HC Energie Karlovy Vary

Zafunguje můj dům, můj hrad? Energie hostí Kladno

Start nejvyšší soutěže se blíží mílovými kroky a energetici mají před sebou poslední dva přípravné zápasy. Jako první dorazí do KV Areny tým Kladna. Energie své hosty přivítá v sestavě, kterou ladí na extraligu, a tak fanoušky čeká zajímavá podívaná. To, zda si energetici prodlouží svou vítěznou šňůru nebo se z vítězství budou radovat soupeři, uvidíme v úterý 5. září od 17:30 hodin.
Kde utkání sledovat:
Online přenos
Stream
Vstupenky: Online předprodej

O soupeři

Kladenský klub se během přípravy snažil dohánět aktivitu na hráčském trhu, do níž se mohl naplno pustit až poté, co úspěšně prošel baráží a potvrdil extraligovou příslušnost. Před prvním přípravným duelem s týmem Energie se kladenským Rytířům upsali útočníci Michael Frolík, Jakub Strnad, Denis Kusý a kanadský rodák Deven Sideroff. Obranu budou tužit Karel Klikorka a urostlý americký bek Chris Martenet.

V utkání proti Energii nastoupil zadák Tadeáš Hejda, který v té době byl hráčem Slavie a na Kladně byl na zkoušku, během které se osvědčil. Mladý bek se tak ve dvaceti šesti letech může těšit na extraligovou premiéru.

Další posilou, která se k Rytířům přidala od posledního vzájemného duelu je útočník Richard Jarůšek. Vzájemná jednání se vedla už před loňskou sezonou, ale nepodařilo se je dotáhnout k dohodě. K té došlo až nyní. Zkušený útočník do týmu přichází s tím, že chce nejen pomoci vybojovat týmový úspěch, ale i podělit se o své zkušenosti s mladšími hráči.

Tuto vizi má ostatně i Otakar Vejvoda. „Máme takovou kombinaci mladších hráčů a potom hodně zkušených, takže počítáme s mentorstvím od těch starších,“ říká kouč Rytířů v rozhovoru pro Hokej.cz.

I přes jednání s dalšími hráči nejen z Čech, ale i ze zahraničí je zatím Richard Jarůšek poslední posilou. Každopádně Rytíři mají v záloze svého majitele Jaromíra Jágra, i když ten se zatím k případnému startu v nové sezoně nevyjádřil.

Rytířům se zatím v přípravě příliš nedaří, ale vzhledem k poměrně velkému počtu příchodů a odchodů je to pochopitelné. Trenérské duo Otakar Vejvoda a Pavel Skrbek potřebuje vypilovat sestavu a k tomu příprava primárně slouží.

Pozitivní zprávou pro kladenský tým je, že téměř všichni nováčci už sbírají body. Po třech bodech mají Deven Sideroff (1+2) a Michael Frolík (1+2). Dvoubodoví jsou prozatím Richard Jarůšek (2+0), Karel Klikorka (0+2) a Denis Kusý (0+2). Tadeáš Hejda a Jakub Strnad mají po jednom bodu, přičemž Jakub Strnad poprvé za Rytíře skóroval právě v zápase s Energií.

Z kabiny Energie

Energetici mají kádr uzavřený a trenérský tým v čele s Davidem Brukem v závěru přípravy již pouze dolaďuje detaily v konečné sestavě. Trenéři vzhledem k počtu hráčů, kteří jsou aktuálně na soupisce Energie, v přípravě pravidelně rotovali sestavu. Za Karlovy Vary tak nastupovali i hráči z partnerského Baníku Sokolov či karlovarští junioři, stejně jako letošní posily. Obě sestavy si vedly výborně a mají za sebou šňůru vítězných duelů vesměs proti extraligovým soupeřům.

Také karlovarské posily mají na svém kontě první zářezy. Hned v prvním přípravném utkání proti Mladé Boleslavi se prosadil útočník Jan Bernovský (1+0), Tři body si připsali Lukas Zetterberg (2+1) a Ondřej Procházka (2+1). Pomyslné dva body pak mají Iikka Kangasniemi (1+1) a Roman Přikryl (0+2).

V černobílém dresu bodovali i sokolovští hráči Martin Weinhold, Jaromír Kverka, David Tureček a Martin Osmík. Premiérovou asistenci v A-týmu Energie si v domácím utkání s Mladou Boleslaví zapsal David Varvařovský z juniorky Energie.

Klapat to bude i v brankovišti Energie. To po odchodu Štěpána Lukeše posílil Dominik Frodl, který naposledy působil v týmu Dynamo Pardubice. Vypadá to, že s Vladislavem Habalem vytvoří brankářskou dvojici, na kterou se budou moci hráči spolehnout. Navíc si oba karlovarští brankáři očividně velmi dobře rozumí. Ostatně nový strážce karlovarské branky s oblibou vtipkuje, že si ho Energie vystřelila. Čímž naráží na zlomeninu ruky, kterou utrpěl loni v prosinci při utkání v Karlových Varech, když Lukáš Pulpán nešťastně poslal kotouč na pardubickou střídačku.

Každopádně pohoda je nejen v brankovišti, ale také v týmu a i to je jedna z věcí, která je pro dosažení týmového cíle, kterým je čtvrtfinále, důležitá.

Zatím poslední přípravný duel odehráli energetici právě se sokolovským Baníkem. Oba týmy nastoupily téměř v kompletních sestavách a diváci si užili atraktivní hokejovou podívanou, i přestože si na první branku museli počkat až do času 39:56, kdy vedení pro Sokolov vystřelil Tomáš Vracovský. V poslední části utkání si diváci absenci gólů vynahradili. Padly totiž rovnou čtyři. To ale vůbec nepotěšilo sokolovské fanoušky, protože kotouče si nacházely cestu pouze do jejich branky. Skóre v úvodu třetí třetiny srovnal Tomáš Rachůnek a po něm skórovali Ondřej Beránek, Lukas Zetterberg a střelecký účet v čase 59:44 uzavřel Ondřej Procházka.

Do předposledního přípravného zápasu by trenéři měli opět poslat sestavu podobnou té, která odehrála poslední vítězný duel v Sokolově a jež by z velké části měla zahájit i nový extraligový ročník. Přesné složení pro zítřejší duel ale trenéři ještě dolaďují.