HC Energie Karlovy Vary

Jiří Černoch: Takovou důvěru trenérů jsem nečekal

Jiří Černoch se opět zapsal na listinu střelců v národním týmu, který porazil v Chomutově Německo 6:2. Karlovarský útočník je v přípravných zápasech hojně využívaným hráčem s vysokým ice timem, nasazován je také do přesilových her a je tak nedílnou součástí národního týmu.

Jirko, podařilo se vám vyhrát nad Německem 6:2, což je jednoznačný výsledek. Jaké bylo utkání z vašeho pohledu?
Myslím si, že jsme měli dobrý začátek a následně jsme hráli dobře. Na konci utkání jsme inkasovali dvě branky, které nás nyní mrzí, ale zápas jsme odehráli tak, jak jsme chtěli.

Zmínil jste pasáž, kdy jste inkasovali dva góly. Co tomu předcházelo?
První branka padla mou vinou. Snažil jsem se něco vymyslet a pokazil jsem to. I to se bohužel někdy stává.

Vyhráli jste i ve třetím zápase přípravy, ačkoli se jedná pouze o přípravné duely, tak na sebevědomí to jistě přidá…
Samozřejmě. Vždycky je lepší vyhrávat než prohrávat. Jsme rádi, že jsme sérii natáhli. Zítra nás čeká další těžký zápas. Myslím si, že Němci budou hrát lépe.

Dá se říct, že vám sedí Jalonenův styl, kterým se nyní prezentujete?
Ano. Je to něco úplně nového, nikdy jsem nic podobného nehrál. Evidentně nám tento styl sedí, protože dokážeme soupeře přebruslit a přehrát hokejovostí.

Podruhé v přípravě jste vstřelil gól a zapsal si také asistenci. S individuálními statistikami jste tedy spokojený?
Je to dobré pro sebevědomí. Spíš se dívám na mou hru, nechci se příliš ohlížet na body. Myslím si, že mám šanci se do národního týmu dostat něčím jiným než zrovna bodovým přínosem. Těší mě to, ale soustředím se zejména komplexně na mou hru.

Máte velkou důvěru trenérů, nastoupil jste v přesilových hrách, měl jste vysoký ice time. To jistě vaší hře pomáhá…
Každý hokejista je rád, když dostane prostor na ledě a raději odehraje dvacet minut než šest. Jsem za to upřímně rád. Nečekal jsem, že takový prostor dostanu a snažím se toho využít.

Konkrétně k vaší brance. Hodně práce odvedl Matěj Blümel, který vás dobře našel na levém kruhu…
Ano, měl jsem před sebou téměř prázdnou bránu a už šlo jen o to, abych se dobře trefil. Jsem rád, že nám to vyšlo. Snažili jsme se to takto trénovat a chtěli jsme to i také sehrát.

Takže jste tam byl tak trochu na Ovečkina?
Ježiši (smích). Nechci se přirovnávat k Ovečkinovi. Byl jsem tam, abych dostal nahrávku a vstřelil gól.

Z Karlových Varů je v národním týmu 5 hráčů…
Je lepší, když tu s tebou je někdo z klubu. S klukama se už známe třeba z minulého roku. Je tu dobrá parta složená ze starších i mladších hráčů. Navíc tu mám parťáky z klubu, o to lepší to je.

Nastupujete s Ondrou Beránkem a Petrem Fridrichem. Jak hodnotíte tuto spolupráci?
Beryho znám z klubu a Frída je dobrý hráč, hodně dravý. Kluci výborně napadají, já bráním a hraju pozičně. Myslím si, že naše lajna je vyvážená a dobře složená. Funguje nám to, vstřelili jsme nějaké góly, takže spolupráci hodnotím kladně.

Hráli jste v Chomutově, kde to osobně znáte z konce sezony. Byla to pro vás výhoda?
Těšil jsem se, že se bude hrát v Karlových Varech, alespoň podle původního plánu. Že by pro mě byl Chomutov nějakou výhodou, to se říct nedá. Během sezony jsme tu odehráli pár zápasu, takže jsem znal prostředí. Výhodou bych to ale nenazýval.