HC Energie Karlovy Vary

Přípravu s reprezentační sedmnáctkou odstartují i čtyři energetici

Dalším reprezentačním týmem, který se začne připravovat na novou sezonu, je sedmnáctka. Mladé hokejisty čeká ve druhé polovině července přípravný kemp v Písku. Následně se přesunou do Švýcarska, kde odehrají tři zápasy s domácím výběrem. Pozvánku na první akci sedmnáctky dostali čtyři energetici. V brankovišti se předvede Martin Psohlavec. V obraně nastoupí Pavel Kůrka a do útoku byli povoláni Lukáš Slavík a Petr Tomek. Mezi náhradníky byl vybrán obránce Tomáš Vrzal.

Poté co se Pavel Patera a David Moravec přesunuli do Energie, bylo potřeba najít pro sedmnáctku nové trenéry. Hlavním koučem se stal František Ptáček. Legendární extraligový obránce mezi lety 2003 až 2006 působil také v Energii. Přechod do nové pozice pro něj nebude náročný, neboť u sedmnáctky působil jako asistent Pavla Patery. Jedním z nových asistentů je Richard Žemlička, s nímž František Ptáček hrál několik sezon ve Spartě. Richard Žemlička se k sedmnáctce přesunul od osmnáctky. Druhým asistentem je liberecký Milan Plodek, který byl v loňské sezoně asistentem Milana Razýma právě u reprezentační šestnáctky. Takže své svěřence velmi dobře zná. O trénink gólmanů se bude i nadále starat Marek Schwarz.

Tým z velké části tvoří hráči, kteří v loňské sezoně bojovali za šestnáctku, s níž získali na olympiádě v Koreji stříbro a dařilo se jim i v dalších turnajích. Zda na úspěšnou sezonu naváží i ve starší kategorii se již brzy uvidí. V listopadu sedmnáctku totiž čeká World Hockey Challenge, který bývá označován jako neoficiální mistrovství světa kategorie do sedmnácti let. V loňském ročníku českému týmu o fous uteklo finále a zklamaní čeští mladíci nakonec padli v zápasu o bronz a skončili čtvrtí.

Sedmnáctka zahájí přípravu v Písku, kde se sejde 20. července a na jihu Čech budou mladí hokejisté trénovat do pondělí. V úterý ráno vyrazí do Davosu, kam by měl tým dorazit během odpoledne. První utkání pak čeští mladíci odehrají ve středu večer. Hned ve čtvrtek je v plánu druhý zápas a poslední duel pak oba týmy odehrají v pátek odpoledne a po něm sedmnáctka vyrazí na zpáteční cestu.

Mezi hokejisty, kteří se předvedli již v šestnáctce a ve Švýcarsku poprvé obléknou dres sedmnáctky jsou brankář Martin Psohlavec, obránce Pavel Kůrka a útočníci Lukáš Slavík a Petr Tomek. Mezi náhradníky byl nominován obránce Tomáš Vrzal.

Brankář Martin Psohlavec má za sebou docela pernou sezonu, kdy chytal nejen za oba týmy dorostu Energie, ale dokonce teprve v patnácti letech debutoval v juniorském hokeji a svými výkony pomohl karlovarské juniorce k postupu do vyšší nadstavby. V pěti zápasech, které odehrál za juniorku se dostal na úspěšnost 92,94 %. V extralize dorostu Martin základní část odchytal s úspěšností 92,50 % a play-off s 91,04 %. Karlovarský odchovanec v loňské sezoně nastupoval v reprezentační šestnáctce a byl rovněž u zisku olympijského stříbra.

Obránce Pavel Kůrka přišel do Energie z Chomutova během sezony 2022/2023. Na své výkony navázal v loňské sezoně, kdy se předvedl jako ofenzivní obránce, když si ve čtyřiceti osmi zápasech připsal třicet dva bodů (5+27) a v kolonce +/- se mu na konci sezony skvělo číslo 36. Pavlovi se dařilo také v reprezentaci. Za šestnáctku naskočil do devatenácti zápasů (2+4) a byl u zisku zlata na turnaji pěti zemí v Romanshornu a stříbra v Järvenpää a v Kravařích. V posledním utkání sezony, kdy šestnáctka v Kravařích porazila Finsko 8:3 byl Pavel vyhlášen nejlepším hráčem utkání.

