HC Energie Karlovy Vary

Skvělá zkušenost, říká Bednář o kempu Detroitu. Na začátku sezony září v QMJHL

Povedený start do nového ročníku QMJHL má za sebou karlovarský odchovanec Jan Bednář. V brance Acadie-Bathurst Titan se rozchytal k výborným výkonům, jeho týmu se daří. „Statistiky moc nesledujji, když se daří týmu, vyjdou na povrch i individuality,“ říká mladý talent, který v září trénoval i s hráči NHL během předsezónního kempu Detroitu!

Honzo, začátek sezony se Vám povedl. Jak jej hodnotíš ty?
Vyhráli jsme šest ze sedmi zápasů a samozřejmě, že když se vyhrává, tak se i líp trénuje, je lepší nálada a všechno jde „samo“. Takže začátek sezony je zatím dobrý, a doufám, že to takhle bude i pokračovat.

Říkáš výsledkově, ale ty jsi nastoupil do čtyř zápasů, čtyři jste vyhráli, úspěšnost máš kolem 93% (rozhovor vznikal ve středu – pozn. redakce). Je spokojenost zatím i z osobního hlediska?
Já statistiky moc nesleduji, ono to zkresluje a pak to svádí k blbým návykům a nechci se tím zatěžovat. Individuality vyjdou na povrch, když se týmu bude dařit i dál. Pro mě je důležité, že se týmu daří a já se mu snažím jen co nejvíce pomoct.

Říkal jsi, že na statistiky moc nekoukáš, ale byl jsi zařazen do nejlepší sestavy celé soutěže…
Vím o tom, rodiče to sledují, takže mi to říkali a viděl jsem to i na sociálních sítích. Žádnou velkou váhu tomu ale nedávám, je to spíš taková třešnička na dortu. Na konci sezony se nikdo nebude ptát, jestli jsem byl hvězdou týdne.

Ve čtyřech zápasech jsi zapsal I dvě asistence, to není u gólmana příliš obvyklé…?
První byla v prodloužení. Nám se nedařily přesilovky a hráli jsme čtyři na tři. Bylo půl minuty do konce, vyhodili nám puk a šli napadat, takže jsem neměl ani jinou možnost, než to nahrát dopředu. Vyjel jsem někam zhruba na vrchol kruhu, dával jsem to dopředu a dali jsme z toho gól. A ta druhá byla taky v přesilovce, ale to jsem jen rozehrál na beka, ten to přihrál útočníkovi a ten dal gól. To je zase jen takový bonus.

Nepopichují tě třeba spoluhráči, že máš vice bodů, než někteří hráči v poli?
Já popichuji je (smích). Ale zase se vracíme k tomu, že je v týmu dobrá nálada a vyhrává se. Takže takový srandy a vtipy jsou na denním pořádku. Nejsem tam od toho, abych dělal body. Maximálně když to přijde, tak si můžu z někoho udělat srandu, ale tím to končí. Jsem tam od toho, abych puky chytal, což se snažím dělat.

Jak moc se tým obměnil oproti loňské sezoně?
Poměrně dost. Měli jsme pár trejdů a skončili nám tři hráči, kteží byli minulý rok dvacetiletí. Myslím si, že ten tým je o něco lepší, než byl minulý rok. Teď jsme měli smůlu, že se nám zranil jeden z nejlepších hráčů a čekáme na Hendrixe Lapierra, který je ve Washingtonu a nikdo moc neví, jak to s ním bude. Takže čekáme, jestli se vrátí, nebo ne. Ale tým máme dobrý, máme spoustu kluků, kteří jsou schopní dát gól, nebo jsou šikovní do obrany. Myslím si, že ten tým je poskládaný velice dobře.

