HC Energie Karlovy Vary

Rozhodnuto: Tipsport extraliga bude jeden rok nesestupová, do play-off půjde 12 týmů

Na pátečním jednání výkonného výboru Českého hokeje se rozhodlo o budoucnosti české nejvyšší soutěže. Tipsport extraliga nebude v sezoně 2020/2021 sestupová.

Výkonný výbor zvažoval variantu, kterou mu na konci května doporučila APK (Asociace profesionálních klubů), která například počítala s návratem baráže.

Všemu je ale jinak, o definitivní podobě nejvyšší tuzemské soutěže totiž musel rozhodnout Český hokej, jenž se přiklonil k jinému systému.

Poslední tým v tabulce po sezoně 2020/2021 nebude sestupovat, vítěz prvoligového play off rovnou zamíří do extraligy (pokud splní licenční podmínky). Do play off půjde dvanáct týmů: 1. až 4. celek čeká rovnou čtvrtfinále, 5. až 12. mužstvo se zúčastní předkola.

V ročníku 2021/2022 bude hrát TELH patnáct klubů. Patnáctý tým sestoupí přímo, celky na 11. až 14. místě mezi sebou sehrají play down a poražený z play down půjde do baráže proti vítězi Chance ligy. Play down se bude hrát systémem, který navrhla APK LH (viz níže). Od sezony 2022/2023 se v nejvyšší soutěži opět objeví čtrnáct mužstev.

Jak bude vypadat play down v sezoně 2021/2022?

- družstva umístěná po základní části na 11. až 14. místě sehrají první kolo play down (11. tým se utká se 14. a 12. tým se 13.), ve kterém se zohlední body, které tato družstva získala v základní části; družstva mezi sebou sehrají maximálně 7 zápasů (s případným prodloužením do rozhodnutí), ve hře tedy bude celkem 21 bodů; jakmile jedno z družstev bude mít na druhé družstvo takový bodový náskok, který již nebude možné ve zbývajících zápasech stáhnout, další zápasy se neuskuteční (* názorný příklad uveden níže)
– družstva, která prohrají v prvním kole play down, mezi sebou sehrají druhé kolo play down na 4 vítězná utkání (v těchto utkáních už počet bodů získaných v základní části nehraje žádnou roli), přičemž poražené družstvo sehraje baráž s vítězem Chance ligy na čtyři vítězná utkání o účast v TELH v následující sezoně.