HC Energie Karlovy Vary

Energie potřebuje bodovat, uspěje v Boleslavi?

Již ve čtvrtek se energetici představí v Mladé Boleslavi. Jejich úkol bude jasný, vyhrát a odlepit se ze dna tabulky. Boleslav ale doma zatím neprohrála. Podaří se svěřencům trenéra Bruka prolomit další sérii a potřetí zvítězit venku? Utkání startuje v 17:30 a vysílat jej bude kanál O2TV Sport.
Kde utkání sledovat: Online přenos

O soupeři

V Boleslavském kádru došlo v létě k pořádné obměně. Z loňské soupisky chybí hned šestnáct jmen. Některým skončila smlouva, jiní odešli na hostování a ve dvou případech došlo dokonce na ukončení kariéry. I proto bylo vedení BK aktivní na přestupovém trhu a přivedlo hned osm nových jmen. Zajímavá změna se udála také na lavičce. Zkušený Radim Rulík neodolal lukrativní nabídce konkurence a stal se hlavním trenérem Pardubic. Žezlo po něm převzal Ladislav Čihák, který loni dělal asistenta trenéra v Mountfieldu HK a předtím působil jako hlavní trenér v Plzni.

Brankářskou jedničkou je exkarlovarský Filip Novotný, který jistě ve čtvrtek prožije speciální zápas. Podobně na tom bude obránce Matěj Stříteský, který také v minulosti oblékal dres Energie. Dalšími posilami jsou defenzivní zadáci David Štich a Radek Jeřábek. I útočné posily jsou velmi zajímavé. Tou největší je jednoznačně slovenský centr Róbert Lantoši, jenž přišel ze švédského Linköpingu. V minulosti také působil na farmě Bostonu. Dalším velkém jménem je Pontus Aberg. Devětadvacetiletý Švéd má na kontě přes sto třicet startů v NHL. Minulou sezónu strávil ve švédském celku Timra. Smlouvu v Boleslavi podepsal také Tomáš Šmerha či ex-budějovický talent Martin Beránek.

Mladá Boleslav má odehráno sedm utkání a aktuálně ji v tabulce patří čtvrtá příčka. Pyšnit se může zejména skvělou defenzivou. Inkasovala doposud pouze dvanáctkrát, což je druhý nejlepší výsledek. Na branku BK letí v průměru třiadvacet střel za zápas, což je nejmíň z celé soutěže. Vůbec nejlepší v rámci extraligy jsou svěřenci trenéra Čiháka v oslabení. Inkasovali v nich totiž zatím pouze jedinkrát, což je úctyhodné. Stejně jako dosavadní bilance domácích utkání. Zatím žádný soupeř totiž neodjížděl z boleslavské arény jako vítěz. Obě prohry zaznamenala Boleslav na venkovních kluzištích, konkrétně v Olomouci a Vítkovicích.

Sestavy z předchozího utkání

HC Energie Karlovy Vary: Habal – Bartejs, Plutnar, Bernad, Dlapa, Havlín, Mikyska, Rohan (A) – Rachůnek (A), Gríger, Hladonik – Koblasa, Černoch, Kohout - Beránek, Sapoušek, Kružík – Redlich, Jiskra, Vondráček (C).
BK Mladá Boleslav: Novotný – Pýcha, Pláněk (A), Jeřábek, Lintuniemi, Jánošík, Stříteský, Štich – Šťastný, Lantoši, Åberg – Kotala, Fořt, Stránský (C) – Kantner, Najman (A), Kousal – Lunter, Bičevskis, Eberle

Z domácí kabiny

Výkony Energie jsou zatím v letošní sezóně jako na houpačce. V neděli svěřenci trenéra Bruka zvítězili po velmi dobrém výkonu na Spartě. Stali se tak vůbec prvním letošním týmem, který vyhrál v O2 aréně. Zdálo se, že jsou na vlně a mají formu. V úterý to chtěli potvrdit doma, v tradičním podkrušnohorském derby. Bohužel jim zápas nevyšel a Litvínovu podlehli 1:4. Na první domácí body tak stále čekají. Naopak se jim daří venku, kde dokázali zaskočit oba loňské finalisty. Podaří se jim to i na ledě semifinalistů z Boleslavi?

Jestli něco od začátku sezóny energetiky sráží, pak je to jednoznačně efektivita. Hráči si vytváří šance, ale proměňovat se je zatím nedaří. To si po utkání s litvínovskou Vervou dobře uvědomoval i Dávid Gríger, který vsítil svůj první gól sezóny. „Bohužel zatím nejsme efektivní. Možná nám chybí trošku více důrazu a možná někdy trošku více štěstí. Jak jsem říkal, nikdo to za nás neuhraje. Musíme sami začít makat i v maličkostech a hrát jeden za druhého a věřit, že se to zlomí.“

V podkrušnohorském derby trenér Bruk postrádal kromě zraněné Davida Kofroně a Lukáše Pulpána. Nad jejich starty ve čtvrtečním utkání visí otazníky.

Plutnara čeká 300. zápas v extralize

Osmadvacetiletý obránce Michal Plutnar nastoupí ve čtvrtek ke svému 300. extraligovému utkání. Svou kariéru v nejvyšší soutěži odstartoval v sezoně 2014-15 v dresu Liberce, za který nastoupil k 69 zápasům. Zbylých 230 duelů odehrál v karlovarských barvách.

Související články