HC Energie Karlovy Vary

Mladí energetici vyrazí do reprezentačních bojů! Do akce jde dvacítka, osmnáctka a sedmnáctka

Zatímco tuzemské mládežnické soutěže už skončily nebo se chýlí ke svému závěru, tak reprezentační akce začínají nabírat na obrátkách. A pozvání na ně dostali opět i energetici. Ve dvacítce se předvedou obránce Matteo Kočí a útočníci Matyáš Adámek a Matyáš Váňa. O šanci zachytat si na mistrovství světa osmnáctek zabojuje Adam Ebenstreit. A na turnaj ve Švédsku vyrazí s reprezentační sedmnáctkou brankář Michal Oršulák a útočníci Vojtěch Čihař a Vít Záhejský. Na svou šanci mezi náhradníky budou čekat obránce Kryštof Dyk a útočníci Vlastimil Blažek a Viktor Wardas.

Reprezentace do 20 let

Trenérský tým našeho nejstaršího reprezentačního výběru se pomalu začíná poohlížet po mladých hokejistech, kteří by mohli bojovat o účast na letošním mistrovství světa juniorů. V polovině dubna dvacítka vyrazí na Slovensko a mezi nominovanými hráči jsou i energetici. O pozornost Patrika Augusty si řekli útočníci Matyáš Adámek a Matyáš Váňa a obránce Matteo Kočí.

Pod Tatrami se naši mladíci utkají s týmy Finska, Švédska, Švýcarska a samozřejmě nebude chybět ani federální derby s reprezentací Slovenska.

Obránce Matteo Kočí už je ve dvacítce skoro jako doma, ale hlavně byl u toho, když dvacítka vybojovala bronz na posledním mistrovství světa. Poprvé za náš nejstarší výběr Matteo nastoupil v přátelských utkáních ve Finsku. První cenný kov v reprezentačních barvách Matteo se svými spoluhráči vybojoval na Turnaji pěti zemí v Nyköpingu odkud přivezli stříbro, ale větší cenu má jistě bronz z juniorského šampionátu. Matteo po loňské sezoně odešel z juniorky Energie do zámoří, kde hájí barvy týmu Kamloops Blazers, který si ho vybral z 58. pozice draftu WHL. Šikovný obránce ve WHL odehrál padesát dva zápasů, ve kterých vstřelil pět gólů a na deset asistoval.

Útočník Matyáš Adámek patří mezi ofenzivní opory karlovarské juniorky, za kterou bojuje už od sezony 2021/2022, kdy sice původně ze Vsetína přišel do dorostu, ale nakonec za nejstarší mládežnický tým odehrál čtyřicet pět zápasů. V loňské sezoně Matyáš debutoval v seniorském hokeji, když na začátku listopadu nastoupil za a-tým Energie proti Olomouci. V extralize nakonec odehrál tři zápasy a přidal šest startů v Chance lize za Baník Sokolov. Šedesát zápasů v juniorce vyneslo Matyášovi 40 bodů (13+27). Dres a-týmu Energie oblékl v letošní sezoně ve dvou duelech. Pět startů pak přidal za Baník Sokolov. Matyáš v reprezentačním dresu nastupuje od sedmnáctky a zahrál si i na mistrovství světa osmnáctek. První reprezentační start za dvacítku si Matyáš zapsal v letošní sezoně na turnaji ve Švýcarsku.

Útočník Matyáš Váňa se do hledáčku Patrika Augusty, trenéra dvacítky, dostal už před turnajem ve Švýcarsku, kam byl nominován jako náhradník. Matyáš si reprezentační dres oblékl poprvé v osmnáctce, když bojoval na prestižním turnaji v Plymouthu. Za dvacítky tak na Slovensku nastoupí poprvé. Také Matyáš už sbírá zkušenosti v seniorském hokeji. Za a-tým Energie nastoupil poprvé v loňské sezoně v utkání proti Kometě a v dresu Baníku Sokolov naskočil do tří zápasů. Další tři starty v naší nejvyšší soutěži přidal v letošní sezoně a v utkání s Kladnem zaznamenal premiérový bod, když asistoval u třetího gólu Energie. Za juniorku odehrál Matyáš 60 zápasů se ziskem 38 bodů (18+20). Čímž dalece překonal své bodové maximum z loňské sezony.

