HC Energie Karlovy Vary

Obarvené vzpomínky: Historie karlovarského hokeje očima umělé inteligence

Jarní a letní období mezi sezonami vždy vybízí k ohlížení. Za ročníkem minulým i těmi dávnými. Netradiční pohled nám přinášejí nejnovější algoritmy strojového učení, který umí černobílým fotografiím dodat barvu. Na více i méně dávnou minulost v nové perspektivě se můžete podívat prostřednictvím kolorovaných fotografií vybraných z knihy Lední hokej ve městě horkých pramenů.
ZSJ Slavia Karlovy Vary - sezona 1949/50.
Horní řada: Ladislav Šabat, Zdeněk Ujčík, Miloslav Jandera, Otto Wehle, Jiří Beránek.
Spodní řada: Zdeněk Klofáč, Václav Zápotočný, Arnošt Náprstek, Václav Šinágl, Josef Šafránek.

Václav Šinágl, člen síně slávy karlovarského hokeje. Na snímku v dresu ATK Praha, kde vykonával vojenskou službu.

ZSJ Slavia Karlovy Vary - sezona 1950/51. Mužstvo, které vybojovalo postup do nejvyšší soutěže.
Horní řada: ved. mužstva Moravec, Ladislav Šabat, Košan, Miloslav Jandera, Zdeněk Ujčík, Václav Zápotočný, Jedlan, předseda oddílu Antonín Sova.
Spodní řada: Soukup, Klofáč, Václav Šinágl, Arnošt Náprstek, Otto Wehle, Miloslav Šach, Josef Šafránek.

Dynamo Karlovy Vary - sezona 1953/54, snímek z odjezdu do Vítkovic.
Horní řada: Václav Freiberg, Zdeněk Müller, Václav Šinágl, Arnošt Náprstek, Václav Zápotočný, Miroslav Burián, Ladislav Blažek, Jiří Macelis.
Spodní řada: Miloslav Procházka, Josef Koller, Robert Robětín, Antonín Seifert, Josef Šafránek.

Josef Šafránek, člen síně slávy karlovarského hokeje, sedící na střídačce. Snímek pochází patrně z utkání B-mužstva ze sezony 1955/56.

Josef Stock, křídelní útočník přezdívaný Pepča, v Karlových Varech hrál od počátku sezony 1951/52 do sezony 1955/56. Na snímku v obležení dvou hráčů Českých Budějovic. Všimněte si diváků sedících těsně za mantinelem.
Jiří Feureisl, člen síně slávy karlovarského hokeje a známý sportovní obojživelník. Na snímku po svém návratu z vojenské služby.
Slavia Karlovy Vary - sezona 1966/67, na pozadí budova Tržnice.
Horní řada: Ing. Stanislav Gottwald, Antonín Podlaha, Zdeněk Nádvorník, Tibor Vozár, František Potužák, Pavel Bláha.
Prostřední řada: vedoucí mužstva František Pavlík, Karel Janovský, Oldřich Tenner, Zdeněk Celler, František Vozár, Jaromír Bočan, Jiří Bártík, Miroslav Vontruba, vedoucí mužstva J. Macek.
Spodní řada: Jiří Feureisl, MUDr. Baštář, Bohumil Šperl, Miloslav Dvořák, Jaroslav Trunda, Václav Kolář.

Tým starších žáků TJ Slavia PS Karlovy Vary na tehdy nekrytém stadionu v Rybářích, rok 1978.
Horní řada: Trenér František Nálevka, Stýblo, Žaloudík, Trunda ml., Vaněk, L. Ozom, Ludvík, J. Ozom, Markov, vedoucí mužstva Karel Žilák.
Spodní řada: R. Richter, Petr Hrubý, Bartoš, Pavel Hrubý, Stezka, Grundler, Jiskra.

Oslavy postupu HC Slavia Becherovka z 2. do 1. ligy, sezona 1994/95. Stadion v Dolní Kamenné s vlajkou objíždí kapitán Evžen Gál. Za ním s číslem 17 Václav Baďouček a brankář Václav Fürbacher.

Fotilo se ještě černobíle, ale Jaromír Jágr už byl hvězda. Na snímku z přátelského utkání Jágrtýmu v Karlových Varech v sezoně 1996/97.
Technologie

Fotografie byly kolorovány v aplikaci MyHerritage sloužící ke správě osobních rodokmenů. Použity jsou algoritmy strojového učení, které vytváří nejlepší odhad, jak mohly jednotlivé barvy vypadat. Barevnost tedy nemusí být stoprocentně shodná s původní skutečností.