HC Energie Karlovy Vary

Energie domácí rozlučku Brna nepokazila

HC Kometa Brno - HC Energie 4:2 (1:1, 2:1, 1:0)
Předposlední kolo již rozhodnutého play out dle očekávání přineslo hokej v odpočinkovém tempu. Karlovaráci v jihomoravské metropoli představili sestavu odlehčenou o řadu opor, přesto rozhodně nebyli outsiderem. Kromě branek Marka Malenovského (na snímku) a Jana Košťála ale jejich útoky narážely na tradičně výborného Hoviho. Čtyřmi zásahy za záda Lukáše Sáblíka si domácí zpříjemnili loučení s vlastními diváky.
O2 extraliga, OUT11, pá 2.4.2010
Brno
Karlovy Vary
4:2
1:1, 2:1, 1:0
Branky a nahrávky: 13. Šindel (Varaďa, Novák), 23. Svoboda (Brabenec), 25. Ludvík (Houdek, Zubíček), 49. Dopita (Ludvík, Houdek) - 19. Košťál, 39. Melenovský. Rozhodčí: Polák, Hradil - Bryška, Chytil. Vyloučení: 2:5. Bez využití. Diváci: 7200 (vyprodáno). Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2, 4:2.
Brno: Hovi - Houdek, Zubíček, J. Novák, Ovčačík, Richter, Mojžíš, Sova, Protivný - Erat, Dopita, Ludvík - Varaďa, Šindel, Hubáček - J. Svoboda, Huml, Brabenec - Koma, Meidl, Kempný
Karlovy Vary: Sáblík - Černý, Prošek, Čutta, Logionov, Nosek, Mucha, Schmidt, - Kumstát, Pech, Košťál - Hluchý, Melenovský, Skladaný - Zucker, Čachotský, Balázs - Cyganov, Budinský, Hřebejk

Komentář k utkání

Uvolněné utkání, kde šlo pouze o pobavení diváků, odstartovala větší aktivitou hostující družina. Kumstát si najel až před Hoviho, ten si ale připsal první zahřívací zákrok. Energie pokračovala v převaze, dalším pokusem se prezentoval Hluchý nebo Čachotský, jenže znovu jim brněnský brankář vystavil stopku. Na druhé straně se poprvé prezentovala dvojice Hubáček a Šindel, kvalitním zákrokem se blýskl i Lukáš Sáblík. Vůbec největší šanci dosavadního průběhu měl domácí Koma, jenž si dnes zahrál v pozici útočníka, jinak je to tradičné obránce. Slovenský útočník si najel před bránu a z mezikruží orazítkoval břevno Sáblíkovy svatyně.

Co se nepovedlo předtím, povedlo se následně Jakubu Šindelovi, ten dostal přihrávku zadovkou naslepo od Varadi a domácí útočník v pohodě zavěsil – 1:0. V Brně se i nadále hrál uvolněný hokej a obě mužstva se tentokrát více soustředila na útok nežli na obranu. Vyrovnat se snažil Zucker, ale Hovi si nadvakrát dokázal poradit. Ovšem Energie minutu před koncem dokázala vyrovnat. Brněnské nedůslednosti v obraně využil Jan Košťál - 1:1. V závěru mohlo být pro Kometu ještě hůře, jenže Sasu Hovi předvedl další zákrok aspirující na zlatou helmu. Perfektní semafor znemožnil změnu ve skóre. Za vyrovnaného stavu se odcházelo do šaten.

Kometa dohrávala přesilovku z první třetiny, ale do větších šancí se nedostala. Jenže i přesto dokázala skórovat. Nejprve Zucker neproměnil samostatnou akci a vzápětí se kotouče ujal Brabenec, naservíroval jej na hůl Jaroslava Svobody, který svižnou střelou překonal Sáblíka – 2:1. O pár chvil později mohl vyrovnat Budínský, Hovi byl připraven a z následné akce už bylo opět 7200 diváků na nohou. David Ludvík využil nepozornosti Sáblíka, jehož překvapil z velké dálky čistým průstřelem – 3:1.

Brno od té doby kontrolovalo hru a hosté byli takřka neškodní. Navíc mohli zvýšit skóre. Po krásném pasu Erata na Ludvíka se mohla Kometa radovat počtvrté, ale Ludvík na kotouč nedosáhl a Sáblík nemusel zasahovat. Hovi ale přeci jen musel podruhé lovit kotouč ze své sítě. Ve skrumáži před bránou se nejlépe zorientoval Marek Melenovský a snížil - 3:2. Po dvou třetinách tedy o něco málo lepší výsledek pro Moravany.

Vyprodaná hala ve třetí třetině sledovala pouze dohrávání duelu. Hosté byli spokojeni s výsledkem, i když občas zahrozili nějakým brejkem, leč Hovi byl dnes mužem zápasu. Navíc Brno v poklidu kontrolovalo průběh zápasu a navíc přidalo ještě pojistku v podobě čtvrtého gólu. Ludvík našel před bránou Jiřího Dopitu a ten rozvlnil síť Sáblíka počtvrté – 4:2.

To bylo také vše, co se v Rondu v poslední třetině událo. Utkání se pouze dohrávalo za mohutných oslav brněnského publika, které slavilo záchranu v soutěži. I v příštím roce bude hala Rondo extraligová. Do závěru sezony je třeba odehrát ještě jeden duel, Brno hraje v neděli na Kladně. Karlovy Vary budou hostit Mladou Boleslav.

Ohlasy trenérů

Vladimír Jeřábek (HC Kometa Brno): Chtěli jsme se rozloučit s fantastickými brněnskými diváky vítězstvím. Jsem rád, že se nám to podařilo. Po definitivní záchraně jsme si už hokej užívali bez stresů a emocí. Byl to zcela jiný pocit, než když jsme hráli pod tlakem. Ocenil bych v dnešním zápase výkon brankáře Hoviho, dařilo se nám i střelecky. Hlavně bylo pro mě nezapomenutelným zážitkem rozloučení s fanoušky, kteří nám v sezoně hodně pomohli.

Václav Baďouček (HC Energie Karlovy Vary): Rozjetá Kometa potvrdila, že měla fantastickou druhou polovinu sezony. I když už teoreticky o nic nešlo, tak jsme chtěli bodovat. Naše snaha o vyrovnání ale ztroskotala na neproměněných šancích a dobrém výkonu brankáře Hoviho. Dnešní hokej byl sice dost uvolněný, ale myslím si, že nabídl divákům kvalitní podívanou.

Související články