HC Energie Karlovy Vary

Energie vítězí i na Slavii a míří díky vyrovnanému klubovému rekordu vzhůru

HC Slavia - HC Energie 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)
Třetí čisté tříbodové vítězství na ledě soupeře v řadě... Tak pozor, tenhle kousek se povedl karlovarským hokejistům teprve podruhé v novodobé extraligové historii. Poprvé se ve třech utkáních po sobě radovali Západočeši v září 2003, kdy postupně zdolali Litvínov, Vsetín a Liberec. O sedm let později přidali energetici po výhrách v Brně a na Kladně třetí úspěšný zářez na ledě pražské Slavie. A bylo to drama. Na gól Davida Hrušky navázal svou premiérovou trefou sezony Jan Košťál (na snímku). Jenže pět minut před koncem to bylo díky Holcovi opět jen o gól. Výborný Mensator ale odolal a Energie může dál stoupat tabulkou.
Tipsport extraliga, 7. kolo, ne 3.10.2010
Slavia
Karlovy Vary
1:2
0:0, 0:1, 1:1
Branky a nahrávky: 52. Holec (Doležal, Roth) - 27. D. Hruška (Pech), 52. Košťál (Skuhravý, Kumstát). Rozhodčí: Šír, Turčan - Pešek, Jelínek. Vyloučení: 9:9. Využití: 0:1. Diváci: 3163. Vývoj utkání: 0:2, 1:2.
Slavia: Kopřiva - Kadlec, Špelda, Roth, Žižka, Kuboš, Vašíček, Kolařík - Endál, Štefanka, Vondrka - Jaškin, Holec, Krenželok - Branda, V. Růžička ml., Tomica - Micka, Žejdl, Sklenář - od 41. navíc Doležal
Karlovy Vary: Mensator - Nosek, Čutta, Sloboda, Gřegořek, Kokko, Parýzek, Dobroň - Kumstát, Skuhravý, Košťál - D. Hruška, Pech, Zaťovič - Hřebejk, Saarinen, Skladaný - Dej, Melenovský, Sailer

Komentář k utkání

První minuty patřily Slavii, která dostala Energii pod tlak, z čehož pramenilo také první vyloučení na straně hostů. Jenže sešívaným v přesilovce chyběla střelba. Následovala série dalších trestů na obou stranách, při čemž nejzajímavější událostí byla asi dělovka exslávisty Karola Slobody, se kterou si ale Kopřiva poradil. Ve 12. minutě byl vyloučen Lukáš Žejdl, ale přesilovka hostů brzy skončila. Ve středním pásmu totiž Sailer podrazil slávistu a i on usedl k trestoměřičům. Ani hra ve čtyřech ale šance nepřinesla. V 16. minutě už hořelo, a to před brankou Lukáše Mensatora. Kuboš zavezl kotouč za bránu, bekhendem ho vrátil před Mensatora, kde číhal Štefanka. Tomu střela příliš nesedla, ale nakonec lízla brankovou konstrukci. Při pokusu o dorážku následně fauloval Endál, ale ani jeho vyloučení nebylo potrestáno. Oba celky tak šly do kabin za bezbrankového stavu.

Po půlminutě druhé části se hnal do velké šance Jan Košťál, ale tváří v tvář brankáři minul. Ve 23. minutě slávisté během hry příliš pomalu vystřídali, takže chvíli jich bylo na ledě šest, čehož si čároví všimli. Trest odpykal Žejdl, pro kterého to byl vůbec první extraligový start v kariéře. Jenže Karlovarským se ani tato přesilovka nepovedla. Zajímavý tak při ní byl alespoň menší souboj mezi bývalými spoluhráči Slobodou a Vašíčkem, který byl potrestán oboustranným vyloučením.