Program Turnaje pěti zemí v Popradu:

Středa 17. dubna:

13:30 Švédsko - Finsko
17:00 Česko - Slovensko

Čtvrtek 18. dubna:

13:30 Švýcarsko - Česko
17:00 Finsko – Slovensko

Pátek 19. dubna:

13:30 Finsko - Česko
17:00 Švédsko - Švýcarsko

Sobota 20. dubna:

12:30 Česko - Švédsko
16:00 Slovensko - Švýcarsko

Neděle 21. dubna:

11:30 Švýcarsko - Finsko
15:00 Slovensko - Švédsko

Reprezentace do 18 let

Asi tou aktuálně nejočekávanější reprezentační akcí mládeže je mistrovství světa osmnáctek ve Finsku. Svěřenci Davida Čermáka se sejdou 8. dubna již na třetím přípravném kempu a tentokrát mají kromě tréninku na programu i dvě přípravná utkání s reprezentací Lotyšska. Oba zápasy se odehrají v chomutovské Rocknet Aréně, kde bude kemp celý týden probíhat. David Čermák se svými kolegy zalovili i mezi energetiky a šanci dostal gólman karlovarské juniorky Adam Ebenstreit.

Adam Ebenstreit o víkendu se svými spoluhráči odehrál poslední semifinálové utkání extraligy juniorů, v němž se z výhry nakonec díky svým posilám ze seniorských soutěží radovali třinečtí Oceláři. V základní části Adam odchytal dvacet zápasů s úspěšností 91,99 %. V nadstavbě se pak do branky Energie postavil v osmnácti zápasech a s úspěšností 93,51 % skončil v této části soutěže na druhém místě v této statistice. V osmi zápasech play-off se Adam dostal na úspěšnost 93,62 % a to mu vyneslo třetí místo. Gólman karlovarské juniorky tak díky těmto výkonům může zabojovat o letenku na své první mistrovství světa v kariéře.

Nominace osmnáctky na 3. přípravný kemp před MS v Chomutově

Brankáři:

Matyáš Mařík (Banes Motor České Budějovice), Břetislav Vystrčil (Mora, Švédsko), Adam Ebenstreit (Karlovy Vary).

Obránci:

Jan Skok (Škoda Plzeň), Marek Chaloupka (Vítkovice Ridera), Adam Král, Tomáš Galvas (oba Bílí Tygři Liberec), Martin Švec, Alex Kubánek, Tom Kaštánek (všichni Dynamo Pardubice), Radim Mrtka (Oceláři Třinec), Aleš Zielinski (Moncton, QMJHL).

Útočníci:

Štěpán Hoch (Banes Motor České Budějovice), Adam Benák (Škoda Plzeň), Jakub Heš, Martin Vaculík, Adam Klimek (všichni Berani Zlín), Šimon Pohludka, Tomáš Poletín (oba Pelicans Lahti, Finsko), Oskar Lisler (Linköping, Švédsko), Adam Jecho (Edmonton, WHL), Petr Sikora (Oceláři Třinec), Ondřej Kos (Ilves Tampere, Finsko), Lukáš Král (Spokane, WHL), Marek Daníček (Sparta Praha), Jiří Klíma (Shawinigan, QMJHL), Maxmilian Curran (Tri-City, WHL).

Náhradníci:

Brankáři: Lukáš Vilém (Dynamo Pardubice), Samuel Kowalczyk, Marek Uherek (oba Berani Zlín), Šimon Vedral (Sparta Praha), Ondřej Štěbeták (Dukla Jihlava). Obránci: Matyáš Man, Vincent Glos (oba Vítkovice Ridera), Daniel Prokeš (Verva Litvínov), Tomáš Mikel (Berani Zlín), David Lukas Holub (Oceláři Třinec), Štěpán Černý (Mountfield Hradec Králové). Útočníci: Matěj Žídek (Vítkovice Ridera), Josef Teplý, Jan Hurt (oba BK Mladá Boleslav), Jindřich Habermann, Danny Chludil (oba Kometa Brno), Rostislav Nosek (Dukla Jihlava), Matyáš Humeník (Banes Motor České Budějovice), Lukáš Bošek (HC Olomouc).

