HC Energie Karlovy Vary

Velký statistický přehled sezony Energie: Tým dvou tváří, vliv posil z NHL i objevené poklady

Do sezony 2020/21 vyrazila karlovarská Energie v kompletně novém hábitu. Zelenou nahradila černá, bílá a šedá, výraznou změnou prošlo i tradiční éčko. A v nových barvách se hokejistům z města pramenů také dařilo, podruhé za sebou z toho byl postup do předkola, které se tentokrát již mohlo dohrát, byť pro energetiky bohužel neskončilo šťastně. Jak vypadal první ročník bez účasti diváků očima čísel? Které příběhy statistiky napsaly?

Výkony týmu

Na loňský zlomový rok, kdy energetici skončili celkově devátí a poprvé od roku 2011 se dostali do předkola, navázala letošní sestava takřka stejně úspěšně. Ačkoliv Karlovy Vary obsadily nakonec o něco horší desátou příčku, ta devátá jim unikla pouze vinou horšího skóre, než jaké měla brněnská Kometa. Přesto však můžeme tuto sezonu označit za drobet úspěšnější než tu loňskou, v součtu totiž energetici dosáhli na 73 bodů, o dva více než loni, a třeba od osmého místa je dělil jediný bod!

Stejně jako v minulém ročníku si i letos museli zápasy Energie užít příznivci atraktivního hokeje, ostatně v těchto utkáních padlo celkem 321 branek, tedy v přepočtu 6,17 na duel! Více gólů už mohli fanoušci zažít jen při utkáních Motoru. Navíc v těchto zápasech nebylo nouze o dramatické obraty v podání lázeňské metropole, ostatně energetici vstřelili pouze devatenáctkrát první gól utkání, nejméně ze všech etraligových týmů.

I letos se pak Karlovarští ukázali jako silní v ofenzívě, ale zároveň nejistí v obraně. Do sítě soupeře totiž dostali celkem 145 kotoučů, šesté nejvyšší číslo v soutěži, ovšem zároveň jich z té vlastní museli lovit 176, tentokrát třetí největší počet. Není proto moc divu, že ve statistice účasti na ledě skončili pouze čtyři z celkových 24 pravidelných členů sestavy (za pravidelně nastupující hráče v celém článku označujeme hokejisty s alespoň 10 odehranými zápasy v základní části) v kladných hodnotách - Martin Rohan, Tomáš Vildumetz (oba +4), Lukáš Pulpán (+2) a David Kaše (+1).

Klíčoví borci Kaše a Lauko

U posledního jmenovaného zůstaňme. První polovinu základní části totiž napříč celou extraligou výrazně obohatila účast mnoha hráčů ze zámoří, kterým jejich soutěže a přípravné kempy startovaly až začátkem kalendářního roku 2021, a dvě posily přivedla i Energie - Davida Kašeho a Jakuba Lauka. A jejich vliv na tým byl rozhodně významný.

David Kaše totiž během svých 27 startů stihl nasbírat 25 bodů (6+19) a ze všech pravidelných hráčů se nejblíže přiblížil hranici jednoho bodu na zápas, kterou na rozdíl od loňské sezony žádný energetik nepřekonal. Jakub Lauko pak svému kolegovi zdatně sekundoval deseti body (5+5) ve 25 utkáních, ale hlavně důraznou hrou a velice atraktivními pěstními souboji jako ze staré školy s Kellym Klímou a Jaroslavem Vlachem.

Nejlépe však vliv této dvojice vystihují výsledky celé Energie, tu bychom rozhodně mohli označit za tým dvou tváří. Poslední zápas v černo-bílém oba borci odehráli 12. ledna proti Pardubicím. Do té doby získaly Karlovy Vary ve třiceti duelech celkem 48 bodů, tedy přesně 1,6 na utkání. Ovšem po odchodu Kašeho a Lauka už Energie dosáhla ve zbylých 22 zápasech na pouhých 23 bodů, tedy v průměru 1,05 každé střetnutí.

Elitní komando? Letos ne, Energie hrozila na všech frontách!

Nyní se však přesuňme ke stálejším členům karlovarské skvadry. Dohromady se s Éčkem na dresu představilo hned 46 hokejistů, 41 hráčů v poli a 5 gólmanů, nejvíce ze všech týmů soutěže, z čehož 24 pak odehrálo alespoň deset utkání v základní části. Jejich bodování ovládl Jakub Flek, který si dohromady ve 48 zápasech připsal 35 bodů (18+17). Ovšem o tuto trofej se sváděl poměrně lítý boj, ostatně hned šest energetiků nasbíralo alespoň 25 bodů - kromě Fleka Martin Kohout (31 bodů), Petr Koblasa (30 bodů), Jiří Černoch (26 bodů), Tomáš Vondráček a David Kaše (oba 25 bodů).

S výjimkou Davida Kašeho pak všichni nastříleli alespoň 14 branek. Pořadí střelců nakonec ovládl s osmnácti trefami Jakub Flek, při zohlednění odehraného času však na první příčku vyskočí Tomáš Vondráček, který za 60 minut vstřelil v průměru 1,32 gólu. Navíc tento zkušený borec jako jediný z naší pětice nemá na kontě ani jednu branku v přesilovce, kdybychom tedy početní výhody z měření odstranili, stal by se nejlepším kanonýrem týmu právě Vondráček.

