HC Energie Karlovy Vary

Energetici v zámoří: Kulichův hattrick, postupy do play-off a vítězství v sérii

Snový týden si užil Jiří Kulich, který si jako dárek k narozeninám nadělil druhý hattrick v sezoně. Tým Dominika Rymona zatím nenašel recept na svého semifinálového soupeře. První kolo play-off za sebou má tým Adama Csabiho a Filipa Krajčíka, vyřazovací boje si vybojoval Adam Dybal se svými spoluhráči. A vrchol sezony zahájí také tým Jana Bednáře.

American Hockey League (AHL)

Jiří Kulich (Rochester Americans)

Americans měli na programu v uplynulém týdnu dvojzápas s celkem Belleville Senators, který své hostitele vyškolil v produktivitě. Z 24 střel vytěžili šest gólů. Zatímco Americans vyslali na branku Senators 41 střel a skórovali třikrát. Pod rekordních jedenáct střel se podepsal Jiří Kulich, ale ani on na hostujícího gólmana nevyzrál. Chuť si střelci Americans spravili o den později. Na led vyjeli ve speciálních dresech na počest města Rochesteru v rámci ROC the Rink Night. Výtěžek z této akce půjde ve prospěch Americké diabetické asociace. Tentokrát byl poměr střel 27 ku 22 ve prospěch Americans, kteří svým hostům oplatili školení v produktivitě, neboť vstřelili osm gólů. Zatímco střelci Senators uspěli dvakrát.

Jiří Kulich měl pět gólových šancí a z nich tři proměnil. Jako dárek ke dvacátým narozeninám si tak nadělil hattrick. Mimochodem druhý v sezoně. Během první třetiny Americans skórovali čtyřikrát. U pátého gólu v čase 33:39 asistoval Jiří Kulich, který pak v čase 37:05 skóroval poprvé. Další gól přidal ve druhé minutě třetí třetiny. Poté dvakrát uspěli střelci Senators. Hattrick si Jiří zkompletoval v čase 53:20, když vstřelil poslední gól utkání. Jiří byl vyhlášen první hvězdou zápasu, takže své dvacáté narozeniny oslavil opravdu stylově. V dresu Senators tentokrát chyběl útočník Jiří Smejkal, který byl povolán do NHL. Jiří Kulich je se 43 body na třetím místě týmového bodování a s 25 góly je nejlepším střelcem týmu. Rochester Americans jsou s 83 body na druhém místě Severní divize a v uplynulém týdnu si definitivně vybojovali postup do play-off.

12. dubna 2024

Rochester Americans - Belleville Senators 3:6 (0:2, 2:0, 1:4)
Jiří Kulich 11 střel na branku

13. dubna 2024

Rochester Americans - Belleville Senators (4:0, 2:0, 2:2)
Jiří Kulich 3+1, 5 střel na branku

Dominik Rymon (Everett Silvertips)

Náročný týden má za sebou Dominik Rymon se svými spoluhráči. Jejich semifinálovým soupeřem je totiž celek Portland Winterhawks, který po základní časti skončil druhý a v brance má zeď jménem Jan Špunar. V prvních dvou utkáních Silvertips vysoko prohráli. Český gólman svou branku zavřel a v prvním zápase pustil pouze dva góly z dvaceti tří střel a zároveň si připsal asistenci u prvního gólu utkání, který Winterhawks vstřelili v početní výhodě. Ve druhém duelu povolil Jan Špunar pouze jeden gól ze třiceti tří střel. Dominik Rymon si u tohoto gólu připsal asistenci.

Proti Dominikovi v dresu Winterhawks nastoupil ještě obránce Marek Alsher, který si ve druhém vzájemném souboji připsal gól a asistenci. Zcela jiný průběh měl třetí semifinálový souboj. Ten se tentokrát odehrával na domácím ledě Silvertips, kteří do času 20:18 skórovali třikrát. Jenomže poté už Jan Špunar opět na svou branku pověsil zámek a jeho spoluhráči postupně snižovali náskok svých hostitelů. Srovnáno bylo v čase 40:42 a zápas nakonec pokračoval prodloužením. To v šestnácté minutě Winterhawks rozhodli ve svůj prospěch. O tom, že duel byl poměrně vyrovnaný, svědčí poměr střel 48:50.