První gól viděli diváci až ve 26 minutě, kdy se po průniku Lukáše Pecha před bránou prosadil další bývalý slávista David Hruška, který byl zcela sám, položil si brankáře Kopřivu na zem a poté ho jednoduše přehodil – 0:1. Vyrovnat mohl o 4 minuty později Tomica, který si na modré obhodil obránce, ale jeho průnik nakonec zastavil skvělým zákrokem Mensator. Tomica byl ale faulován Slobodou, který tak opět zamířil na trestnou. Jenže slávisté v početní výhodě ani jednou netrefili branku, takže Mensator neměl příliš práce. Pořádně si zachytal až v 35. minutě, kdy mu u levé tyčky zůstal zcela osamocený Štefanka, jenže ten neodkázal protlačit kotouč přes Mensatorův položený beton. O chvíli později se pak karlovarská brankářská jednička natahovala po puku z hole Rotha a diváci odměnili jak zákrok tak akci střelce potleskem.

První povedenou přesilovku v zápase měla na svědomí Slavia, ale Vondrka i Micka v 38. minutě opět ztroskotali na Mensatorovi. Osm vteřin před druhou sirénou mohl náskok hostů navýšit Dej, jenže Kopřiva jeho střelu z první při přečíslení schoval do lapačky. Se samým závěrem ještě Štefanka zasáhl protihráče hokejkou v obličeji a dostal dvě minuty.

Přesilovka se hostům na začátku třetí třetiny zdvojnásobila, protože byl vyloučen Roth, ale za 38 vteřin trvající početní výhodu 5 na 3 si Energetici vytvořili jen jednu šanci, při které navíc Hruškovi přeskočil kotouč hokejku. Při plném počtu hráčů na ledě se Slavia snažila vytvořit si tlak, ale chyběla přesnost v rozehrávce. Pokusy, které mířili na branku, pak skvěle vytěsňoval Mensator. V 52. minutě seděl na trestné lavici Pavel Kolařík a hosté poprvé využili přesilovku. Přihrávku zpoza branky uklidil do sítě Jan Košťál - 0:2. Neuběhla ani celá minuta a poprvé se vlnila síť také na druhé straně. Mezi Mensatorovu ruku a beton procedil puk Miroslav Holec - 1:2.

Slavii vstřelený gól nastartoval a začal tlak, který stoupal každým střídáním. Mensator ale stále držel jednogólový náskok svého týmu. Energetici naopak hrozili z protiútoků. Jeden z nich nebezpečně zakončoval Sailer, ale i Kopřiva chytal výborně.

Nápor sešívaných byl umocněn vyloučením v 57. minutě, kterému předcházela obrovská šance Sklenáře, který jen trefil ležícího Mensatora. V početní výhodě pálili od modré obránci Kadlec s Vašíčkem, ale jejich rány byly často zblokovány. Jednu z nich schytal Košťál a z ledu musel odejít jen za podpory svých spoluhráčů. Půl minuty před koncem třetí třetiny měl při závěrečném power-play obrovskou šanci Holec, kterému zničehonic přistál puk na hokejce před odkrytou klec. Jenže Holec si kotouč příliš dlouho rovnal a nakonec ho nedokázal bekhendem zvednout přes nataženou lapačku Mensatora. Ani následná vyloučení už slávistům ke gólu nepomohlo, a tak si z Prahy tři body odvezly Karlovy Vary.

Ohlasy trenérů

Jiří Čelanský (HC Slavia Praha): Přemýšlíme nad tím, čím to je, že nedokážeme zopakovat takový výkon, který podáváme na soupeřových hřištích. Bohužel se nám to nedaří přenést sem a v domácích zápasech nejsme schopni vystupňovat tempo, nejsme schopni dostat soupeře pod tlak a bohužel ze čtyř utkání jsme již třetí ztratili, takže nemůžeme být spokojení.

Antonín Stavjaňa (HC Energie Karlovy Vary): Tento týden jsme trénovali v Ostrově, kde mají velice malé hřiště a myslel jsem si, že nás to dokonale připraví, ale Slavia se na začátku přesto dostala do tlaku, měli tam více akcí a myslím, že až někdy v deváté minutě jsme si vytvořili nějakou první šanci. Nakonec se ukázalo, že v momentě, kdy jde náš tým do vedení, tak dokáže bránit vedení 1:0 či 2:0. Bylo to již v minulém zápase. Jsou to další body z venku, musíme vyzdvihnout jednak Mensatora v bráně, který podal vynikající výkon, ale celý tým hrál kompaktně.

Související články

Preview k zápasu | so 2.10.2010

Povolí Slavia v O2 Areně vzestup Energie?