HC Energie Karlovy Vary

Martin Pešout hodnotí sezonu. Mužstvu jsem věřil, říká hlavní trenér

Karlovarští energetici se vyhnuli baráži, a splnili tak cíl pro první rok po návratu zpět mezi elitu. Trenér Martin Pešout, jenž dovedl Energii k postupu do nejvyšší soutěže, hodnotí v první části rozhovoru sezonu 2018/19.

„Samozřejmě, že ji beru jako úspěšnou. My jsme po postupu doplnili mužstvo o dva hráče a hráli jsme to jak s prvoligovým rozpočtem, tak s prvoligovým mužstvem. Během sezony se nám podařilo tým vylepšit, když jsme ho doplnili o tři hráče. Myslím, že v první půlce sezony jsme ukázali hodně dobrý hokej a nasbírali tolik bodů, že jsme z toho žili do konce sezony,“ hodnotí uplynulý ročník Pešout.

Západočechům házela klacky pod nohy zranění, nicméně i tak parta kolem Václava Skuhravého zabojovala a nakonec se úspěšně vyhnula baráži. „Bohužel nás zastavilo zranění našeho prvního brankáře, Filipa Novotného, proto jsme tu druhou půlku sezony neměli takovou. Jsme strašně rádi, že Honza Bednář do brány vletěl a z posledních devíti zápasů pokaždé bodoval. To bylo to, proč jsme se zachránili. Cíl, který jsme si dali, jsme splnili, ačkoliv musíme přiznat, že v listopadu jsme byli namlsaní a mířili jsme trochu výš. Když to zhodnotíme reálně, s tím naším rozpočtem, tak na víc jsme pomýšlet nemohli, zvlášť když se nám zranil Novotný,“ vysvětluje rodák ze Slaného.

Nejen Janu Bednářovi, ovšem i dalším mladíkům se dostalo příležitosti zahrát si za A-tým. A Pešoutův štáb dobře ví, že mladí hráči jsou jednou z hlavních zbraní Energie. „Kdybychom neměli mladé hráče, nemohli bychom vlastně ani fungovat. Jsem strašně rád, že to stavíme na karlovarských hráčích, že v těch klíčových rolích máme nejmladší první lajnu v celé extralize. Je to velký výhled do budoucna. Samozřejmě vzhlížíme k další sezoně, kdy bychom chtěli malinko posílit, nicméně naše největší posila bude, že ti kluci budou o rok starší,“ tvrdí dvaapadesátiletý kouč, jenž má na svém kontě i mistrovský titul s Kometou Brno.

Poučit se z chyb. Jaké nedokonalosti viděl Martin Pešout na karlovarské hře? „Jediné, s čím jsme nebyli spokojeni, byla produktivita v přesilovkách. Ve druhé půlce sezony nás soupeři načetli a měli jsme s tím potíže, protože máme problém mít nahoře silné beky, kteří by to propálili, když nám nejdou další varianty.“ Hlavní trenér však našel ještě jeden aspekt, s nímž nemohl být spokojen. „Já osobně jsem zklamaný z toho, že jsme měli špatná oslabení ve druhé a třetí čtvrtině soutěže. Ačkoliv jsme na tom pracovali a věnovali tomu spoustu času, tak se to nelepšilo. Naštěstí nás oslabení ke konci soutěže a v play-out podržela, stejně jako vloni v baráži.“

Ačkoliv to, především pak ve druhé fázi sezony vypadalo s energetiky bledě, Martin Pešout vůbec nepomýšlel, že by jeho tým s cílem zachránit extraligovou příslušnost neuspěl. „Musím se přiznat, že takový pocit jsem neměl. Já jsem tomu mužstvu věřil. Měl jsem jednu špatnou cestu z Liberce, kdy nám zranili Kubu Fleka a začínal se na nás dotahovat Chomutov. Tam jsem trošku, ne že nevěřil, ale měl špatnou cestu zpátky, protože mi bylo jasné, že bez nejlepšího střelce to v závěru bude hodně těžké a navíc jsem věděl, že ještě třikrát budeme hrát s Chomutovem. Měl jsem obavy, že nám bude hodně chybět, ale nakonec mužstvo zatáhlo a Honza Bednář s Chomutovem vždy zavřel bránu,“ oddechl si kouč.

Na závěr má zkušený lodivod vzkaz pro karlovarské příznivce. „Strašně jim děkuji za to, že při nás stáli, že tu v říjnu a listopadu vyvolali takovou euforii, na které jsme se vezli, ale hlavně za to, že nás neopustili když nám to nešlo a v zápasech s Chomutovem byli vždy naším šestým hráčem.“