí s čím přijedou. My pořád půjdeme do zápasu s tím samým. To znamená, že se budeme snažit všechno hrnout směrem dopředu. Věřím, že se máme na co těšit. Myslím si, že ty zápasy budou vynikající, budou těžké a bude to stát pot a krev, abychom uhráli nějaké body. Věřím, že se nám to podaří a uvidíme, na co to bude stačit v sezoně.“ Nastiňuje s úsměvem taktiku pro příští náročnou sezonu kouč dorostu.

Základní část extraligy dorostu začne 7. září a skončí 16. prosince. Týmy v jednotlivých skupinách si zahrají třikrát každý s každým. V základní části se tedy odehraje 27 kol. Jedno domácí utkání navíc budou mít týmy, které se lépe umístily v sezoně 2022/2023. Hrát se bude ve čtvrtek a v sobotu. Prvních pět týmů postoupí do vyšší nadstavby a druhých pět do nižší.

Jaký názor má na delší základní část Tomáš Andrys? „Doufal jsem, že to bude ještě delší a celorepublikové, aby to bylo více fér. Podle mě by se ty hlavní zápasy měly hrát až v březnu a dubnu. Nicméně do konce základní části by se mělo bojovat o účast v play-off, i když jsem doufal, že to bude až do konce března. Každopádně pořád je to lepší, než v předchozí sezoně, kdy se o účasti v play-off rozhodovalo v polovině října. Teď to bude alespoň až v polovině prosince.“

Nadstavba vypukne těsně před Vánoci a to 22. prosince a bude se hrát do 9. března. Týmy se vzájemně utkají dvakrát a odehrají tak 18 zápasů. Bude se hrát formou dvojzápasů v pátek a v sobotu. Tým který v nižší nadstavbě skončí poslední sestoupí přímo do Ligy dorostu. První dva týmy z nižší nadstavby postoupí do předkola, které začne 13. března a odehrají ho týmy na pátém až dvanáctém místě a hrát se bude na dva vítězné zápasy.

Čtvrtfinále se rozehraje 18. března a bude se hrát, stejně jako semifinále na tři vítězné zápasy. Finále extraligy vypukne 7. dubna a stejně jako v loňské sezoně se odehraje na čtyři vítězná utkání. Nový mistr by měl zvednout pohár nad hlavu nejdříve 12. a nejpozději 18. dubna.

Celkem se v příští sezoně extraligy dorostu odehraje 45 zápasů, což je o devět zápasů více než v té předchozí. Základní část se prodlouží o 13 utkání a naopak o 4 zápasy se zkrátí nadstavba. Další novinkou je to, že odpadne jedna reprezentační pauza a to říjnová. „Myslím si, že pro průběh soutěže to bude lepší. Kluci budou více při sobě a bude to víc v tempu. Nevidím to jako problém, ale naopak pro soutěž to bude lepší.“ Říká k této změně Tomáš Andrys a dodává.

„Nejde ale úplně o to, jak ti kluci vypadají v patnácti, šestnáct, ale je důležitější jak budou vypadat v osmnácti nebo devatenácti, tam se to bude trošku lámat a na to se musí připravit. Není důležité, jak budou připraveni v září a říjnu, ale podle mého názoru je důležité, jak budou připraveni v únoru, březnu a dubnu. Když bude více zápasů, tak budou muset kluci opustit svou komfortní zónu a větší zápasové vytížení bude pro ně určitě plus.“

Rozdělení týmů do skupin

A: HC Energie Karlovy Vary, HC Škoda Plzeň, HC Litvínov, Rytíři Kladno, HC Sparta Praha,
HC Slavia Praha, HC Motor České Budějovice, HC Tábor, BK Mladá Boleslav, Bílí Tygři Liberec


B: Mountfield HK, HC Dynamo Pardubice, HC Dukla Jihlava, HC Kometa Brno, HC Olomouc,
HC ZUBR Přerov, Berani Zlín, HC RT TORAX Poruba, HC VÍTKOVICE RIDERA, HC Oceláři Třinec

Program úvodního týdne ELD

Čtvrtek 7. září:

HC Škoda Plzeň – HC Tábor (sk. A)
HC Sparta Praha – HC Litvínov (sk. A)
BK Mladá Boleslav – Rytíři Kladno (sk. A)
Bílí Tygři Liberec – HC Motor České Budějovice (sk. A)
HC Energie Karlovy Vary – HC Slavia Praha (sk. A)
HC Oceláři Třinec – HC ZUBR Přerov (sk. B)
Mountfield HK – HC Olomouc (sk. B)
HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Kometa Brno (sk. B)
HC Dynamo Pardubice – HC Dukla Jihlava (sk. B)
HC RT TORAX Poruba – Berani Zlín (sk. B)

Sobota 9. září:

HC Tábor – HC Slavia Praha (sk. A)
HC Motor České Budějovice – HC Energie Karlovy Vary (sk. A)
Rytíři Kladno – Bílí Tygři Liberec (sk. A)
HC Litvínov – BK Mladá Boleslav (sk. A)
HC Škoda Plzeň – HC Sparta Praha (sk. A)
HC ZUBR Přerov – Berani Zlín (sk. B)
HC Dukla Jihlava – HC RT TORAX Poruba (sk. B)
HC Kometa Brno – HC Dynamo Pardubice (sk. B)
HC Olomouc – HC VÍTKOVICE RIDERA (sk. B)
HC Oceláři Třinec – Mountfield HK (sk. B)

Kompletní rozpis zápasů dorostu Energie naleznete zde.


Podrobnosti k formátu Extraligy dorostu naleznete zde.