HC Energie Karlovy Vary

Nováček pokořil mistra v nájezdech

HC Energie - HC Kometa Brno 2:3 sn (0:1, 2:0, 0:1 - 0:0)
Brno jako celek poslední v tabulkovém pořadí i počtu vstřelených branek udělilo Energii pořádnou lekci z produktivity. V KV Areně šli hosté jako první do vedení. Domácí pak zásluhou Václava Pletky a Jana Košťála (na snímku) skóre obrátili, ve skvělé druhé třetině však promarnili šanci vytvořit si mnohem větší náskok. Trpělivě hrající Kometa se spolehlivým Trvajem v brance se tak dočkala vyrovnání i bonusového bodu za vítězství v závěrečných samostatných nájezdech.
O2 extraliga, 13. kolo, út 6.10.2009, KV Arena
Karlovy Vary
Brno
2:3sn
0:1, 2:0, 0:1 - 0:0
Branky a nahrávky: 27. Pletka (Skuhravý, Melenovský), 30. Košťál (Pech, Dej) - 11. Pucher (Vondráček), 43. Ludvík (Šindel), rozhodující nájezd Šindel. Rozhodčí: Jeřábek, Homola - Kostka, Bláha. Vyloučení: 6:5. Využití: 2:0. Diváci: 3996. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3.
Karlovy Vary: Sáblík - Němec, Mucha, Dobroň, Hájek, Tribuncovs, Čutta, Parýzek, Brňák - Kumstát, Skuhravý, Pletka - Melenovský, Kristek, Hluchý - Dej, Pech, Košťál - Zucker, Haščák, Zaťovič
Brno: Trvaj (od 66. Hovi) - Richter, Bičánek, J. Novák, Ovčačík, Houdek, Zubíček - Erat, Dopita, Vorel - Šindel, Huml, Ludvík - Vondráček, Pucher, R. Dlouhý - J. Svoboda, R. Procházka, Brabenec

Komentář k utkání

Úvod první třetiny se nesl znamení opatrnosti ze stran obou soupeřů a nepřinesl ani nijak výrazné šance. Změnu skóre přinesla až 11. minuta. Brněnský Peter Pucher se nejlépe zorientoval v závaru před Sáblíkem a prostřelil mu kotouč mezi betony. Kometě vstřelený gól viditelně posílil sebevědomí, a tak Karlovarští spíše bránili, než aby nějak ohrožovali Trvajovu klec. Hosté mohli své vedení navýšit ve 14. minutě, kdy karlovarský obránce Mucha namazal za vlastní brankou jednomu z jihomoravských útočníků. Ten naštěstí pro domácí byl touto nahrávkou tak překvapený, že svojí střelu pouze odevzdal Sáblíkovi. V závěru prvního dějství si Václav Skuhravý vynikající hrou v oslabení, kdy neustále narušoval brněnskou rozehrávku, vynutil útočný faul. Přesilovka Energie nevypadala nejhůře, nicméně vyrovnání nepřinesla.

Ze začátku druhé třetiny přibrzdilo karlovarské snažení vyloučení Němce. Po jeho návratu do hry byl ale v KV Areně vidět velice pěkný útočný hokej a to zejména z holí Karlovarských. Výsledek se dostavil v 27. minutě. Energie hrála po vyloučení Richtera přesilovku, Václav Skuhravý svou dělovku od modré namířil do zadního mantinelu a Václav Pletka odražený kotouč pohodlně dopravil do poloodkryté Trvajovy klece. Karlovy Vary tato branka nastartovala a Brňané se ocitli v hluboké defenzivě. Výsledkem byla další změna skóre v přesilové hře. Lukáš Pech vybojoval puk v rohu, poslal jej do mezikruží, odkud Jan Košťál svou dělovkou nad rameno nedal Trvajovi šanci. Stejná dvojice mohla vedení Energie ještě navýšit, tentokrát ovšem Košťál v rozhodující okamžik podklouzl, a ze situace dva na jednoho tak nebylo nic. Do šaten se tedy před rozhodující třetinou šlo za stavu 2:1 pro Energii.

Třetí třetina začala opět opatrně. Nepříliš záživnou podívanou uťali Brněnští ve 43. minutě, kdy Jakub Šindel objel branku a šikovnou nahrávkou našel přímo před Sáblíkem nikým nehlídaného Davida Ludvíka. Bylo opět vyrovnáno, což hrstka nejvěrnějších fanoušků v modrém ocenila bouřlivými ovacemi. Další průběh se nesl ve znamení častějších vyloučení a marného dobývaní obou branek. Jak obrana Energie, tak i Komety byla pozorná. V úplném závěru třetiny bylo ale domácím ještě pořádně horko. Na trestnou lavici chvíli po sobě usedli Malenovský a Skuhravý a Kometu čekala dvojnásobná přesilovka. V té ale hosté Sáblíka výrazněji neohrozili, a utkání tak dospělo do prodloužení.

V něm se, až na zvonící tyč hostující branky noc nestalo, a tak diváci mohli vidět již po druhé v KV Areně velmi atraktivní nájezdy. Hosté v nich dosud kvalitně chytajícího Trvaje nahradili Sasu Hovim, a udělali správně. Finského brankáře nepřelstili ani nájezdoví specialisté Pletka a Melenovský, zatímco na druhé straně uspěli Jakub Šindel a Roman Erat.

Ohlasy trenérů

Mikuláš Antonik (HC Energie Karlovy Vary): Nám se povedla jen druhá třetina, kdy jsme si vytvořili tlak. Jinak jsme hráli v některých situacích hrozně pasivně, pořád jsme na něco vyčkávali. Přesto se nám ve druhé třetině podařilo dát dva góly a vedli jsme 2:1, ale bohužel hned zkraje třetí třetiny jsme dostali na 2:2. Ve třetí třetině jsme nepředváděli takovou hru, která by si zasloužila lepší zisk než jeden bod. V závěru jsme mohli zápas ztratit, ale naštěstí jsme dobře odbránili oslabení ve třech. Nájezdy nám nevyšly.

Pavel Pazourek (HC Kometa Brno): Odehráli jsme velice dobrou první třetinu, kdy jsme domácí nepustili do tlaku, nabídli jsme jim tam minimálně šancí a dokázali jsme dát branku. Ve druhé třetině jsme se nechali přitlačit a asi jsme měli malinko strach hrát a soupeř nás potrestal v přesilovkách. Do třetí třetiny jsme se vrátili k dobré hře z první třetiny, dokázali jsme zápas srovnat a dovést utkání do nerozhodného stavu. Rozhodly nájezdy, v nichž jsme dali dvě branky a nedostali jsme. Myslím si, že jsme si druhý bod za bojovnost i za hru zasloužili.

Fotogalerie

Související články

Preview k zápasu | so 3.10.2009

Přijíždí nováček posilněný první výhrou