HC Energie Karlovy Vary

Ohlédnutí za sezonou dorostu. Jak energetici ve velké konkurenci uspěli?

Vyřazovací boje na dohled, většina duelů před nimi dohrána, pak však ale přišlo zrušení soutěží. Situace, kterou si na úvod sezony nedokázal nikdo představit ani v té nejtemnější představě. Přinášíme vám tak alespoň rekapitulaci sezony karlovarských dorostenců.

Úvod sezony si karlovarští dorostenci snad nemohli přát lepší, z úvodních dvanácti duelů odešli krom jediné prohry vždy jako vítězové. Lépe na tom byla jen Plzeň, do druhé etapy tak karlovarští hokejisté odcházeli z druhého místa.

V bojích o umístění v play-off se v konkurenci více týmů udrželi mladí hráči na vysokých příčkách, ze třiadvaceti odehraných utkání zvítězila Energie ve více jak polovině. Poslední kolo a zároveň poslední utkání v tomto ročníku sehráli naděje karlovarského hokeje 9. března proti Pardubicím, těm podlehli těsně 2:1. K dohrávce jedenáctého kola však již nedošlo, kvůli pandemii koronaviru tak byl duel s Dynamem i posledním zápasem celé soutěže.

Za své individuální výkony se po této sezoně určitě nebude muset stydět Ľubomír Kupčo. Slovenský útočník naskočil do sedmatřiceti utkání, vynechal jen pět zápasů. Aktivní hrou se vypracoval až na vrchol týmové tabulky kanadského bodování a vytvořil si i pěkný náskok na ostatní spoluhráče. Šedesát bodů (31+29), přesně tolik nakonec získal Kupčo v ročníku 2019/20, v konkurenci všech ligových hráčů se vyšplhal na pátou příčku nejproduktivnějších hráčů a stejná pozice mu patřila i v tabulce nejlepších střelců.

Štěpán Maleček vládl v brankovišti v první pasáži této sezony. Odchytal jedenáct utkání, v nichž si nakonec udržel úspěšnost zásahů těsně pod 90 %. V soubojích o pořadí v play-off se pak v západočeském brankovišti vystřídalo i příčinou Malečkova zranění hned šest gólmanů, nejvíce duelů pak bránil karlovarskou svatyni Matěj Kubát (na fotografii), ten v devíti zápasech dosáhl na úspěšnost zákroků činící devětaosmdesát procent.

Co se týče týmových statistik, patřili karlovarští dorostenci ke špičce soutěže. V základní části se dařilo zelenobílým nadějím na všech frontách, konkrétně to byl druhý nejvyšší počet střel na branku v zápase, druhý nejvyšší průměr vstřelených gólů za zápas, druhá nejlepší přesilovka i oslabení. Jediným lepším týmem byla v těchto disciplínách Plzeň. Ani v soubojích o pořadí ve vyřazovacích duelech si nevedli energetici vůbec špatně, v konkurenci více týmů, než v úvodní etapě tohoto ročníku, jim patřila nejlepší úspěšnost střelby, druhý nejvyšší počet vstřelených branek za zápas a druhá nejlepší přesilovka. Před play-off tak byli karlovarští hráči jedním z obávaných týmů.

Kanadské bodování (základní část + o pořadí v play-off)

Pořadí Hráč Zápasy Góly Asistence Body
1. Ľubomír Kupčo 37 31 29 60
2. Dominik Rymon 28 24 25 49
3. Samuel Šmajda 40 23 24 47
4. Ondřej Príhoda 38 20 17 37
5. Robin Sapoušek 39 19 15 34
6. Jan Botoš 39 11 18 29
7. Kryštof Bulka (O) 36 6 21 27
8. Lukáš März 39 13 11 24
9. Ondřej Matas 40 10 13 23
10. Ondřej Dorot (O) 41 5 13 18