HC Energie Karlovy Vary

Mistři sebrali body Vítkovicím a jsou zpět ve hře o play off

HC Vítkovice Steel – HC Energie 1:2 (0:1, 1:1, 0:0)
Pozorná obrana podpořená jistým Lukášem Mensatorem a gól s nahrávkou v podání nejlepšího hráče zápasu Lukáše Pecha (na snímku). To byl základ druhého letošního vítězství karlovarských hokejistů na ledě Vítkovic. V ČEZ Aréně většinu hrací doby vedli a když přestáli i závěrečné horké chvilky v dvojnásobném oslabení, bylo o vítězi rozhodnuto. Neúspěchy dalších soupeřů na hranici desítky katapultovaly Energii na postupové příčky!
O2 extraliga, 38. kolo, pá 8.1.2010, ČEZ Aréna
Vítkovice
Karlovy Vary
1:2
0:1, 1:1, 0:0
Branky a nahrávky: 32. Sičák (Burger, Kvapil) - 10. Pech (Zjuzin, Dobroň), 34. Čutta (Dobroň, Pech). Rozhodčí: Husička, Hradil - Čech, Poruba. Vyloučení: 4:6, navíc Čutta (KVA) 10 min. za nesp. chování. Využití: 1:2. Diváci: 3138. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.
Vítkovice: Štěpánek - Jurečka, Barinka, Kuboš, Stehlík, Sičák, Trnka - Klimek, Burger, Hubáček - Treille, Štefanka, Krenželok - Ujčík, R. Hruška, Kvapil - Szturc, Vrána, Svačina
Karlovy Vary: Mensator - Němec, Loginov, Dobroň, Čutta, Tribuncovs, Mucha, Parýzek - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Melenovský, Pech, Hluchý - Zjuzin, Kristek, Pletka - Zucker, Dej, Kuběna - od 41. navíc Zaťovič

Komentář k utkání

Do utkání vstoupili aktivněji energetici a hned v první minutě si na puk po střele Melenovského sáhl domácí brankář Štěpánek. Nic na aktivitě Energii neubralo ani vyloučení Čutty na deset minut za nesportovní chování. Pořádně však o sobě hosté dali vědět až po vyloučení domácího kanonýra Jiřího Burgera. Nejprve se do úniku dostal Kumstát a Štěpánek s přehledem zlikvidoval obě jeho dorážky. Následně však hosté po vyhození domácích rychle přešli do útoku, Lukáš Pech vystřelil do klubka hráčů clonících Štěpánkovi a puk zastavila až síť brankové klece. Po brance na ledě nadále dominoval spíše celek pod vedením kouče Hynka. Nejprve se po rychlém zpracování pokoušel vyzrát na brankáře Hluchý, který ale svůj pokus příliš překombinoval. Poté vybojoval puk Dej, ale k zakončení z mezikruží se nedostal. Za výrazné akce domácích lze jmenovat únik Kvapila s Burgrem, kteří připravili Mensatorovi horké chvilky, ale ten je však zvládl a udržel těsné vedení.

Prostřední dějství značně vyrovnalo hru a to především ze strany Vítkovických. Hned v prvních pár minutách třetiny měli dvě obrovské příležitosti. Nejprve Szturc těsně před Mensatorem špatně zpracoval a poté Hubáček poslal do úniku Burgera, který dělovkou zprava trefil výstroj brankáře. Ten byl však k nepřekonání a ani několik z mnoha šancí v následném oslabení nepustil za svá záda. Až vyloučení Pletky bylo Energii osudné. Ve 32. minutě dostal puk při přesilovkové kombinaci Vladimír Sičák a bombou z pravého kruhu vyrovnal. Hosté se však záhy dostali zpět do vedení. Opět to bylo v přesilové hře, když ve 34. minutě zpracoval puk na modré Jakub Čutta, přesně si zamířil a střelou hraničící s nahozením překonal vše, co mu stálo v cestě. Zbytek třetiny se obě mužstva příliš do útočných akcí nehrnula.

Poslední dějství započalo opět velkou aktivitou na domácích hokejkách. Ve 44. minutě prověřil bystrost Mensatora Hubáček, ten jeho střelu pouze vyrazil, ale dorážející Klimek nestihl zpracovat. Poté hlavní náplň nepříliš záživné podívané představovala především zarputilá snaha domácích hokejistů o překonání útočné modré čáry. Velmi blízko vyrovnání byl Hubáček, který se sám probojoval do pásma hostí a své sólo zakončil sympatickou střelou zprava, ale i tehdy se brankář hostujícího celku zaskvěl svojí pozorností. Pak se do pásma vřítil Klimek a před jeho střelou stihl Mensator na poslední chvíli scvaknout své betony. Hned poté unikl Tribuncovs, ale jeho střela jen těsně minula tyčku Štěpánkovy klece. Fakt, že si energetici z horkého ledu Vítkovic odvezou tři body, nezvrátila ani jejich vyloučení v závěrečných minutách. Kromě držení Parýzka se hosté provinili i příliš velkým počtem hráčů na ledě, obětavým výkonem v čele s Mensatorem však i půlminutové oslabení ve třech přestáli.

Ohlasy trenérů

Alois Hadamczik (HC Vítkovice Steel): Jsem zklamaný ze dvou věcí. Jednou je výsledek, druhou produktivita našich útočníků. Za poslední tři zápasy dali jeden gól a to je málo. Největší slabina je prosadit se v osobních soubojích, dát jednoduché góly. Útočníci se musí vrátit k jednoduchosti. Ale jinak je mi kluků líto, protože chybí i troška štěstí. Jednou je to tyčka, podruhé puk na brankové čáře. Hráčům nemůžu upřít nasazení a vůli.

Pavel Hynek (HC Energie Karlovy Vary): Vydřeli jsme tři body, za které jsme moc rádi. Vítkovice mají výborné a silné mužstvo, velké silné beky a zápasy s nimi jsou hodně úporné. Byl to dneska spíše boj než hokej, ale pro nás se šťastným koncem.

Související články

Preview k zápasu | st 6.1.2010

Boj o play off pokračuje na ledě Vítkovic