Přípravné zápasy Chomutov

Čtvrtek 11. dubna 2024

19:00 Česko - Lotyšsko

Pátek 12. dubna 2024:

16:30 Česko - Lotyšsko

Reprezentace do 17 let

Svěřenci Pavla Patery mají na programu Turnaj pěti zemí v Tranas. Do Švédska se s reprezentační sedmnáctkou vydají také energetici a to brankář Michal Oršulák a útočníci Vojtěch Čihař a Vít Záhejský. Mezi náhradníky byli nominování obránce Kryštof Dyk a útočníci Vlastimil Blažek a Viktor Wardas.

Tým se sejde v pátek 12. dubna na Kladně, kde budou až do neděle probíhat tréninky jak na ledě, tak i mimo něj. V pondělí pak odletí do Stockholmu, odkud budou pokračovat do Tranas. První zápas naši mladíci odehrají ve středu 17. dubna, kdy vyzvou tým Finska. Na turnaji se dále utkají s reprezentačním výběrem Švédska, Švýcarska a turnaj zakončí federálním derby se Slovenskem.

Brankář Michal Oršulák v letošní sezoně patří k oporám karlovarského dorostu, s nímž se dostal až do semifinále extraligy. Urostlý gólman hájil branku dorostu v šestnácti zápasech základní části s úspěšností 92,65 % a vychytal si dvě čistá konta. Devět zápasů play-off mu vyneslo úspěšnost 92,06 % a ve třetím zápase semifinálové série s Mladou Boleslaví přidal další čisté konto. Michal má za sebou také premiéru v juniorském hokeji. V sedmi odchytaných zápasech se dostal na úspěšnost 93,07 % a při svém pátém startu si v utkání s Libercem zapsal první čisté konto v juniorském hokeji. Michal si svými výkony řekl o pozornost trenéra reprezentační sedmnáctky Pavla Patery a tak si k úspěchům, kterých v této sezoně dosáhl, mohl připsat svůj první start v reprezentačním dresu. Na turnaji World Hockey Challenge karlovarský gólman hájil branku proti týmu USA. Na této reprezentační akci se však Michal zranil, což ho vyřadilo na téměř tři měsíce.

Útočník Vojtěch Čihař letošní sezonu v dorostu Energie odstartoval doslova raketově, protože po jedenácti zápasech měl na kontě dvacet dva bodů (12+10) a stihl si zkompletovat i hattrick. Díky svým výkonům dostal Vojta prostor v karlovarské juniorce, za kterou nastoupil poprvé na začátku října. Společně se svými spoluhráči talentovaný útočník došel až do semifinále. Vojta v nejvyšší mládežnické soutěži odehrál 42 zápasů, v nichž nasbíral dvacet devět bodů (16+13). Na začátku ledna se mladičkému útočníkovi splnil jeden z jeho snů, když si v domácím utkání s Litvínovem poprvé oblékl dres a-týmu Energie. Třešničkou na dortu pak byl kontrakt, který Vojta s klubem uzavřel. Za reprezentaci mladičký útočník nastupuje už druhou sezonu a v sedmnáctce v té letošní nastoupil poprvé. Odehrál v ní osmnáct zápasů a připsal si patnáct bodů (6+9).

Pro útočníka Víta Záhejského začala sezona kvůli zranění z reprezentačního turnaje v Chomutově o něco později. Vít se dostal do kádru karlovarské juniorky, za kterou odehrál 49 zápasů se ziskem 46 bodů (21+25). Kromě toho nastoupil v pěti utkáních za karlovarský dorost, což mu vyneslo 12 bodů (9+3) a hattrick v utkání se Spartou. V letošní sezoně mladičký útočník debutoval v a-týmu Energie, za který naskočil do dvou zápasů. Poprvé v naší nejvyšší soutěži nastoupil proti třineckým Ocelářům ve věku 16 let a 59 dní, čímž se stal druhým nejmladším extraligovým debutantem v dresu Energie. Kromě splnění některých snů, bodových zisků a postupu do semifinále juniorské extraligy vynesla Vítkovi tato sezona i dlouholetý kontrakt s Energií. Za sedmnáctku letos Vítek v letošní sezoně hrál poprvé a odehrál dvacet jedna zápasů a nasbíral v nich 20 bodů (4+16) a byl u zisku zlata v Chomutově a ve Finsku.