Útočník Lukáš Slavík do Karlových Varů přišel také z Chomutova během sezony 2022/2023. V této sezoně odehrál několik zápasů za devítku a následně přešel do extraligového dorostu. V loňské sezoně odehrál za Energii čtyřicet šest zápasů, v nichž si nasbíral třicet devět bodů (19+20). Zajímavá je i jeho statistika +/- v níž se dostal na číslo 22. Za reprezentační šestnáctku Lukáš nastoupil do devíti zápasů a sbíral v průměru bod za zápas (4+5). Šikovný útočník byl rovněž u zisku stříbra na turnaji pěti zemí v Kravařích.

Útočník Petr Tomek do Energie přišel před loňskou sezonou z brněnské Komety a už od přípravy předváděl svou přesnou mušku. Společně s Vlastimilem Blažkem a Michalem Kvášem tvořili útočnou letku, která nenechávala žádného gólmana v klidu. Petr si ve čtyřiceti sedmi zápasech připsal neuvěřitelných sedmdesát devět bodů (28+51) a po základní části extraligy dorostu byl druhý v kanadském bodování právě za svým spoluhráčem Vlastimilem Blažkem. Petrovi se dařilo také v reprezentační šestnáctce, ve které byl asistentem kapitána. Odehrál za ni dvacet dva zápasů se ziskem dvaceti pěti bodů (9+16) a byl druhým nejproduktivnějším hráčem šestnáctky. Petr přispěl také k zisku olympijského stříbra. Hned v prvním duelu se Slovenskem vstřelil vítězný gól. Talentovaný útočník byl i u dalších úspěchů šestnáctky.

Obránce Tomáš Vrzal přišel do Energie v průběhu loňské sezony a za extraligový dorost odehrál sedmnáct zápasů (0+3). Hbitý obránce o sobě na ledě dával vědět a dokázal se soupeřům dostat pod kůži. Na několik reprezentačních akcí šestnáctky byl vybrán mezi náhradníky. Reprezentační premiéry se dočkal na turnaji čtyř zemí v Kravařích a hned v prvním utkání si vstřelil první reprezentační gól a přispěl k porážce slovenského týmu. Tomáš při svém prvním reprezentačním startu s týmem oslavil zisk stříbra.

Nominace sedmnáctky na přípravný kemp a zápasy ve Švýcarsku:

Brankáři:

Sebastian Charvát (Bílí Tygři Liberec), Martin Psohlavec (Energie Karlovy Vary), František Poletín (Lahti, Finsko).

Obránci:

Jakub Vaněček, Lukáš Kachlíř (oba Bílí Tygři Liberec), Ondřej Ruml (Dynamo Pardubice), Pavel Kůrka (Energie Karlovy Vary), Ben Stefan Reisnecker (Sparta Praha), Jiří Kamas (Škoda Plzeň), Václav Nedorost (HV71 Jönköping, Švédsko).

Útočníci:

Šimon Bělohorský (Bílí Tygři Liberec), Petr Hanyš (BK Mladá Boleslav), Tobiáš Sekanina ( Dynamo Pardubice), Lukáš Slavík, Petr Tomek (oba Energie Karlovy Vary), Dominik Řípa, Jan Hrček, Filip Vlk, Matěj Weiss (všichni Oceláři Třinec), David Huk (Linköping, Švédsko), Filip Novák (Sparta Praha), Šimon Katolický (Tappara Tampere, Finsko), Adam Klaus (Lausanne, Švýcarsko).

Náhradníci:

Brankáři: Matyáš Javorek (Oceláři Třinec), Jan Láryš (Vítkovice Ridera). Obránci: Vojtěch Hora (BK Mladá Boleslav), Tomáš Vrzal (Energie Karlovy Vary), Dominick Radim Byrtus (Oceláři Třinec), Adam Burda (Sparta Praha), Karel Studnický (Mountfield Hradec Králové), Jakub Daněk (Lausanne, Švýcarsko). Útočníci: Dominik Krajdl (Bílí Tygři Liberec), Filip Matějka (BK Mladá Boleslav), Jan Kerbler, Vojtěch Kubín (oba Kometa Brno), Martin Hečko, Nikolas Mařík (oba Banes Motor České Budějovice), Vojtěch Švancar (Slavia Praha), Jan Fodor, Jiří Maxa, Matěj Tománek (všichni Škoda Plzeň), Ladislav Svozil (Vítkovice Ridera).

Program utkání v Davosu:

Středa 24. července:

18:00 Švýcarsko – Česko

Čtvrtek 25. července:

14:30 Švýcarsko – Česko

Pátek 26. července:

13:30 Švýcarsko – Česko