HC Energie Karlovy Vary

Myslím si, že se nám základní část docela podařila, usmívá se Matěj Žák

Útočník Matěj Žák je kapitánem osmé třídy Energie a patří mezi lídry týmu i v bodování. Po základní části skončil s třiceti pěti body (17+18) na druhém místě ve skupině. Matěj má s rolí kapitána týmu zkušenosti již z předchozí sezony, ale jak sám říká moc práce nemá, protože v kabině všichni drží spolu. Bohužel část nadstavby odchovanec Energie zmešká kvůli zranění, ale i přesto je stále s týmem a své spoluhráče podporuje.

Matěji, jak bys jako kapitán zhodnotil základní část soutěže?

Podle mě se nám to docela podařilo (úsměv). I když zápasy byly o dost jiné než minulý rok. V některých jsme si mysleli, že to už půjde samo a přestali jsme dávat góly.

Co soupeři?

Největší problémy nám dělali asi Litvínov, Chomutov a Ústí. U ostatních týmů, když se nám chtělo, tak jsme jim dávali hodně gólů, a když už jsme si mysleli, že to půjde samo, tak jsme ubrali a dostali jsme (úsměv). Pak jsme ale zase zabrali.

V letošní sezoně máte nového trenéra. Jak jste se spolu sžívali?

Pan trenér chtěl, abychom se co nejrychleji seznámili a byli jsme co nejlepší parta. To nám vyhovovalo. Bral to tak, že abychom dobře fungovali jako tým, tak bychom o sobě měli něco vědět a tak. To se mi na tom líbilo (úsměv).

Měli v létě nějaké stmelovací soustředění?

Měli jsme víkendové soustředění v Jáchymově, a to nám hodně pomohlo, že jsme se dali dohromady jako tým.

V rámci letní přípravy jste se zúčastnili Jarní ligy v Chomutově, kde jste skončili na druhém místě. To asi také přispělo k pohodě v kabině...

Víc se nám povedl ten první turnajový den a v tom druhém jsme si to trochu pokazili, takže jsme byli nakonec druzí.

V té době jste byli ale bez ledu a navíc do týmu přišli nováčci, to asi také bylo znát?

To ano, měli jsme jenom suchou a myslím, že asi půlka týmu byli noví kluci. Takže chvilku trvalo než jsme se sehráli (úsměv).

Na začátku sezony jste si dali za cíl postup do nadstavby, což jste splnili. Oslavili jste to nějak?

Ještě úplně ne (úsměv). Teď máme nový cíl, a to je postoupit do play-off ligy.

V nadstavbě vás čeká hodně těžká práce, jak se chytáte?

Pan trenér říká, že když jsme před tím makali na sto procent, tak teď musíme na sto padesát procent, protože tohle budou ještě jiné zápasy než v základní části. Bude to o hodně těžší.

Matěji, měl jsi jako kapitán hodně práce?

Ani tolik ne. S klukama se podporujeme a hecujeme navzájem, takže to není jenom na mně a docela to fungovalo (úsměv). Nemusel jsem nikdy nic řešit.

Dařilo se ti také osobně. Jsi na druhém místě kanadského bodování skupiny, ale body jste sbírali všichni. To také jistě pomohlo, že jste do zápasů nastupovali sebevědomě, a že jste si věřili?

Ano, je to také o tom, jak jsme s klukama sehraní. Víme, jak kdo na ledě funguje a máme pak víc bodů. A s klukama v lajně se mi hraje moc dobře.

Točíte se v lajnách, nebo hrajete pořád ve stejném složení?

Náš útok už je asi stálý. My jsme se měnili asi jenom jednou v prvních zápasech. Jinak to zůstalo stejné.

V nadstavbě se potkáte s jinými soupeři, na kterého z nich se třeba nejvíc těšíte a na kterého naopak nejméně?

To se asi takhle nedá říct (úsměv). Ještě jsme s některými nikdy nehráli, takže nevíme, co od toho čekat. Kdybych mohl hrát, tak bych se těšil asi na všechny, ale s klukama budu na zápasy jezdit.

Děkuji za rozhovor.