Naopak přesilovky byly doménou Petra Koblasy, který v nich vsítil hned osm branek. Kromě toho pak šest z jeho celkových sedmnácti tref rozhodlo o výhře Energie, více vítězných gólů měl v celé soutěži na kontě pouze Matěj Stránský, nejlepší střelec uplynulé extraligové sezony. Ovšem nejproduktivnějšího borce v početních výhodách nehledejte ani v Koblasovi, ani v jakémkoliv jiném útočníkovi. Všem totiž vypálil rybník zadák Petr Šenkeřík, který za přesilovky nasbíral hned dvanáct bodů (1+11)!

Těchto dvanáct bodů pak dokonce tvořilo více než polovinu celkové produkce čerstvě třicetiletého borce, dohromady jich totiž Šenkeřík nastřádal rovných dvacet (4+16). Díky tomu se také stal nejproduktivnějším obráncem mužstva, o čtyři body před Lukášem Pulpánem a o šest před Liborem Zábranským, který však zvítězil v měření střeleckých sil se sedmi přesnými zásahy.

Na statistice průměrného odehraného času pak také můžeme sledovat poměrně zajímavé rozdělení sil. Pouze jeden jediný pravidelný člen varské sestavy se totiž dostal nad hranici dvaceti minut na utkání - obránce Petr Šenkeřík s hodnotou 20:43 minut. Z útočníků se největším průměrným ice-timem mohl pyšnit David Kaše, ten se na ledě proháněl 19:23 minut za zápas.

Brankáři pod kanonádou

A na závěr brankáři, ani letos si totiž ti karlovarští nemohli moc odpočinout. Energie dohromady během základní části dovolila soupeři druhý nejvyšší počet střeleckých pokusů v celé soutěži - 3080. Z toho pak přímo na dlouhodobou jedničku Filipa Novotného zamířilo 1228 puků, vůbec nejvíce mezi všemi extraligovými gólmany! A stejně tak si západočeská pětatřicítka připsala největší množství zásahů v soutěži, 1111.

Novotnému letos kryli záda hned čtyři další gólmani. Zpočátku to byli mladíci, kteří svému zkušenému kolegovi dávali občas oddychnout, ke konci sezony však Energii posílil její odchovanec Vladislav Habal, který se začal s Novotným mezi třemi tyčemi pravidelně střídat. A ačkoliv stihl odehrát jen sedm zápasů, dosáhnul na jeden extraligový primát. Brankář chytající v opačném gardu totiž čelil hned deseti samostatným nájezdům, ani jeden z nich však nepustil za svá záda. Tolik úspěšných zákroků bez inkasování si nepřipsal žádný jiný gólman v lize.

Týmové statistiky

Vstřelené góly: 145 (2,79/60 minut), 6. místo v TELH
Inkasované góly: 176 (3,38/60 minut), 12. místo
Poměr vstřelených ku inkasovaným gólům: 45,17 %, 11. místo
První góly zápasu: 19, 13. místo
Střely na branku: 1595 (30,18/60 minut), 5. místo
Inkasované střely na branku: 1695 (30,18/zápas), 12. místo
Úspěšnost střel na branku: 9,09 %, 9. místo
Úspěšnost zákroků: 89,62 %, 13. místo
Úspěšnost vhazování: 48,74 %, 11. místo
Počet přesilovek: 226, 2. místo
Úspěšnost přesilovek: 13,72 % (31/226), 13. místo
Počet oslabení: 190, 3. místo
Úspěšnost oslabení: 82,11 % (156/190), 9. místo
Počet trestných minut: 591, 6. místo
Úspěšnost nájezdových rozstřelů: 4/5 (80 %), 2. místo
Počet hitů: 263 (5,81/60 minut), 14. místo
Počet zblokovaných střel: 683 (13,13/60 minut), 6. místo
Radegast index: 765, 12. místo

Individuální statistiky:

Nejproduktivnější hráč: Jakub Flek (35 bodů, 18+17), 19. místo v TELH
Nejlepší střelec: Jakub Flek (18 gólů), 14. místo
Nejlepší nahrávač: David Kaše (19 asistencí), 29. místo
Nejproduktivnější obránce: Petr Šenkeřík (20 bodů, 4+16), 15. místo
Nejvíce střel na branku: Jakub Flek (171 střel), 5. místo
Nejvyšší úspěšnost střel na branku (min. 30 střel): Jan Hladonik (18,42 %), 15. místo
Nejvíce střel ze slotu: Jakub Flek (95 střel), 3. místo
Nejvíce bodů v přesilovce: Petr Šenkeřík (12 bodů, 1+11), 30. místo
Nejvíce vítězných gólů: Petr Koblasa (6 gólů), 2. místo
Nejvyšší průměrný ice-time (min. 10 zápasů): Petr Šenkeřík (20:43/zápas), 25. místo
Nejlepší plus/mínus: Martin Rohan, Tomáš Vildumetz (oba +4), 104. místo
Nejvíce trestných minut: Václav Skuhravý (70 TM), 8. místo
Nejvyšší úspěšnost vhazování (min. 100 vhazování): Václav Skuhravý (55,73 %), 16. místo
Nejvíce hitů: Jiří Černoch (31 hitů), 41. místo
Nejvíce zblokovaných střel: Martin Rohan, Petr Šenkeřík (oba 65 ZS), 18. místo
Nejvíce zákroků: Filip Novotný (1111 zákroků), 1. místo
Nejvyšší úspěšnost zákroků (min. 10 zápasů): Filip Novotný (90,47 %), 18. místo