12. dubna 2024

Portland Winterhawks - Everett Silvertips 8:2 (3:1, 3:1, 2:0)
Dominik Rymon 1 střela na branku

13. dubna 2024

Portland Winterhawks - Everett Silvertips 6:1 (4:1, 1:0, 1:0)
Dominik Rymon 0+1, 2 střely na branku

15. dubna 2024

Everett Silvertips - Portland Winterhawks 3:4p (2:0, 1:2, 0:1 - 0:1)
Dominik Rymon 4 střely na branku

North American Hockey League (NAHL)

Adam Dybal (Aberdeen Wings)

Poslední dva duely základní části odehráli Wings na ledě celku North Iowa Bulls a oba zápasy zakončili výhrou, čímž si zajistili po sedmé v řadě postup do play-off a tedy bojů o Robertson Cup. V prvním utkání se do branky postavil Adam Dybal, který si připsal dvacet pět zákroků. V posledním zápase základní části kryl Adam záda svému parťákovi Croixi Kochendorferovi. Tým Aberdeen Wings skončil po základní části se šedesáti sedmi body na třetím místě, což mu do cesty jako prvního soupeře v play-off postavilo celek Bismarck Bobcast, který skončil druhý a na jehož ledě série vypukne už 19. dubna. Adam Dybal během základní části odchytal 41 zápasů s úspěšností 91 %.

12. dubna 2024

North Iowa Bulls - Aberdeen Wings 2:6 (0:0, 2:2, 0:0 - 1:0)
Adam Dybal 25/27

13. dubna 2024

North Iowa Bulls - Aberdeen Wings 2:3 (0:0, 2:2, 0:1)
Adam Dybal 0/0

British Columbia Hockey League (BCHL)

Adam Csabi a Filip Krajčík (Vernon Vipers)

V uplynulém týdnu pokračovala serie prvního kola play-off mezi Vipers a týmem Trail Smoke Eaters. Po prvních dvou domácích zápasech vyrazili Vipers na led soupeře a vyhráli i třetí duel v řadě. Sice museli dotahovat dvougólový náskok a přetahovaná o vedení trvala až do padesáté páté minuty, kdy vítězný gól vstřelil Adam Csabi. Výhru Vipers ještě v čase 58:55 jistil Isaac Tremblay. K postupu do dalšího kola Vipers chyběla pouze jedna výhra.

Jenomže tu v následujícím zápase nepřidali protože z výhry 3:2 se radoval tým Trail Smoke Eaters. Jeho střelci i tentokrát v první třetině dvakrát skórovali a třetí gól přidali v čase 51:45. Krátce na to se poprvé prosadili i Vipers když po přihrávce Adama Csabiho skóroval Luke Bibby. Ten přidal i druhý gól Vipers v padesáté osmé minutě. Díky těsné výhře Trail Smoke Eaters přišel na řadu pátý zápas, který se hrál na ledě Vipers. Do tohoto duelu Adam Csabi a Filip Krajčík nezasáhli. Karlovarský obránce nehrál ani v předchozích dvou zápasech. Vipers své fanoušky v pátém zápase potěšili výhrou 6:2 a postupem do druhého kola play-off. V Vipers čeká další těžký oříšek. Soupeřem Vipers bude totiž tým Penticton Vees

9. dubna 2024

Trail Smoke Eaters - Vernon Vipers 3:5 (2:1, 0:1, 1:3)
Adam Csabi 1+0

10. dubna 2024

Trail Smoke Eaters - Vernon Vipers 3:2 (2:0, 0:0, 1:2)
Adam Csabi 0+1

12. dubna 2024

Vernon Vipers - Trail Smoke Eaters 6:2 (2:1, 2:1, 2:0)

East Coast Hockey League (ECHL)

Jan Bednář (Toledo Walleye)

Tým Toleda nakonec v minulém týdnu odehrál pouze dvojzápas s celkem Fort Wayne Komets a oba duely vyhrál. Jan Bednář se do branky postavil ve druhém zápase, kdy si připsal dvacet dva zákroků. Díky těmto dvěma výhrám půjdou hráči Toleda Walleye do prvního kola 2024 Kelly Cup Playoff Run výborně naladěni. Soupeřem jim bude tým Kalamazoo Wings a první utkání je na programu už 19. dubna. V úterý 16. dubna pak klub oznámil soupisku pro play-off a v ní samozřejmě nechybí Jan Bednář.

13. dubna 2024

Toledo Walleye - Fort Wayne Komets 3:1 (0:0, 1:1, 2:1)
Jan Bednář 0/0

14. dubna 2024

Fort Wayne Komets - Toledo Walleye 3:4 (2:0, 0:2, 1:2)
Jan Bednář 22/25