HC Energie Karlovy Vary

Sjezdovky i angličtina. Osmáci makali na soustředění v Jáchymově

Karlovarští mladíci kategorie U14 za sebou mají čtyřdenní soustředění v Jáchymově. Od čtvrtka do neděle je čekal fyzický dril, kdy nechyběly tradiční výběhy místní sjezdovky, mladí energetici ale během uplynulých dní pilovali třeba i angličtinu.

„Se soustředěním spokojený na 150%, protože máme takové motto, že na 100% to dělá každý, tak my jedeme na 150%. Kluci to tak opravdu pojali. Nebyl tam jediný hráč, který by v tom zůstal sám, kluci jeli maximálně týmově. Žádné skupinky, opravdu šli jeden za všechny a všichni za jednoho.“ pochvaloval si soustředění hlavní trenér osmáků David Šalamoun.

Na jeho svěřence čekal v Jáchymově bohatý program. „Kluky čekala dřina, ale i zábava. Ve čtvrtek jsme přijeli, kluci si zase vylosovali pokoje, takže nevěděli, kdo s kým bude. Každý pokoj byl počítán jako tým. Začali jsme v pátek těžkým kruhovým tréninkem, odpoledne kluky čekal výběh sjezdovky. Nejprve byla časovka jednotlivců, poté časovka týmů (pokojů) a poté běželi i s míčem, který si museli nahrávat. Kdyby jim spadl, tak by se museli vracet ze sjezdovky dolů a běžet znovu, ale naštěstí se to nestalo. Stala se nám ale zajímavá situace, kdy dva týmy doběhly ve stejném čase. Nebyl žádný los, ale bylo prodloužení. Každý tým vylosoval jednoho hráče, který to běžel celkově pošesté.“

„V sobotu jsme byli na lanové dráze, odpoledne nás čekaly turnaje ve florbale, basketbale a fotbalu, hrálo se na dva vítězné zápasy. Vše se bodovalo. Na konci dne se udělalo pořadí, kdy první tým nemusel běžet sjezdovku vůbec, druhý tým jednou, a tak dále. V neděli už se nalosovaly dva týmy na fotbal s tím, že rozdíl výsledného skóre bude počet sjezdovek. Bylo tam hodně emocí, kluci hráli naplno. Nikdo to už nechtěl běžet znovu, byly tam výkřiky typu „já neprohraju, už to znovu nepoběžím!“. Když se to sečte, tak někteří hráči běželi třeba i deset sjezdovek, přičemž dle všech časů bylo vidět, že šli kluci naplno.“ popsal detailní program uplynulých dní kouč, který přes dvacet let působil v USA.

Vloni kluci absolvovali celé soustředění bez mobilů, letos tomu nebylo jinak. Stejně tak se dál klade důraz na to, aby mladí energetici co nejméně používali ve svých slovnících vulgární výrazy.

„Když se vrátím k loňské sezoně, tak kluci od září do listopadu za sprostá slova dokázali nasypat asi 3 a půl tisíce. Takže to se osvědčilo,“ říká Šalamoun s úsměvem a připomíná, že kluci za každé sprosté slovo naplnili prasátko o 10 Kč.

Letos ale přidal ještě další novinku. Své zkušenosti se zámořím se totiž kouč U14ky rozhodl předat svým svěřencům i jinak.

„Zjistil jsem, a to říkám se vším respektem ke školám, že jejich angličtina je bídná. Bylo by ode mě sobecké, kdybych po 20 letech v Americe, klukům nepomohl. Začali jsme to zkoušet, základy, věty, abychom se nějak domluvili. Kluci to vzali sportovně, ze začátku se trochu styděli, ale potom už to bylo v pohodě. Od další sezony začneme dělat jeden trénink týdně v angličtině,“ říká s tím, že s koncem soustředění role angličtiny v kabině jeho týmu neskončila.

Šalamoun potvrzuje, že soustředění účel splnilo. Kluci makali na doraz a zároveň dokázali tmelit partu. V týmovém sportu jedna z nejdůležitějších věc. Soustředění v Jáchymově by se ale nemohlo uskutečnit bez rodičů mladých energetiků.

„Chtěl bych poděkovat hlavně rodičům, kteří klukům soustředění umožnili. V dnešní době, která není finančně úplně jednoduchá, to není samozřejmost. Velký dík patří vedoucímu týmu panu Kubátovi, který to celé zařídil a v neposlední řadě Sporthotelu Můstek, jehož majitel nám vyšel ve všem vstříc,“ děkuje všem, kteří s povedenou akcí pomohli.

Mladí energetici začali letní přípravu už 2. května, nyní mají před sebou poslední dva týdny. Vyjma posilovny či atletického oválu ale využívají i ledovou plochu tréninkové haly KV Areny, kde se věnují střelbě, technice bruslení a dalším dovednostem, na které v sezoně není tolik času.