Před startem juniorky ses zúčastnil kempu Detroitu. Jak sis ho užil?
Byla to skvělá zkušenost. Pro mě to byl vlastně první kemp, protože minulý rok nebyly. Jel jsem tam na čtyři týdny už v srpnu, abych poznal nové tváře. Když jsem pak dorazil na tréninkový kemp, tak to pro mě nebylo úplně tak, že bych přijel někam, kde nikoho neznám. Za ty čtyři týdny, co jsem tam byl, tak jsem znal lidi, co se kolem stadionu motali, takže to pro mě byla trochu výhoda. Měli jsme zhruba týden nováčkovský kemp a poté přijeli hráči z NHL a byl jsem tam další čtyři nebo pět dní. Snažil jsem se si to užívat každý den. Zpětná vazba od klubu byla dobrá, byli spokojeni s tím, co jsem předvedl, ačkoliv zápas, co jsem chytal, jsme prohráli. I presto mi říkali, že jsou spokojeni s tím, jak pracuji, a že jsem se zase posunul, což je nejdůležitější.

Jak vůbec probíhaly tréninky s hráči z NHL?
Byli jsme rozděleni na tři skupiny. V prvních dvou skupinách byli hráči z NHL doplněni o ty z nováčkovského kempu. Ta třetí byli ti, kteří se “nevešli”, ta trénovala sama. Různě jsme se protáčeli. Já byl na třech nebo čtyrech trénincích s NHL klukama a samozřejmě jsem byl hladový po informacích. Snažil jsem se koukat na gólmany, kteří už NHL chytají. Byla to skvělá zkušenost.

Jak velký rozdíl byl v dovednostech u hráčů, kteří už NHL hrají?
Je tam obrovský rozdíl v rychlosti, to je asi ten největší. Nejen v rychlosti střelby a přihrávek, ale i v myšlení a rychlosti provedení. Všechno je rychlejší, není moc čas přemýšlet. Ti kluci to mají naučené a pak to dělají i v zápasech a ani nad tím nepřemýšlí. Nic jim netrvá a všechno je rychlé, takže pro gólmana je to malinko horší. Trefí každou malou skulinku, takže jsem musel být přesně postavený a co nejvíce vykrývat střelecký úhel. Musel jsem zrychlit úplně všechno, myšlení, musel jsem být přesnější v detailech. Byl jsem strašně rád, že jsem měl tuhle zkušenost, protože teď vím, na čem pracovat. Jak říkám, je to něco jiného, než v Evropě.

Byla tam nějaká motivace říct si o nováčkovskou smlouvu, nebo sis to jel jen užít?
V podvědomí to určitě je. I když někdo říká, že se na to někdo snaží nemyslet, tak to v podvědomí je. Když jsi draftovaný, tak chceš podepsat nováčkovskou smlouvu, to je jasné. Ale já si myslím, že je důležité se tím moc nezabývat. Když tě budou chtít podepsat, tak to přijde. A většinou v moment, kdy to vůbec nečekáš. Snažím se pracovat na 100% a každý den se posunout o krůček dopředu. Když to přijde, tak to přijde, a když ne, tak chleba levnější nebude.

Připravoval ses na kemp nějak speciálně? Jak probíhala tvá letní příprava?
Nejprve jsem se asi dva měsíce připravoval v Česku. Chodil jsem na led s juniorkou a přípravu jsem dělal v Mariánských Lázních. Po soustředění s U20 ve Finsku jsem letěl do Detroitu. Chtěl jsem to udělat z toho důvodu, abych poznal lidi, kteří jsou okolo toho týmu. Taky jsem chtěl ukázat to, že mi to není jedno, že mě to zajímá a chci být součástí organizace. Probíhalo to tak, že od pondělí do pátku jsme měli tréninky na suchu a na ledě a o víkendu volno. Asi dvakrát byl trénink i v sobotu. A dalo mi to strašně moc. Byli tam i hráči z NHL, kteří se také připravovali. Dalo mi strašně moc být s nimi v posilovně a na ledě. Zajímalo mě, jak si chytání na téhle úrovni ulehčit.

V soutěži chytá i Patrik Harmla, jste nějak v kontaktu?
Pogratuloval jsem mu po prvním zápase a ptal jsem se ho, jak se cítí. Ale nejsme v každodenním kontaktu. Ale není to jen s ním. Teď jsme hráli i s Brabencem a Šatným. Pozdravíte se na ledě, nebo si napíšete před nebo po zápase. Ale na ledě jsme soupeři, potom jsme zase kamarádi. Většinou, když hraju proti nějakému týmu, kde je Čech, tak je to zajimavé. Spolu bychom se měli utkat až někdy po Novém roce, protože naše týmy hrají v různých skupinách soutěže.