HC Energie Karlovy Vary

Úspěšná sezona. Na vyřazovací část se těší A-tým, junioři i dorost

Letošní ročník je z pohledu hokeje ve městě horkých pramenů mimořádně úspěšný. Karlovarská Energie se po mnoha letech může těšit z parádních výsledků ve třech nejsledovanějších kategoriích - seniorský hokej, juniorská soutěž a liga dorostenců. Na všech těchto frontách se navíc nyní pokusí energetici dojít až na vrchol.

A-tým

Cesta karlovarského "áčka" je na očích nejvíce. Svěřenci trenérského dua Martin Pešout - Tomáš Mariška si po celoročně sympatických výkonech zajistili postup do předkola play-off, kde je bude čekat jeden z trojice Olomouc, Hradec Králové, či Zlín. O konkrétním soupeři se rozhodne až v posledním, tedy ve dvaapadesátém kole Tipsport extraligy.

Jedno kolo před koncem patří Karlovarským v tabulce osmá příčka s jednasedmdesáti body na kontě. Za velký úspěch se rovněž dá počítat počínání elitní formace. Rachůnek (25+27), Gríger (15+22) a Flek (14+24) jsou totiž mezi jednadvaceti nejproduktivnějšími hráči celé soutěže, Tomáš Rachůnek pak dokonce v kanadském bodování figuruje na parádní čtvrté pozici. Když zůstaneme u individuálních statistik, byl by hřích nezmínit čaroděje mezi třemi tyčemi. Filip Novotný se svou 92,25% úspěšností je v tomto ohledu druhým nejlepším gólmanem ligy.

Junioři

Velmi komplikovaný ročník, přesto přetrvává hlad po úspěchu. Tým pod přísnou taktovkou hlavního trenéra Václava Eismanna, který je taktéž lodivodem reprezentace U17, zvládli junioři dosavadní dvě fáze sezony. Parta kolem kapitána Víta Jiskry má za sebou turnaj O Pohár DHL, jeden zápas jim pak zbývá do konce základní části Superpoháru DHL.

Po šestatřiceti odehraných zápasech skončili v turnaji O Pohár DHL junioři na pátém místě, když nasbírali šestašedesát bodů. Po této fázi přišel na řadu Superpohár DHL, v němž Karlovarští potvrdili, že letos budou patřit mezi horké adepty na celkové prvenství. Jedno kolo před koncem si Eismannovi svěřenci zajistili postup do play-off, když se sedmnácti body vedou svou skupinu A.

Vizitkou dobré práce karlovarské mládeže je fakt, že si hned několik juniorů v průběhu sezony vyzkoušelo dospělý hokej. Šanci v prvoligovém Baníku Sokolov dostali Adam Křemen, Tomáš Křehlík, Richard Záruba, David Tureček, Lukáš Adámek, kapitán Vít Jiskra či brankář Adam Horák. Někteří naskočili i do nejvyšší soutěže v dresu A-týmu Energie, hned osm mládežníků debutovalo v posledním venkovním utkání základní části na ledě Vítkovic.

Dorost

A do třetice radost z postupu do vyřazovací části. Dorostenci po vedením trenérů Šika a Andryse prošli hladce první částí, ve skupině Západ skončili druzí s celkovým ziskem dvaačtyřiceti bodů za osmnáct kol. Rozjetý tým, který vyhrál posledních deset klání v řadě, čekají ještě čtyři zápasy skupiny o pořadí v play-off, kde aktuálně hájí druhé místo (60 bodů) za vedoucími Vítkovicemi.

Také v této kategorii o sobě dávají hráči vědět v individuálních statistikách. Slovenský talent Lubomír Kupčo (29+28) drží páté místo v celoligovém kanadském bodování. Se svými devětadvaceti zásahy je tento mladý snajpr také pátým nejlepším střelcem dorostenecké soutěže.

Reprezentace

Je třeba dodat, že napříč všemi kategoriemi oblékají karlovarští hokejisté pravidelně i dres národního týmu. V seniorské reprezentaci se letos ukázali Jakub Flek, Ondřej Beránek a Tomáš Rachůnek.

A mezi mládeží je to zastoupení ještě hojnější. Velkou zkušenost má za sebou Otakar Šik, jenž si na přelomu roku zahrál na juniorském šampionátu, který hostila Ostrava s Třincem. Blízko nominace byl i Jan Bednář, který však nakonec doplatil na poslední škrty. Přesto i on v sezoně nejednou nastoupil v národním týmu.

Stopu se lvem na hrudi dělají další, mezi mnoha reprezentanty byli například Adam Křemen, Tomáš Křehlík, Patrik Hamrla, Dominik Rymon, Robin Sapoušek, Samuel Šmajda, Robert Bačo, Štěpán Maleček a další.