HC Energie Karlovy Vary

Zemřel Karel Prošek, klubový historik a člen Síně slávy karlovarského hokeje

Ve věku 80 let zemřel ve čtvrtek po dlouhé těžké nemoci pan Karel Prošek (19.11.1941 - 9.12.2021), klubový historik, autor knihy o karlovarském hokeji a člen Síně slávy karlovarského hokeje.

Rodák ze Slaného se do lázeňské metropole přistěhoval s rodiči v roce 1951. Díky velkému sportovnímu fandovství svého otce společně začali chodit na hokej u Tržnice. Karlovarská Slavia v tomto roce začala své pětileté působení v nejvyšší soutěži a on byl u toho. Aktivně se pan Prošek do dění v hokejovém klubu zapojil před čtyřiceti roky, kdy začal působit jako vedoucí u žáků ročníku 1980, kde hrál jeho syn Roman.

Myšlenky o mapování historie klubu se u Karla Proška zrodily kolem roků 1992-93, kdy začínal připravovat zápasové bulletiny a byla vydána malá ročenka k 60 letům hokeje v Karlových Varech Varech. Od té doby se pídil a sháněl po informacích, aby mohl sestavit ucelený obrázek o historii karlovarského hokeje. Svoji velkou píli a nasbírané materiály pak zúročil v knize Lední hokej ve městě horkých pramenů, která byla vydána u příležitosti výročí 75 let ledního hokeje v Karlových Varech v roce 2007.

Odchodem Karla Proška klub nepřichází jen o velkého pamětníka tohoto sportu v našem lázeňském městě, ale především o báječného člověka, který lední hokej sice závodně nehrál, ale po rodině mu byl velkou láskou. Největší sportovní odměnu měl v synovi Romanovi, který se propracoval do extraligového týmu a byl nedílnou součástí mužstva, které pro náš klub v roce 2009 vybojovalo mistrovský titul a rok před tím získalo stříbrné medaile.

HC Energie Karlovy Vary a věříme, že i celá karlovarská hokejová veřejnost, touto cestou posílá pozůstalým upřímnou soustrast. Karle děkujeme! Zůstaneš s námi nastálo v našich srdcích.

Při křtu knihy Lední hokej ve městě horkých pramenů

Karel Prošek s dcerou Radkou, manželkou Danou a synem Romanem

S týmem juniorů Becherovky Karlovy Vary (98-99) jako vedoucí týmu, úplně napravo