HC Energie Karlovy Vary

Energii čeká nabitý víkend! Na úvod vyrazí na Kladno

První prosincový venkovní duel zavede energetiky na Kladno. Karlovarské borce čeká utkání se soupeřem, který ukazuje, že i přes postavení v tabulce, se s ním musí počítat a dovede své protivníky potrápit. To který z týmů vyjde ze vzájemného duelu vítězně se dozvíme v pátek 8. prosince. Úvodní buly padne v 18:00 hodin.
Kde utkání sledovat:
Online přenos
Stream: O2 TV Sport

O soupeři

I když se vstup do sezony kladenským Rytířům moc nevyvedl, tak o to lépe se jim dařilo v říjnu, kdy bodovali v sedmi z osmi zápasů a tři týmy, včetně Energie, obrali o plný počet bodů. V listopadu následovala naopak šňůra zápasů, v nichž družina Otakara Vejvody nebodovala. Na lepší časy se začalo blýskat v závěru měsíce, kdy Rytíři získali po bodu z duelů s Mladou Boleslaví a Třincem. Vítěznou euforii kladenští hráči zažili první prosincový den, kdy o body na svém ledě obrali Litvínov, poté co litvínovské střelce vynuloval Adam Brízgala. Kladenský tým má na kontě dvacet dva bodů a je na třináctém místě tabulky.

V listopadu na kladenském stadionu proběhly dva ceremoniály. V prvním, před utkáním s týmem Škoda Plzeň, klub a fanoušci poděkovali Tomáši Plekancovi. Kapitán kladenského týmu kvůli zranění vynechal už první extraligový duel s Energií a koncem října oznámil ukončení kariéry ze zdravotních důvodů. U hokeje však zůstane, neboť přijal roli asistenta trenéra Radima Rulíka u reprezentačního A-týmu. Novým kapitánem Rytířů se stal Radek Smoleňák, který kapitánské céčko na dresu nosil během nepřítomnosti Tomáše Plekance.

Před úvodním vhozením duelu s Mladou Boleslaví byl do Síně slávy kladenského hokeje uveden obránce Tomáš Kaberle, který se v ní připojil ke svému otci Františkovi Kaberlemu st. a bratrovi Františkovi Kaberlemu ml.

Kromě Tomáše Plekance už v modrobílém dresu neuvidíme obránce Karla Klikorku a útočníka Matěje Berana, kteří se v úvodu listopadu natrvalo přesunuli do Slavie. Proti Energii tentokrát nenastoupí ani Michael Frolík, který vyfasoval dvou zápasovou stopku za napadání rozhodčích v utkání s českobudějovickým Motorem.

Co se týče bodování, tak týmovou produktivitu vede obránce Jiří Ticháček (16+5), který v letošní sezoně září a svými výkony si získal pozvánku do reprezentačního A-týmu. Druhá pozice patří Jakubovi Klepišovi (3+15) a pomyslný bronz aktuálně drží Eduards Tramalks (11+6). Lotyšský útočník, který na Kladno přišel z týmu Providence, farmy Boston Bruins, naplňuje naděje, které klub do jeho angažování vkládal.

Postrachem střelců jsou Jaromír Pytlík, který má na kontě třicet dva zblokovaných střel. Stejný počet střel zastavil Ondřej Slováček a Tadeáš Hejna si zatím zapsal dvacet pět bloků. V utkání úplně nechcete narazit na Jakea Dotchina, který svým soupeřům již rozdal dvacet jedna hitů. Hry do těla se nebojí ani Martin Procházka s patnácti hity. A o puk si umí důrazně říct i střelecké eso Eduards Tramalks, který má na kontě zatím třináct hitů.

Z kabiny Energie

V posledních zápasech neměli moc důvodů k radosti ani hráči Energie, kteří se z výhry radovali naposledy po utkání s českobudějovickým Motorem. Pravdou je, že komplikace jim přináší zranění některých klíčových hráčů. Ta sebou nesou změny ve formacích, kterými se trenéři snaží absenci hráčů kompenzovat.

Navíc to vypadá, že se do kabiny opět nastěhovala paní Smůla a karlovarským borcům nefungují věci, které se jim v úvodu sezony dařily, jako například početní výhody. Každopádně karlovarské hokejisty stále zdobí jejich bojovnost, houževnatost a obětavost, což jsou vlastnosti, které jim mohou v utkání s kladenskými Rytíři pomoci k zisku bodů.

To, že tým nečeká nic lehkého, potvrzuje asistent trenéra Václav Eismann. „Čeká nás utkání proti velice nepříjemnému soupeři, který má doma specifický způsob hry a svoji sílu na tom úzkém kluzišti. Očekáváme nepříjemný forčeking a tlak do brány. Budeme se snažit na to hráče připravit tak, abychom to utkání úspěšně zvládli.“

Také proti Kladnu nebude sestava Energie kompletní. Po utkání se Spartou musel kvůli zranění podstoupit operaci obránce Dalimil Mikyska a kvůli zranění je stále mimo Tomáš Bartejs. Obranné řady posílí urostlý obránce Adam Rulík z partnerského Sokolova. Do útoku naskočí Daniel Kružík, kterému se v Chance lize v sokolovském dresu bodově daří. Na led se po zranění vrátil Iikka Kangasniemi, který naskočil už do utkání se Spartou.

Týmové bodování Energie vede Dávid Gríger (9+14). Stříbro patří jeho parťákovi z lajny Tomáši Rachůnkovi a nejproduktivnější trojku uzavírá Ondřej Beránek (7+4), který se představí v reprezentačním dresu na Swiss Ice Hockey Games, druhém podniku seriálu Euro Hockey Tour. Zelenou helmu vítěze Radegast indexu bude v prosinci nosit Ondřej Dlapa. Urostlý obránce má zatím na kontě třináct hitů a padesát šest zblokovaných střel. Stejný počet střel zblokoval i kapitán týmu Jiří Černoch. Pod tři desítky zblokovaných střel se podepsal útočník Vít Jiskra.