Obránce Kryštof Dyk je v reprezentačním dresu k vidění poměrně často a není divu. Vysoký obránce je na ledě hodně důrazný. Nebojí se jít do soubojů a jeho dělovky umí brankářům soupeřů pěkně zamotat hlavu. První velkou reprezentační akcí, na níž Kryštof bojoval, byl World Hockey Challenge v Kanadě. Na nejprestižnějším turnaji své kategorie se naši mladíci do poslední chvíle natahovali po medailích. Těch se nakonec Kryštof se svými spoluhráči dočkal až na turnaji ve Finsku, odkud si sedmnáctka přivezla zlato. Kryštof patří k lídrům dorostu Energie, za který v letošní sezoně odehrál 48 zápasů se ziskem 43 bodů (8+35) přičemž v devíti zápasech play-off nasbíral rovných 10 bodů (3+7). I to jistě přispělo k jeho nominaci, neboť ofenzivní obránci jsou pro každý tým velkou výhodou.

Parádní sezonu zažil také útočník Vlastimil Blažek, který do Energie přišel v letošní sezoně z Kladna. Za karlovarský dorost Vlasta odehrál 50 zápasů, v nichž si vybojoval 86 bodů (44+42). Navíc si během sezony dokázal pětkrát zkompletovat hattrick. Vlasta byl společně s Petrem Tomkem a Michalem Kvášem během sezony postrachem gólmanů a na jejich akce byla radost koukat. V závěru roku talentovaný útočník odehrál proti týmu Vítkovice Ridera premiérový zápas v juniorském hokeji. Za juniorku Energie Vlasta odehrál tři zápasy. Už v tom druhém proti Třinci dvakrát skóroval a další bod mu vynesla asistence v utkání se Spartou. Vlasta odehrál dva zápasy za reprezentační šestnáctku a v sedmnáctce debutoval na turnaji pěti zemí v Ostravě a Porubě kde odehrál tři zápasy (0+1).

Zranění komplikovala sezonu útočníkovi Viktorovi Wardasovi, který tak přišel nejen o zápasy v extralize, ale i o možnost předvést se opět v reprezentačním dresu. Ten Viktor naposledy oblékl v loňské sezoně, kdy nastupoval za šestnáctku. Pokud by byl povolán do sestavy, šlo by pro něj o první start v reprezentační sedmnáctce. Viktor patří k hráčům, které na ledě nepřehlédnete a proslulé jsou hlavně jeho brejky a to nejen v oslabení. Hbitý útočník v letošní sezoně odehrál za dorost 41 zápasů, nasbíral v nich 52 bodů (24+28) a zkompletoval si rovněž dva hattricky. Viktor byl očividně byl ve svém živlu v play-off, protože v devíti zápasech vstřelil čtyři góly a na šest nahrál. Viktor si také připsal první start v juniorském hokeji, když v závěru ledna nastoupil v duelu s Jihlavou, který mu vynesl i první juniorský bod za asistenci u vítězného gólu.

Program Turnaje pěti v Tranas:

Středa 17. dubna:

15:30 Česko – Finsko
19:00 Švédsko – Švýcarsko

Čtvrtek 18. dubna:

15:30 Švýcarsko – Slovensko
19:00 Česko – Švédsko

Pátek 19. dubna:

15:30 Švýcarsko – Česko
19:00 Finsko – Slovensko

Sobota 20. dubna:

13:30 Finsko – Švýcarsko
17:00 Švédsko – Slovensko

Neděle 21. dubna:

12:00 Slovensko – Česko
15:30 Švédsko – Finsko