HC Energie Karlovy Vary

Pražská mise i napodruhé neúspěšná, Energie krok od vyřazení

2. PK: HC Slavia Praha - HC Energie 3:1 (0:0, 2:0, 1:1), stav série 2:0.
Zápas hned od samého začátku naznačil, že minimálně první dějství bude vyrovnané. Oba týmy hrály ze zabezpečené obrany a příliš neriskovali v útočném pásmu. Jako první však udeřili po bezbrankové první třetině Slávisté a rychle se ujali vedení. Ve druhém dějství totiž skórovali na jeho počátku i konci. Za energetiky dal ještě naději na obrat Marek Melenovský (na snímku) brankou po souhře s Dejem, ale veškeré karlovarské šance utnul ke konci třetí třetiny slávistický mladík Jaškin. Energetici tak z pražské mise odjíždějí s nepořízenou a nožem na krku v podobě jedné prohry od vypadnutí z play off.
Tipsport extraliga, PK2, čt 24.2.2011, O2 Arena
Slavia
Karlovy Vary
3:1
0:0, 2:0, 1:1
Branky a nahrávky: 21. Jelínek (Vondrka, Kadlec), 39. Doležal (Kadlec), 56. Jaškin (Doležal, Micka) - 52. Melenovský (Dej). Rozhodčí: Hradil, Hribik - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 8:8, navíc Třetina (SLA), Trefný (KVA) oba 5 min. a DKU, Čutta (KVA) 10 min. Využití: 2:0. Diváci: 4273. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1.
Slavia: Kopřiva - Kadlec, Krejčík, Kuboš, Roth, Vašíček, Kolařík, Žižka -Svoboda, Jelínek, Vondrka - Tomica, Třetina, Krenželok - Sklenář, Doležal, Micka - Poletín, Jaškin, Pospíšil - Klhůfek.
Karlovy Vary: Mensator - Rohan M., Nosek, Dobroň, Čutta, Trefný, Sloboda, Gřegořek, Prošek - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Sailer, Pech, Zaťovič - Skladaný, Melenovský, Dej - Klíma, Rohan T., Zucker.

Komentář k utkání

Druhé utkání předkola začalo poměrně pozvolna. První šance tak byla vidět až ve třetí třetině, kdy domácí Kadlec vystřelil z úhlu, střela prolétla za Mensatorovými zády po brankovišti, ale brankovou čáru nepřešla. Hosté se v zápase rozkoukali až v sedmé minutě, kdy si Melenovský najel do brankoviště, ale byl sražen k zemi. Kotouč se ještě odrazil k Dejovi, který okamžitě vystřelil. Domácí Kopřiva vše s přehledem zvládl.

Po dvou minutách zahrozili hosté znovu. Pech přečetl slávistickou rozehrávku, prokličkoval až před Kopřivu, ale v zakončení již tak efektivní nebyl. V jedenácté minutě měl největší šanci Nosek, který po své střele trefil pouze tyč.

Na druhé straně ani Slavia nebyla přesná. Ve třinácté minutě mohl otevřít skóre Doležal, jehož střelu ještě Micka tečoval, ale nic z toho na karlovarského brankáře neplatilo.

Druhá třetina začala úplně jinak, než tomu bylo v té předchozí. Slavia se po buly okamžitě rozjela do útoku. Petr Jelínek si najel doprostřed útočného pásma a vyslal na bránu zcela nečekanou střelu, která mířila k tyči a Mensator nestihl jakkoliv zareagovat – 1:0.

Karlovarští se uprostřed zápasu herně zvedli, ale žádnou nebezpečnou akci vymyslet nedovedli. Jedinou velkou příležitost si vytvořil Pech, který v přesilové hře vystřelil od modré, nahozený kotouč se do brány snažili dorazit Kumstát s Čuttou, ale ani jeden z nich Kopřivu nepřekonal.

Čtyři minuty před koncem třetiny zahrozil Krenželok, který mohl využít špatného karlovarského střídání. V úniku dva na jednoho však nezakončil zrovna nejlépe. Špatné zakončení Slavia napravila o dvě minuty později. Kadlec vybojoval u mantinelu kotouč, který přihrál pohotově do brankoviště, kde ho do brány dorazil Jiří Doležal - 2:0.

Třetí třetina se zpočátku odehrávala spíše ve středním pásmu. První větší šanci si hokejisté vytvořili až po osmi minutách hry. Vondrka se rozjel do útoku, vystřelil z otočky, ale na karlovarského brankáře si nepřišel.

V padesáté druhé minutě se Karlovarským přece jen podařilo skórovat. Dej za brankou vybojoval kotouč, poslal ho do pásma, kde již číhal Marek Melenovský, který sice v souboji o kotouč upadl, ale ani to snížení stavu na 2:1 nezabránilo.

Energetici mohli zabojovat o vyrovnání. Jenže místo toho znovu inkasovali. Necelých pět minut do konce zápasu Doležal vyslal od modré kotouč na bránu, při cestě ho ještě tečoval Dmitrij Jaškin, čímž zvedl stav na 3:1.

Hosté se sice snažili ze všech sil vyrovnat, ale na slávistickou obranu nemohli najít ten správný recept. Místo toho mohli slávisté své vedení ještě zvýšit. Do přečíslení ujel Vondrka s Jelínkem, ale při zakončení trefil Jelínek pouze Mensatorův beton.

Dnešní prohrou je karlovarská Energie jediný krůček od vyřazení, tudíž v sobotu musí za každou cenu svého rivala z Prahy porazit.

Ohlasy trenérů

Jiří Čelanský (HC Slavia Praha): Bylo to klasické utkání play off, s plným nasazením, hodně soubojů. Jsme rádi, že po prvních dvou utkání vedeme 2:0. První cíl jsme splnili.

Václav Baďouček (HC Energie Karlovy Vary): Dnes jsme nebyli horším mužstvem. Zápas byl ale o proměňování šancí a v tom byli domácí lepší. My jsme si jich taky vypracovali dost, ale nedokázali jsme je proměnit. V tom se musíme pro příští zápas zlepšit.

Související články

Ohlasy k zápasu | pá 25.2.2011

Jako bitkař se necítím, konstatoval Trefný