HC Energie Karlovy Vary

Těšíme se a chceme se dostat nejvýš kam to půjde, říká před startem soutěže Matěj Pavlis

Posledním akademickým týmem, který zahájí sezonu je šestnáctka. Svěřenci Bohumíra Sapouška začnou na domácím ledě, kde přivítají nováčka soutěže HC Poděbrady. Stejně jako ostatním týmům, tak i šestnáctce se nevyhnuly změny v kádru a ke změnám došlo i v samotné soutěži. Nejen o tom, jak se naši mladíci těší na sezonu jsme si povídali s Matějem Pavlisem, novým kapitánem týmu.

Také šestnáctka se dočkala a po přípravě ji konečně čekají “ostré” zápasy. „Na sezonu a hlavně na první zápas se velmi těšíme, a doufáme, že ho vyhrajeme,“ říká v předvečer úvodního zápasu Matěj Pavlis.

A právě se startem sezony kluci zhodnotí dlouhé přípravné období, do kterého patří i ne úplně oblíbená letní příprava. Co se týče přátelských zápasů, tak ty měli letos energetici velmi pestré. Utkali se totiž hned s několika německými týmy a přípravu jim zpestřila i účast na turnaji Warrior Summer Cupu U17 v Sokolově, kde si vybojovali bronz. Posledním soupeřem byl tým Meteor Třemošná, nad kterým naši kluci zvítězili 4:3. Vůbec se jim v letošní přípravě dařilo lépe než v té loňské a z devíti zápasů jich sedm vyhráli. Je sice pravda, že příprava primárně slouží k tomu, aby trenéři viděli hráče v akci a poskládali tak sestavu co nejlépe, ale na druhou stranu vyhrávat u toho není rozhodně na škodu, protože je to super povzbuzení pro psychiku.

A jak přípravu hodnotí kapitán šestnáctky? „Přípravu bych hodnotil jako úspěšnou. Myslím si, že jsme předvedli naši sílu a dopadla rozhodně lépe než před minulou sezonou. Vyhráli jsme víc zápasů a podle mého názoru tam už byly prvky, které se objeví i v sezoně,“ usmívá se Matěj a jedním dechem potvrzuje to, že výhry v přípravě jsou dobré i pro tmelení týmu. „Atmosféra v kabině je dobrá. Hodně nás stmelilo přípravné období a hlavně ty výhry a turnaj v Sokolově.“

Když jsme u tmelení, tak samozřejmě i šestnáctka vyrazila na soustředění a jejím cílem byl Jáchymov. Při letošním létě je to skoro k neuvěření, ale kluci byli jediným mládežnickým týmem Energie, který neměl na soustředění ideální počasí. Z léta totiž přijeli rovnou do podzimu a to navzdory tomu, že kalendář ukazoval první srpnový týden. Možná ale že nepříznivé počasí přispělo k utužení party víc než to slunečné. Rozhodně pak bylo přínosem v otužování, neboť ne všichni z týmu počítali s tak velkým teplotním propadem a uzpůsobili tomu svou garderobu. Ostatně i to se stalo terčem žertíků. Navzdory větru a dešti, s menšími improvizacemi, kdy trenéři Bohumír Sapoušek a Miroslav Hylas překopávali, s ohledem na počasí, naplánované aktivity se soustředění vydařilo a kluci mají rozhodně na co vzpomínat.

Týmu se samozřejmě nevyhnuly změny v kádru a rovněž i na pozicích lídrů. Kapitánské céčko bude na dresu nosit Matěj Pavlis. „Kapitánem jsem poprvé, když nepočítám to, že jsme se v žácích, tuším, že v páté třídě střídali v roli kapitána po zápasech, “ říká s úsměvem Matěj. Jeho asistenty by měli být Lukáš Pech a Adrian Benda.

Díky rozšíření soutěže a přeuspořádání skupin čekají energetiky hned tři noví soupeři a tak mě zajímalo, jestli to kluci řešili a třeba nové týmy sledovali. „Samozřejmě jsme se o nových týmech v naší soutěži bavili,“ potvrzuje Matěj a pokračuje. „Chrudim už hrála minulou sezonu, ale v jiné skupině. Příbram a Poděbrady k nám přišly z Regionální ligy dorostu a my bychom nad nimi chtěli vyhrát.“

Z dvaceti týmů jich do play-off postoupí pouze osm a navíc šestnáctka, i kdyby celou soutěž vyhrála, nemůže postoupit do extraligy, protože v ní Energie už jeden tým má. Jaký je tedy cíl svěřenců Bohumíra Sapouška do nové sezony? „Naším cílem je dostat se nejvýš, kam to půjde,“ říká odhodlaně Matěj Pavlis.

Budeme tedy našim mladíkům držet palce, aby si svůj cíl splnili. Ale ještě se podíváme na soutěž jako takovou.

Největší a nejdůležitější změna v soutěži se týká toho, že Liga dorostu získala titulárního partnera, kterým bude firma CCM. Nově se tedy soutěž bude jmenovat CCM liga dorostu.

Ani CCM lize dorostu se nevyhnulo rozšíření, které má v mládežnických soutěžích řadu odpůrců. Nově bude v nižší dorostenecké soutěži bojovat dvacet týmů. Díky rozšíření se z Regionální ligy dorostu do vyšší soutěže dostaly celky HC Příbram, HC Poděbrady, RI Okna Berani Zlín “B” a Wikov Hronov. Ten si však nakonec v soutěži nezahraje, protože v nadcházející sezoně nebude mít dorostenecký tým a tak licenci prodal klubu AZ Havířov. Z extraligy dorostu na konci sezony do soutěže spadl dorost Olomouce a naopak do postup do extraligy si vybojoval dorost Pilsen Wolves.

Účastníci soutěže budou opět rozděleni do skupin podle územní příslušnosti pojmenovaných Východ a Západ. Utkání se budou tentokrát hrát pouze v rámci příslušné skupiny a to čtyřkolově. Základní část by tak měla vyvrcholit v polovině března.

Západ: Piráti Chomutov, HC Hvězda Praha, HC Baník Sokolov, HC Energie Karlovy Vary „B“, IHC Králové Písek, HC Slovan Ústí nad Labem, HC Kobra Praha, HC Příbram, HC Poděbrady, HC Chrudim

Východ: HK Mladí Draci Šumperk, BK Havlíčkův Brod, VHK ROBE Vsetín, Technika Hockey Brno, Polsko U17, HC Lvi Břeclav, SK Horácká Slavia Třebíč, HC Olomouc, AZ Havířov, RI Okna Berani Zlín „B“

Souboje Západ versus Východ se odehrají až v play-off. Do toho postoupí první čtyři týmy z každé skupiny. Pokud by se do čtvrtého místa umístil reprezentační tým Polska U17, postoupí místo něj do play-off celek, který ve skupině skončí pátý. Vyřazovací boje začíná čtvrtfinále, které se stejně jako semifinále hraje na tři vítězná utkání. Vítězné čtyřky jednotlivých skupin se mezi sebou utkají křížem. Tedy první se čtvrtým, druhý se třetím a tak dále. Čtyři výhry budou potřeba ve finále. Jeho vítěz pak postoupí do extraligy dorostu.

Opačné starosti budou mít celky na 9. a 10. místě obou skupin. Ty totiž svedou boj o udržení a to opět křížem. Tedy vždy devátý s desátým ze druhé skupiny. Play-down se hraje na čtyři vítězná utkání. Oba poražené celky čeká sestup do Regionální ligy dorostu.