HC Energie Karlovy Vary

Rekordman Rohan: Moc si toho cením. Hlavní je ale týmový úspěch

V pátek v Hradci naskočil ke čtyřstému zápasu za Karlovy Vary, o dva dny později v Olomouci načal Martin Rohan už pátou stovku utkání v karlovarském dresu. A právě nedělní souboj na Hané, v pořadí tedy 401. Rohanův zápas za Energii, znamenal překonání jednoho klubového rekordu. Žádný z beků v novodobé historii klubu totiž za náš tým neodehrál více zápasů.

Proti Východočechům totiž Rohan dorovnal dosavadní rekord obránce Michala Dobroně, po nedělní bitvě v Olomouci už ale opanuje čelo zápasové statistiky mezi obránci v Karlových Varech zcela osamocen. Martin Rohan je odteď bekem, který odehrál za Energii vůbec nejvíce utkání v novodobých dějinách.

„Moc si toho cením. Je za tím spousta práce a doufám, že ještě pár zápasů přidám. Pravda ale je, že podobné mety moc nevnímám. Můj jediný cíl je udělat týmový úspěch, to mě zajímá nejvíc,“ okomentoval skromně dosažení historického milníku třicetiletý obránce.

Meta, kterou bude Rohan posunovat již od úterního zápasu s Kladnem, přitom mohla být překonána daleko dříve. Odchovanec sokolovského hokeje totiž v počátcích své profesionální kariéry nastupoval převážně v první či druhé lize. Že by toho ale litoval, to se rozhodně nedá říct.

Obránci s nejvíce soutěžními starty za Karlovy Vary v novodobé historii

Pořadí Hráč Zápasy Období
1. Martin Rohan 401 2010 - 2022
2. Michal Dobroň 400 1999 - 2011
3. Roman Prošek 354 1998 - 2013
4. Ondřej Němec 301 2005 - 2010
5. Vladimír Sičák 284 2014 - 2019

„Koukám na to tak, že jsem nedostal žádný zápas zadarmo. I tak jsem za to moc rád,“ říká s tím, že angažmá v každém klubu mu do jeho kariéry hodně dalo.

Vůbec prvním utkáním Martina Rohana za Karlovy Vary byl zápas 12. kola extraligové sezony 2010/2011. Energetici v něm na domácím ledě hostili České Budějovice a brali bod za prohru 1:2 po nájezdech.

„Musím říct, že na ten zápas si pamatuji dodnes. Myslím, že jsem tehdy nastupoval právě s Michalem Dobroněm,“ vzpomíná Rohan a naráží na fakt, že urostlý obránce byl právě tím, kterého na čele klubové statistiky překonal.

MARTIN ROHAN ZA ENERGII
401 ZÁPASŮ
MartinRohan
obránce
ELH 307
1. liga 58
Baráž 36

V popředí pomyslného žebříčku jsou ale i další známí hráči, kteří za Karlovy Vary odehráli nemálo památných bitev. Roman Prošek, Ondřej Němec nebo Vladimír Sičák.

„Všechny si z působení v klubu pamatuji, jsou to velká jména. Vážím si toho, že jsem toho odehrál tolik, co oni,“ dodává.

Jeho rekordní počin ale neušel klubovému pokladníkovi Martinu Kohoutovi. Tohle asi nebude úplně běžná sazba, kterou bude muset zkušený bek vyplácet.

„Kohy už mi něco říkal, ale doufám, že se ještě nějak domluvíme,“ uzavírá s úsměvem.