HC Energie Karlovy Vary

Energie míří do Ostravy. Zahájí utkáním proti Vítkovicím novou šňůru venkovních vítězství?

První adventní víkend je pro energetiky všechno možné jenom ne klidný. V pátek na svém ledě nastoupili proti Dynamu Pardubice. Z utkání po tuhém boji vyšel vítězně aktuální lídr extraligy. Perný den budou mít karlovarští bojovníci také v neděli. Po sérii domácích utkání vyráží na cesty. Cílem bude Ostravar Aréna, kde hráče Energie čeká souboj s týmem Vítkovice Ridera, aktuálně druhým celkem extraligy. Úvodní buly padne v neděli 27. listopadu v 16:00 hodin. Vstupenky je možné zakoupit online nebo přímo na místě. Pokladny budou otevřeny v den zápasu od 9:00 hodin.


Kde utkání sledovat: Online přenos
Vstupenky:Online předprodej

O soupeři

Vítkovičtí na svém ledě v pátek přivítali českobudějovický Motor. I když postavení obou týmů v tabulce by možná mohlo naznačovat, že pro družinu Miloše Holaně půjde o zápas z kategorie těch lehčích, tak opak byl pravdou. Domácí tým sice v úvodních sedmi minutách díky střelám Robertse Bukartse a Petra Fridricha získal dvou brankové vedení. Náskok se však Jihočechům podařilo stáhnout ještě v první třetině díky trefě Jakuba Strnada. Druhá třetina byla v režii hráčů Motoru. Pod jediné dvě branky, které v této třetině padly se podepsali Petr Šenkeřík a Lukáš Pech a do třetí třetiny oba týmy vstoupily za vyrovnaného stavu. Motor svou houževnatou hrou trápil vítkovické i v poslední části. Jediným střelcem v poslední třetině byl domácí obránce Petr Gewiese. Jak se později ukázalo, šlo o vítězný gól, protože hráči Motoru již nedokázali vyzrát na Aleše Stezku a vyrovnávací branku nepřinesla ani závěrečná power-play. Toto utkání bylo čtvrtým v řadě, kdy tým Vítkovice Ridera bodoval na svém ledě. O možnost mít čtyři výhry v řadě vítkovické obralo pardubické Dynamo, které vyhrálo vzájemný duel až v nájezdech.

A jak to aktuálně vypadá v kabině vítkovických? Trenéra Miloše Holaně kromě páteční výhry určitě těší i to, že poprvé od začátku sezóny má k dispozici všechny hráče. Před utkáním s Motorem se totiž kompletně vyprázdnila týmová marodka. Kapitánské céčko se vrátilo na dres Lukáše Krenželoka. Soupeře pak opět drtila formace ve složení Roberts Bukarts, Peter Krieger a Peter Mueller. Na led se vrátil i obránce Mário Grman.

Co říkají o nedělním soupeři čísla? Začneme produktivitou. S tou zamíchala zranění některých útočníků, ale i tak vypadá velmi zajímavě. První příčka patří Dominiku Lakatošovi, který nasbíral dvacet pět bodů (13 + 12) a aktuálně je i nejúspěšnějším střelcem extraligy. Druhým na žebříčku produktivity týmu je Peter Krieger s jedna dvaceti body (9 + 12) a Roberts Bukarts má na svém kontě devatenáct bodů (12 + 7). Ovšem úctyhodná je i statistika zblokovaných střel. Tuto statistiku s přehledem vede americký obránce Willie Raskob, který do týmu přišel před letošní sezónou z Nitry a na svém kontě má třicet osm bloků. Mário Grman zatím nasbíral třicet čtyři bloků. Dvacet osm bloků mají na kontě Juraj Mikuš a Patrik Koch. Když k tomu připočteme i fyzické parametry hráčů, tak energetiky opravdu čeká náročný souboj.

Z kabiny Energie

I energetiky stálo páteční utkání mnoho sil. Do Karlových Varů zavítal aktuální lídr tabulky a jeho síla byla v utkání rozhodně znát. I přes to dokázali karlovarští se svým soupeřem držet krok a první branku pardubičtí vstřelili až ve dvacáté druhé minutě, kdy Tomáš Zohorna využil početní výhodu. Druhá branka Dynama padla v polovině utkání, kdy se sekundu po další početní výhodě prosadil Robert Říčka. Energetici si vytvořili několik šancí nejen ve hře pět na pět, ale i v početních výhodách. Žádná z nich však neskončila gólem. Na ten si museli počkat až do čtyřicáté šesté minuty, kdy skóroval Petr Koblasa. Honba za srovnáním karlovarským nevyšla a při hře v power-play pojistil výhru Dynama trefou do prázdné branky Jan Košťálek.

Trenér David Bruk rozhodně nemá důvod k radosti jako jeho vítkovický protějšek. Marodka energetiků se ani náhodou nevyprazdňuje. Právě naopak. Obránce Ondřej Dlapa nedohrál utkání s Mladou Boleslaví, ale naštěstí se do sestavy před pátečním utkáním vrátil. Pardubický útočník Lukáš Radil fauloval novou posilu obranných řad Joonu Huttulu, který se odbelhal na střídačku. Do utkání se po ošetření ještě vrátil. David Kofroň, který byl zraněn na začátku sezóny v Plzni už pomalu začíná s týmem trénovat, ale zatím není jasné, kdy bude moci nastoupit. Zranění stále drží mimo kapitána týmu Tomáše Vondráčka. Kapitánem týmu je v době jeho nepřítomnosti Jiří Černoch. Ten se v tomto týdnu dohodl s vedením klubu na pokračování v dresu Energie až do roku 2026. V útoku chybí i Jan Hladonik a delší dobu se bude muset obrana obejít bez Martina Rohana. Tento výčet rozhodně není, při úzkém kádru týmu, moc povzbudivý. David Bruk k doplnění sestavy využívá spolupráci s Baníkem Sokolov. Proti Pardubicím naskočili do útoku Martin Osmík a Adam Rulík. Jak si jeho syn vede v extralize mohl ze střídačky hostů sledovat jejich hlavní trenér Radim Rulík.

Kromě marodky karlovarské hráče trápí zakončení a s tím související využití přesilových her. S těmito problémy bojují od začátku sezóny. To, že na práci speciálních týmů trenérský štáb neustále pracuje bylo ostatně vidět již v zápase s Mladou Boleslaví, kdy energetici využili dvě přesilovky z pěti a jednu přesilovou hru využili i v pátečním utkání. Silnými stránkami hráčů Energie však stále jsou jejich bojovnost, nasazení, soudržnost a důvěra ve hru, kterou jim předepisuje trenérský tým. Toto vše může být receptem i na silné soupeře jako jsou Dynamo a Vítkovice Ridera. To ostatně potvrzuje i asistent trenéra Vojtěch Šik v závěru svého hodnocení pátečního duelu: "Musíme ale pochválit naše hráče, hráli výborně, drželi se celou dobu plánu, který jsme chtěli hrát, ale nepovedlo se nám to. Musíme navázat tímto výkonem v neděli ve Vítkovicích."