HC Energie Karlovy Vary

Sezona byla neúspěšná, mužstvo projde obměnou, říká o sezoně A-týmu Daniel Tobolka

Konec v předkole play-off, tak dopadla sezona A-týmu Energie. Postup do čtvrtfinále, a tedy splnění předsezonního cíle, nevyšel. Jeden z majitelů klubu a jeho jednatel Daniel Tobolka tak nemůže sezonu hodnotit jako úspěšnou.

Podruhé za sebou tým pod Vašim vedením proklouzl do předkola, podruhé ale neuspěl. Předsezonní cíl, tedy postup do čtvrtfinále, jste tedy nesplnili. Jak byste zhodnotili sezonu?
Po sportovní stránce hodnotím sezonu jako neúspěšnou, jak výsledkově, tak z hlediska herního projevu. Na druhou stranu nám sezona otevřela oči a neúspěch beru jako určitou nováčkovskou daň našeho působení v klubu.

Tým v sezóně dobře začal, postupně ale “ztrácel dech”. Čím si to vysvětlujete?
Chceme si situaci interně rozebrat trochu s odstupem, ale jednoduchá a zřejmě správná odpověď bude, že mužstvo jako celek nemělo takovou kvalitu, o které jsme byli přesvědčeni. Mužstvu nelze upřít bojovnost. Někteří hráči ale zůstali za očekáváním, nebo měli oproti minulé sezóně horší formu a nebo ve své výkonnosti nebyli konzistentní. Ti, co zůstávají v týmu, se z toho poučí.

Hráči po neúspěšné sezoně dostali volno, přípravu, kterou odstartují testy, začnou již předposlední dubnový týden.

Na začátku února od týmu odešel David Bruk, kýžený výsledkový efekt to ale nepřineslo. Jak tuto změnu zpětně hodnotíte?
Nejde kumulovat funkce trenéra a sportovního manažera. Ten objem práce nejde zvládnout v jedné osobě. Jak už jsme avizovali dříve, funkci sportovního manažera nově obsadíme samostatně.

Neměla z Vašeho pohledu změna přijít dřív, a to včetně změn v hráčském kádru?
Po bitvě je každý generál. U trenéra si nejsem jist, změny v hráčském kádru se měly udělat s větší razancí a dříve a být při tom tvořivější. Ale záleží také na tom, co nabízí hráčský trh. Pořád jsme však věřili, že se prosadíme s týmem, který jsme měli k dispozici.

Václav Eismann to ve své první sezóně u dospělých neměl snadné. Tým převzal ve velké krizi. Jak dle Vás obstál?
Václav Eismann dovedl mužstvo do play-off, je otázka, zda jsme reálně mohli myslet na lepší umístění. Výsledkově mě mrzí, že jsme nevyhráli ani jedno utkání play-off, obecně herní projev byl kolísavý celou sezonu.

Jsem rád, že Václav mužstvo v nelehké situaci převzal, určitě nezklamal a je to pro něj obrovská zkušenost, která ho posune v trenérské kariéře.

Nepodlehli jste v klubu, po příchodu nových hráčů dojmu, že je mužstvo silnější, ačkoliv tomu pak dle výsledků nebylo?
Osobně jsem myslel, že dokážeme více, ale objektivně mužstvo reálně posílilo pouze na pozici gólmana a za to můžeme být hodně vděčni, jinak by naše situace v sezoně byla ještě horší.

Jak to bude s trenérským štábem v tuto chvíli? Zůstane stávající, nebo přijde nový?
Trenérský tým je v řešení a chceme mít jasno do konce března.

Avizovali jste i příchod sportovního manažera. Jak vypadá situace?
Jsme domluveni, že vzhledem k jeho nynějšímu pracovnímu vytížení se ujme funkce od 1. června. Byly však konzultovány věci zejména s ohledem na stavbu týmu do příští sezóny.

Návštěvnost - divácky situace přesně opačná než v loňské sezoně. Na začátku velký boom, poté vlivem výsledků útlum. I přesto se klub potřetí v novodobé historii dostal přes průměr 4000 fanoušků na zápas. Panuje spokojenost?
Trend se nastartoval správným směrem a velmi si vážíme podpory. Mrzí nás, že jsme příznivcům neudělali více radosti. Pořád je naše ambice udělat z hokeje zábavu pro širší spektrum fanoušků, přivést rodiny, studenty...

Předpokladem zájmu veřejnosti je ale hlavně atraktivní bojovný hokej a nesporně více výher doma, obecně sportovní hledisko. Chceme, aby fanoušci mohli být skutečně na své mužstvo hrdi a byli s ním v dobách lepších i horších.

Jak to aktuálně vypadá se stavbou kádru na novou sezonu. Můžete už říct, kdo z hráčů s končící smlouvou bude v týmu pokračovat a kdo naopak ne?
Mužstvo projde obměnou, osmi hráčům základního kádru končí smlouva. Na některé jsme uplatnili opci, ale ke změnám v kádru dojde určitě. O konkrétních změnách budeme informovat v nadcházející době.

Posily na novou sezonu. Jaká je situace s novými hráči?
S některými hráči jsme již domluveni, s ohledem na jejich stávající působení v aktuální sezoně budeme ale publikovat později. Nejdůležitější vidíme posílení ideálně o dva útočníky pro první dva útoky a dva top obránce. Posily budou i z ciziny. Také by se měli vrátit někteří naši odchovanci ze zámoří, kterým bychom chtěli dát prostor v A-týmu.

Jak to vypadá se spoluprácí se Sokolovem?
Ladíme technické záležitosti, po sportovní stránce spolupráce dává smysl a je v zájmu obou najít ideální model.

Jak byste zhodnotil sezonu celkově, nejen ze sportovního, ale i z marketingového či obchodního hlediska?
Byla to sezona, ze kterou již byl plně odpovědný nový vlastník a management. Obchodně i marketingově jsme na dobré cestě, v tomto směru považuji uplynulou sezonu za úspěšnou. Máme hodně obměněný - celkem mladý tým a věřím, že budeme ještě lepší. Všichni jsme se trochu i učili, ne všechno zrealizovali tak, jsme si přáli a občas prozkoumali i „slepou uličku“. To ale k podnikání patří.

Profi hokej do karlovarského regionu patří, řada lokálních firem hokej trvale podporuje. Získali jsme nové partnery a věřím, že navážeme dlouhodobou spolupráci. Oproti původním předpokladům mě toto mile překvapilo. Pochopitelně podpora města je pro další rozvoj klíčová a vážím si dosavadní spolupráce.

Právě kvůli fanouškům, partnerům a municipalitám mě mrzí, že se sportovně nedařilo. Nechceme nikoho zklamat.