HC Energie Karlovy Vary

Obhájí Sharks už v sobotu titul? V KV areně přivítají ve druhém finálovém duelu Lapp Zlín

Karlovaráky čeká hokejový svátek. Tento víkend jsou do KV areny zváni všichni příznivci hokeje obzvláště para hokeje. Karlovarští Sharks po dlouhých letech svedou finálový boj před domácím publikem. O titul bojují s týmem SHK LAPP Zlín. Finálová série se hraje na dva vítězné zápasy a poté co Sharks v prvním utkání ve Zlíně zvítězili, je stav 1:0 na zápasy. Vzhledem ke kvalitě obou soupeřů se bude rozhodně na co koukat. Obhájí karlovarští hráči titul a zvednou nad hlavu pohár už ve druhém zápase nebo se dočkáme ještě nedělního duelu? To se dozvíme v sobotu 18. března. Úvodní buly utkání padne v 17:00 hodin.

O soupeři

Zlínští hráči zakončili základní část ligy na vítězné vlně, která je vynesla na druhé místo právě za karlovarské Sharks. Ve vítězném tažení pokračovali i v semifinálové sérii, v níž o postup do finále bojovali s týmem Para Hockey Olomouc. Zlínskému mužstvu stačily na postup do bojů o titul dva zápasy a to, že mají přesnou mušku, ukázali hned v prvním duelu, kdy Olomouc porazili 6:1.

A to i přesto, že se zlínští borci, kromě marodky museli vypořádat s tím, že k utkání kvůli kalamitě na Slovensku nedorazili útočník Dávid Korman a obránce Slavomír Ferenčík. Další hráči naštěstí vyrazili o den dříve, a tak i přes komplikovanou cestu k důležitému zápasu dorazili. Navzdory problémům s počasím dorazil útočník Martin Joppa, který měl prsty hned v pěti brankách. Drtivý úder schytali Olomoučtí v čase 12:21 až 13:40, kdy Zlínští během sedmdesáti devíti sekund skórovali třikrát. Hattrick si zkompletoval Zdeněk Hábl. Moc šancí nedostali Olomoučtí ani ve druhém semifinálovém duelu, kdy v jeho polovině prohrávali 7:1. Náskok Zlína se jim sice v poslední třetině podařilo stáhnout, ale i tak zápas skončil za stavu 9:4 a o soupeři pro tým Sharks bylo rozhodnuto. V tomto si duelu pět bodů opět připsal Martin Joppa, který si tentokrát zkompletoval hattrick.

První finálový duel se odehrál začátkem března ve Zlíně. Ačkoliv se zlínský tým může, stejně jako karlovarští Žraloci, chlubit výbornými střelci, tak na Bohumíra Macha, který byl strážcem karlovarské branky, si jeho střelci nepřišli. To po zápase pro klubový web konstatoval i zlínský sniper Martin Jotta. „Výsledek je trochu krutý, herně jsme byli minimálně vyrovnaným soupeřem. Vytvořili jsme si plno gólovek, ovšem neproměnili jsme je. Vůbec nám to tam nechtělo padat. Trefovali jsme tyčky, skvěle zachytal Mach. Na příště možná musíme zkusit nějaký rituál."

To, že Sharks jsou těžký soupeř, potvrzuje i zlínský trenér Tomáš Sedláček. „Dneska nám to bohužel nesedlo. Vary proměňovaly šance, kdežto my ne. Od toho se celý zápas odvíjel. Soupeř má šikovné, rychlé hráče, počítali jsme s tím. Myslím si ale, že kdybychom dali nějaký gól navíc, zápas by se možná vyvíjel trošku jinak. To je ale jenom kdyby. Soustředíme se na další zápas."

Nejproduktivnější hráči:

Martin Joppa 53 bodů (22 + 31)
Marian Ligda 31 bodů (12 + 19)
Zdeněk Hábl 26 bodů (12 + 14)

SKV Sharks Karlovy Vary

Karlovarští Žraloci v semifinále změřili síly s týmem Sparty. Také Sharks měli v prvním semifinálovém duelu nekompletní sestavu. Důvodem nebylo počasí, ale marodka. Zbývající členové týmu však utkání zvládli na jedničku a o fotbalový výsledek 1:0 se postaral karlovarský útočník Václav Kovářík.

Druhý zápas odehráli karlovarští borci na domácím ledě a po napínavém souboji, který měl všechny parametry play-off, se z výhry a postupu do finále radovali hráči Sharks, kteří stejně jako jejich finálový soupeř potřebovali k postupu pouze dva zápasy. Pravdou je, že v úvodu se pro ně zápas nevyvíjel nejlépe. Sparťané se už ve třetí minutě dostali do vedení. Michala Vápenku v brance Sparty překonal až v čase 11:18 Patrik Sedláček a srovnal skóre. Sparta si však čtyřicet pět sekund před koncem první třetiny vzala díky střele Jiřího Raula vedení zpět. Ve zbývajících dvou třetinách však padaly góly jenom ze strany Sharks. Rozhodující se ukázal úsek v čase 19:59 až 20:16, kdy během sedmdesáti sekund skórovali karlovarští hráči třikrát díky střelám Karla Wágnera, Michala Geiera a Filipa Veselého, který byl autorem i páté branky Sharks.

Pikantní je, že podobný výkon předvedli hráči týmu Lapp Zlín ve svém prvním semifinálovém utkání s tím rozdílem, že potřebovali na tři góly sedmdesát devět sekund. Pokud budou oba soupeři předvádět podobné kousky i v sobotním zápase, tak se rozhodně máme na co těšit. Každopádně semifinálovou sérii zakončili Sharks výhrou 5:2 a tím si otevřeli cestu k obhajobě titulu.

Nutno podotknout, že po prvním finálovém utkání ve Zlíně mají Sharks našlápnuto výborně. Jak už bylo řečeno, nekorunovaným králem utkání byl Bohumír Mach, který svou branku před zlínskými střelci téměř neprodyšně uzavřel. V krasojízdě, kterou nastartoval v posledním semifinálovém duelu, pokračoval Filip Veselý. Ten soupeřům nic nedaroval a nejenže se blýskl hattrickem, ale rovněž si připsal dva body za asistence. Pozadu nezůstal Patrik Sedláček, který do své sbírky přidal čtyři body (1 + 3). Po jednom gólu si připsal Radek Zelinka a Karel Wágner a Sharks si tak ze Zlína odvezli mečbol.

Nejproduktivnější hráči:

Filip Veselý 70 bodů (41 + 29)
Patrik Sedláček 49 bodů (20 + 29)
Radek Zelinka 44 bodů (20 + 24)