HC Energie Karlovy Vary

Změny v kádru: Tým opouští Machač, z Komety se vrací obránce Mikyska

Karlovarská defenziva vítá do svých řad staronovou tvář. Obranu Energie totiž vyztuží stejně jako v loňské sezoně obránce Dalimil Mikyska, který přichází z brněnské Komety na roční hostování. Tým Martina Pešouta naopak opouští útočník Patrik Machač, který neprošel dalším zúžením sestavy A-mužstva.
Patrik Machač přišel do Energie v letním přestupovém období z Kladna. Šestadvacetiletý útočník odehrál všech šest soutěžních duelů Karlových Varů v základní skupině Generali Česká Cupu, ve kterých zapsal dva body (1+1).

„Patrik se nám po příchodu dalších útočníků (Jakub Lauko a David Kaše – pozn. redakce) nevešel do základního kádru a rozhodli jsme se s ním neprodloužit spolupráci,“ uvádí k odchodu hlavní trenér a sportovní manažer klubu Martin Pešout.

Mikyska se vrací do Varů

Jedenadvacetiletý Dalimil Mikyska se tak vrací do známého prostředí. Mikyska se v Karlových Varech poprvé objevil už v polovině října, kdy přišel nejprve na měsíční hostování, stabilními výkony si ale vybojoval prodloužení angažmá až do konce předčasně ukončeného ročníku. Z pozice obránce na pozici šest až sedm hrával v průměru necelých 12 minut na zápas.

„S Dalimilem jsme měli dobrou zkušenost už loni, takže jsme byli rádi, že v rámci dobrých vztahů s Kometou máme možnost ho opět angažovat. Jedná se o velmi dobrého defenzivního hráče v mladém věku a jsme rádi, že tu bude působit,“ říká k návratu talentovaného beka Pešout.

Mikyska se po předčasném konci loňské extraligové sezony vrátil do Brna, kde i zahájil letošní přípravu, během níž naskočil do pěti utkání Generali Česká Cupu, ve kterých nastupoval povětšinou ve druhé obranné dvojici vedle zkušeného Ondřeje Němce.

Břeclavský rodák odehrál v uplynulé sezoně za Energii 35 utkání včetně jednoho zápasu předkola play-off, v nichž zaznamenal čtyři kanadské body (0+4), v hodnocení +/- pak skončil na kladné bilanci +4.

Mikyska už se připojil k týmu a absolvoval úterní dopolední trénink. Představit by se mohl již ve čtvrtečním utkání v Sokolově.



Dalimil Mikyska (obránce, 16.8.1999)

Jedenadvacetiletý obránce se narodil v Břeclavi, kde také začínal s hokejem. V roce 2012 se však talentovaný bek přesunul do brněnské Komety, kde postupně prošel všemi mládežnickými kategoriemi a v sezoně 2015/16 debutoval v utkání 52. kola proti Zlínu i v týmu dospělých.

S Kometou Mikyska postupně vyhrál extraligu mladšího i staršího dorostu, v sezoně 2017/18 i soutěž juniorskou. Dařilo se mu i na mezinárodním poli, kde byl defenzivní oporou ve všech mládežnických výběrech národního týmu, v sezoně 2016/17 byl i u senzačního triumfu české osmnáctky na Memoriálu Ivana Hlinky.

Mikyska kromě Komety naskakoval i v první lize za Třebíč, nejvýraznější šanci ale dostal právě ve své poslední sezoně, ve které v dresu Energie naskočil do 35 extraligových duelů.