HC Energie Karlovy Vary

Splněný sen a velká čest, shodují se energetici po debutu v národním týmu

Trojice karlovarských hokejistů si v sobotu odbyla premiéru v tom nejkrásnějším dresu se lvem na hrudi. Do přípravného zápasu s Rakouskem naskočili obránce Libor Zábranský mladší a také dvojice útočníků, Jan Hladonik a Jiří Černoch (na fotce uprostřed). Jak si dvojice karlovarských forvardů svou premiéru za reprezentační Áčko užila?

„Je to splněný sen, pro hokejistu je to největší čest obléct dres národního týmu. Víc nervózní jsem byl den před utkáním než pak v den zápasu, ale nějaká lehká nervozita tam samozřejmě byla. Určitě i z toho, že jsem hrál zápas po dlouhé době. Snažil jsem se to brát jako normální utkání a moc si to nepřipouštět. Chtěl jsem si to hlavně užít a odmakat na sto procent,“ řekl po premiéře jedenadvacetiletý útočník Jan Hladonik.

Mladý forvard, který do Karlových Varů přišel před rokem z Třince, vydržel v přípravě reprezentačního A-mužstva celé čtyři týdny. Právě po sobotním utkání s Rakouskem ale neprošel prvním zúžením kádru Filipa Pešána. Spíš než zklamání ale našel slova vděčnosti.

„V žádném případě to není zklamání. Abych byl stoprocentně upřímný, tak v první chvíli jsem si myslel, že tam jedu na týden, na první čtyři tréninky a nakonec z toho byly čtyři týdny. Jsem strašně vděčný za tu příležitost, co jsem dostal a že jsem naskočil i do zápasu…to kdyby mi někdo řekl po sezoně, tak mu nebudu věřit,“ řekl s úsměvem útočník, který na západě Čech nedávno podepsal nový víceletý kontrakt. Hladonika nyní čeká po dlouhé sezoně zasloužené volno, přičemž jeho kluboví spoluhráči zahájí už za týden přípravu na nový extraligový ročník.

„Zrovna jsem na cestě do Třince (rozhovor vznikal v pondělí dopoledne – pozn. redakce). Byl jsem ještě dnes v šatně, tak už jsem viděl předběžný plán, jak by to se mnou mělo být, viděl, ale musím se ještě spojit s trenérem. Sezona byla dlouhá, ale jsem strašně rád, že jsem si ji mohl prodloužit s národním týmem,“ uzavírá hodnocení své nové zkušenosti.

Černoch: Za šanci jsem ohromně vděčný

Zatímco Jan Hladonik už s národním týmem nepokračuje, další z debutantů bude v kádru Filipa Pešána ještě minimálně další týden. V něm čeká reprezentaci kemp v Plzni a také dvojice zápasů s Německem, které odehrají v Norimberku. Jiří Černoch by tak mohl navázat na svou sobotní reprezentační premiéru s Rakouskem, ve které nastoupil v jedné formaci s Ondřejem Beránkem a v přesilové hře pak byl i u branky Jakuba Fleka.

„Nikdo asi nečekal, že bych mohl zůstat s nároďákem tak dlouhou dobu a dokonce si zahrát zápas. Moc jsem si to užil a jsem za tu šanci ohromně vděčný. Abych pravdu řekl, tak jsem úplně nervózní nebyl. Tím, že jsem na ten zápas čekal dlouho a průběžně se na něj připravoval, tak jsem se na něj těšil než abych byl nervózní,“ uvedl po svém debutu v reprezentačním dresu útočník, který přišel do Karlových Varů v průběhu sezony 2019/20 z pražské Sparty.

Jak již bylo řečeno, v sestavě sobotního zápasu nebyl Černoch jediným energetikem. Do vítězného duelu totiž naskočil také bek Zábranský, a již zmínění forvardi Beránek, Flek a Hladonik. Čtyřiadvacetiletého rodáka z Klatov tak čekalo více než známé prostředí.

„Určitě bylo fajn, že nás tam bylo z Karlových Varů více. Věděl jsem víc, co můžu čekat, třeba i od Flíčka na přesilovce. Pro mě to určitě byla výhoda,“ popisuje.

Zápas s Rakouskem však ještě nemusí být poslední zápasovou zkušeností Černocha v této sezoně. Centr, který si letos v Karlových Varech na ledě parádně rozuměl s Kohoutem a Koblasou, totiž prošel i prvním zúžením sestavy národního týmu. S reprezentací tak stráví na jaře roku 2021 minimálně pět týdnů.

„Popravdě jsem to úplně nečekal, taky jsem si myslel, že tam pojedu tak na týden, na dva. Jak jsem pořád zůstával, tak jsem chtěl jít týden po týdnu a dostat se na další kemp,“ pokračuje.

Přidá v týdnu další čárku do kolonky odehraných reprezentačních zápasů?