HC Energie Karlovy Vary

Věřím, že budeme úspěšní. říká Jaks o Energii. Jak se těší na derby?

Do Karlových Varů přichází jako velká posila do obrany, ale s výrazně ofenzivní vizitkou. Jak by také ne, lotyšský obránce Janis Jaks loni patřil mezi nejproduktivnější beky celé soutěže. V úterý dopoledne už bronzový medailista z loňského mistrovství světa brázdil led KV Areny se svým novým týmem.

Janisi, v první řadě Tě chci přivítat v Karlových Varech. Máš za sebou první trénink s týmem, jak ses cítil?
Děkuji za přivítání. Byl to dobrý trénink, led byl dobrý a je tu krásné zázemí. Dobře jsme si zabruslili, jelo se v dobrém tempu. Bylo to opravdu dobré.

Jak ses cítil v kabině první den? Z extraligy znáš plno hráčů, o to to muselo být jednodušší…
Je to tak. S Radimem Šaldou jsem hrál v Litvínově, s Robertsem Mamcičsem se dobře známe z národního týmu, a to už od mladších let. Samozřejmě znám i hodně dalších tváří, proti kterým jsem poslední dva roky hrál. Určitě to pro mě bylo o dost jednodušší, než když jsem před dvěma lety poprvé přišel do Česka.

Poslední dva roky jsi odehrál v Litvínově, nyní jsi tady v Karlových Varech. Proč sis vybral zrovna Energii?
Řešili jsme s agentem angažmá a Energie dala zajímavou nabídku. Karlovy Vary jsou krásné město, stadion je perfektní. Všechno je tu opravdu na velmi dobré úrovni a věřím, že budeme úspěšní.

Přicházíš jako ofenzivní obránce, který se hodně prosazuje i v přesilových hrách. Už jste s trenéry probírali Tvou roli v týmu?
S trenéry jsem o tom ještě nemluvil, ale trenéři dobře vědí, co ode mě mohou očekávat a jak jsem hrál v posledních sezonách. To, jakou budu mít roli, je jejich rozhodnutí.

Do Karlových Varů jsi dorazil v neděli ráno po dlouhé cestě autem…
Bylo to opravdu dlouhé, ale už když jsem hrál v Litvínově, tak jsem takto několikrát jel a věděl jsem, co mě čeká. Samozřejmě to bylo náročné, je to ještě o trochu delší cesta, než jsem jezdil do Litvínova. Důležité je, že jsem tady a vše je v pořádku.

V Karlových Varech jsi od neděle. Stihl ses už podívat po městě, více prozkoumat KV Arenu?
Byl jsem se už podívat v centru, ale už dříve jsem tu několikrát byl, když jsem byl mladší. Ale úplně prozkoumat město jsem ještě nestihl.

Už v přípravě Vás čekají také dva souboje s Litvínovem. Jak se na ně těšíš?
Myslím si, že to bude zábava, když jsem tam poslední roky hrál. Bude to zajímavé a už se na to těším.