HC Energie Karlovy Vary

Výběh sjezdovky a utužená parta. Hráči U15 nabírali síly na Bublavě

Utužit partu a nabrat další síly do nadcházející sezony, to byly hlavní úkoly hráčů kategorie U15 (ročník 2006) na čtyřdenním soustředění na Bublavě. V krásném horském prostředí sice klukům počasí nepřálo, ani déšť ale svěřence trenéra Davida Šalamouna od trénování nezastavil.

Na samotné místo necestovali autem, ale pěkně na kole. Hned na úvod je tak čekala cyklistická etapa v délce 40 kilometrů, další dny pak na hráče čekaly sportovní turnaje či výběh tamní sjezdovky. Že mladí energetici zvládli vše na výbornou potvrzují i slova trenéra Davida Šalamouna. Ten si pochvaloval nejen tréninkové výkony svých svěřenců, ale vyzdvihl především atmosféru, která se v jeho partě tvoří.

„Se soustředěním jsem pokojený na 150 procent. Kluci mě překvapili, šlapali. Hlavním cílem bylo, aby se dala dohromady parta, týmovost, což se nám podařilo a sami kluci to potvrdili. Drží při sobě, podporují se, razí heslo ‘jeden za všechny a všichni za jednoho’,“ popisuje na úvod, co bylo hlavním cílem týmového soustředění.

Pro zkušeného mládežnického trenéra, který se do České republiky vrátil vloni po 20 letech, byla podobná akce novinkou. „Já jsem takové soustředění vlastně nikdy nezažil, protože v Americe se nedělají, takže to pro mě bylo zase něco nového. Ale díky mému asistentovi Tomáši Lengömu a vedoucím to ale proběhlo parádně,“ poděkoval svému realizačnímu týmu za hladký průběh Šalamoun, který dále popisuje, jak čtyři dny probíhaly.



„Celé soustředění jsme jeli turnajovým systémem, měli jsme rozdělená družstva. Já, Tomáš i oba vedoucí jsme si vydraftovali své týmy. V pondělí byl nohejbal, v úterý byl hod na koš a časovka, ve středu jsme vybíhali sjezdovku a ve čtvrtek proběhl fotbalový turnaj. Za každé vítězství se pak rozdělovaly body. Na ukončení soustředění jsme pro kluky ve středu večer připravili grilovačku, ve čtvrtek jsem pak hráčům zopakoval, že jsem na ně pyšný, jak to zvládli. Všechny věci, co jsme chtěli udělat, jsme splnili,“ hodnotí spokojeně kouč karlovarských deváťáků.

Jak už jsme uvedli na začátku, cílem soustředění nebylo pouze nabrat další fyzické síly, ale především utužit partu. „Hráče jsme rozdělili do pokojů tak, aby se netvořily skupinky, protože to je to nejhorší, co se může v týmu přihodit. Neměli s sebou telefony ani žádnou elektroniku, takže spolu museli komunikovat, společně se dívali na televizi, hráli spolu karty. V pondělí většina z nich ani nevěděla, co to je nohejbal. Trošku ohrnovali nosy se slovy ‘co to je za hru?’, ale od večera už jsme je nemohli dostat ze hřiště, protože je to neskutečně bavilo.“



Letošní letní příprava ale byla pro všechny sportovce napříč republikou a odvětvími specifická. Potřebný dril totiž výrazně ovlivnila pandemie koronaviru, která na jaře zasáhla I Českou republiku. Výjimkou tak nebyli ani karlovarští hokejisté. Jak tedy probíhal jejich trénink?

„Na začátku letní přípravy jsem klukům poslal plány, co mají od pondělí do pátku dělat, zpátky mi to pak museli posílat přes WhatsApp. Dostali určité časové limity, které na konci letní přípravy musejí zvládnout. Ze začátku na tu komunikaci nebyli zvyklí, pak už si to ale sedlo a začali jet naplno, což se projevilo, když jsme se potom už sešli ke společné přípravě. Bylo vidět, že neseděli na gauči a nehráli Fortnite, ale opravdu bylo vidět, že se hýbali,“ je spokojený s přístupem svých svěřenců Šalamoun.

Ty čeká společný trénink ještě několik týdnů, pak už si hráči užijí několik týdnů volna. „Do konce června pojedeme stejným stylem jako doteď. V pondělí, ve středu a v pátek dopoledne kluci cvičí doma cviky, co jsem jim zadal a následně mi své výsledky opět posílají přes WhatsApp. V úterý a ve čtvrtek pak trénují stickhandling a střelbu. Odpoledne pak trénujeme společně, a to většinou hlavně běháme, přičemž ve středu a ve čtvrtek máme herní dny,“ dodává závěrem trenér.

Fotogalerie