HC Energie Karlovy Vary

Účet na Instagramu? Přemlouval jsem se odjakživa, směje se Mikúš. Věří v úspěšnou sezonu

Po odchodu Dávida Grígera už jediný slovenský útočník v kádru karlovarské Energie. Tomáš Mikúš každou sezonou v Karlových Varech posouvá své osobní rekordy v rámci Tipsport extraligy, také letos jej trenérský štáb považuje za hráče, který by měl mít velkou roli. V rozhovoru se rodák ze Skalice rozpovídal nejen o své pozici mezi energetiky, ale také o odchodu bratra z české nejvyšší soutěže či nedávné autogramiádě.

Tomáši, nejprve se vrátíme k uplynulé sezoně. Ta totiž byla z vašeho pohledu, co se bodů týče, vůbec nejlepší za vaše působení v extralize...
Hlavně jsem byl rád, že jsme postoupili do play-off a že jsem tu zažil ty nejdůležitější boje. Ten konec samozřejmě mrzí, že byl přerušený tím, co se stalo. To ale neovlivníme. Trošku to tam stále je, cítil jsem, že máme na to projít minimálně předkolem a ve čtvrtfinále ještě zabojovat. Je škoda, že to skončilo takhle, takže spíše mě mrzí předčasné ukončení sezony.

Na prvním místě je pochopitelně tým, přesto kladete si nějaké osobní cíle?
Vždy to je tak, že když se daří týmu a je dobrá atmosféra, ten tým vyhrává, tak se daří i jednotlivcům. To platí vždy. Já doufám, že nám to bude šlapat jako týmu, bude dobrá atmosféra, radost ten hokej hrát a bude to bavit i fanoušky. Doufám, že to bude v takovém duchu.

Tomáš Mikúš
útočník
Z 51
G 8
A 16
B 24

Budete pokukovat po reprezentační pozvánce?
Reprezentace je pro každého sportovce, nejen hokejistu, ta nejvyšší meta. Je to určitě zadostiučinění a taková pochvala, že to děláte dobře. Určitě bych se rád vrátil do reprezentace, ale prvořadé jsou výkony tu, odevzdat vše na ledě. Pokud se tam dostanu, tak to bude jen plus.

V průběhu uplynulého ročníku ukončil své působení v české nejvyšší soutěži váš bratr Juraj. Mrzí vás, že se již nebudete potkávat v lize jako soupeři?
Je to škoda. Ty zápasy pro mě byly vždy zajímavé, vždy bylo super si proti bratrovi zahrát, protože je o šest let starší. Vždy jsem ho obdivoval a chodil jsem se na něj koukat, když jsem byl mladší. Teď jsme se sešli v jedné lize, navíc to do Litvínova nebylo ani tak daleko, to bylo super. Mrzí mě, že už tu není a bude mi to trochu chybět.

Nelákalo by vás si s ním zahrát v jednom mužstvu?
To by bylo super. Už se nám to jednou povedlo v Olomouci, ale tam jsem se na začátku sezony zranil, takže jsme toho nestihli moc odehrát. Určitě bych byl rád, kdyby se nám ještě jedna sezona podařila v jednom mužstvu a dokonce, kdybychom si zahráli v jednom útoku, by bylo úžasné.

Trenér Pešout o vás řekl, že vaše role v týmu neustále stoupá. Jak se to poslouchá a necítíte trochu tlak?
Jsem rád, že to trenér vidí takto. Já to až tak nevnímám, vždy, hlavně v tomto letním období, se soustředím na to, co mohu ovlivnit, což je dobrá příprava. Dobře se připravit fyzicky, psychicky a možná dobře zregenerovat, zkrátka být na 100 % připraven na sezonu a vždy odevzdat 100 % jak na tréninku, tak hlavně v zápasech. Potom se uvidí, jaká bude moje úloha v mužstvu. To se teď v létě nedá říct, snažím se být jen co nejlépe připravený. Co bude třeba, to splním.

Když jste zmínil přípravu, jak vám osobně vyhovuje trénink na suchu?
Kolektivní příprava je super. Hodně běháme, ale hraje se i hodně sportů, ve kterých je vidět velká konkurence, takže to má i takový náboj. Ta týmová příprava je super v tom, že si člověk zahraje i ty sporty. Také při těch seriózních trénincích, jako je běhání či posilovna, tak ho to posouvá dopředu, když je v kolektivu.



Na tréninkové hale máte dokonce stanoviště na trénování střelby. Jak často ho vy osobně pilujete?
Tuto novinku jsem tento rok uvítal. Dva roky, co jsem tu byl, tam byla v létě ledová plocha. Těšil jsem se, když nám oznámili, že tam bude střelnice a můžeme trénovat střelbu. Já osobně se tam snažím párkrát do týdne chodit, alespoň dvakrát či třikrát. Určitě se to potom v sezoně ukáže.

Když jsme se ptali spoluhráčů, kdo má podle nich nejlepší střelu z týmu, tak často padalo právě vaše jméno. Koho byste naopak vyzdvihl vy?
Napadá mě Kobly (Petr Koblasa). Ten má výbornou střelu z první, je to pravák a střelec, takže napadá mě on.

Tady v Česku střílíte méně gólů, než tomu bylo třeba v působení na Slovensku. Nevytýkají vám třeba trenéři, že na to, jak dobrou střelu máte, tak ji zas tak často nevyužíváte?
Je to dané také tím, že ta liga je jiná. Hraje se tu zodpovědněji, je to trochu defenzivnější liga a je těžké se prosadit, přeci jen se jedná o jednu z top lig v Evropě. Tento rok jsem také měl jinou úlohu v týmu. Určitě vím, že ta střela je jedna z mých silnějších stránek a budu se snažit to tento rok využívat častěji. Je pravda, že se musím více tlačit do střelby, ale ne za každou cenu. Uvidíme, jak to vyjde.

Nedávno jste se po dlouhé době setkali s fanoušky. Jaké to bylo?
Bylo to super, přišlo hodně fanoušků. Taková podpora vždy potěší, hrajeme to pro lidi a když člověk vidí, že je to zajímá i v létě a přijdou se na takovou akci podívat. Za to jim patří velké díky a mě osobně to velmi potěšilo.

Překvapilo vás, kolik lidí si do obchodního centra našlo cestu?
Určitě mě to překvapilo, že takové množství lidí si našlo cestu za námi, aby přišli pozdravit, vyfotit se s námi a tak. Já jsem z toho byl nadšený a z účasti jsem byl mile překvapen.

Příznivci Energie vás celkem odnedávna mohou sledovat také na Instagramu. Jak dlouho jste se k založení účtu přemlouval?
Odjakživa (smích). Moje manželka mě už několik roků přesvědčovala, abych si Instagram založil. Přišlo to na mě, když byla karanténa, s manželkou jsme měli dlouhou chvíli, tak jsem si řekl, že to jen tak pro zpestření zkusím. Nejsem tam ale moc aktivní, takže mi to moc nevydrželo.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

#hokejkv 👊🏻

Příspěvek sdílený Tomáš Mikúš (@tomasmikus23),