HC Energie Karlovy Vary

Po hladkém vítězství navýšila Kometa náskok na Energii

HC Kometa Brno - HC Energie 6:2 (1:0, 3:1, 2:1)
Souboj o pozice na chvostu tabulky hokejisté Energie nezvládli. S Brnem sice v úvodu drželi krok, po několika nevyužitých karlovarských šancích včetně přesilovky 5 na 3 však Kometa odstartovala svou kanonádu, která donutila Lukáše Mensatora střídat a zastavila se na nelichotivém skóre 6:2. Za Energii snižovali Rastislav Dej a Petr Gřegořek, u obou branek asistoval František Skladaný (na snímku).
Tipsport extraliga, 35. kolo, pá 30.12.2011, Kajot Arena
Kometa Brno
Karlovy Vary
6:2
1:0, 3:1, 2:1
Branky a nahrávky: 13. Žižka (Zohorna, Koreis), 23. Švrček (Němec, Čermák), 23. Balej, 29. Holec (Petrovický), 46. Čermák (Dlouhý, Němec), 56. Svoboda T. (Divíšek, Malec) - 27. Dej (Skuhravý, Skladaný), 57. Gřegořek (Skladaný). Rozhodčí: Polák, Blecha - Bryška, Novák. Vyloučení: 9:7, navíc Koreis (KOM), Dej (KVA) oba 10 min. Využití: 2:1. Diváci: 7200 (vyprodáno). Průběh utkání: 3:0, 3:1, 6:1, 6:2.
Kometa Brno: Trvaj - Kováčik, Žižka, Švrček, Vašíček, Bičánek, Malec - T. Svoboda, Divíšek, J. Svoboda - Němec, Čermák, Dlouhý - Balej, Petrovický, Holec - Zohorna, Koreis, Erat
Karlovy Vary: Mensator (29. Salfický) - Mocek, Gulaši, Gřegořek, Gawryletz, Prošek, Lučka, Grünling, Látal - Skladaný, Dej, Skuhravý - Kumstát, Pech, Košťál - Mikeska, Sýkora, Zaťovič - Zucker, Vachovec, Kotrla

Komentář k utkání

Vstup do důležitého utkání vyšel lépe hráčům hostující Energie, kteří se díky dvojnásobnému pokusu Košťála a Kumstátově přesilovkové střele do betonu Trvaje mohli dostat do vedení. Ovšem ani 40 vteřin dlouhou přesilovou hru pěti proti třem nakonec nezužitkovali a pykali za to.

Ve třinácté minutě se v útočném pásmu rozkroužil Hynek Zohorna, jednou rukou si pokryl obránce Varů a druhou nakonec naservíroval kotouč protijedoucímu Tomáši Žižkovi. Brněnský obránce se do něj opřel z první a díky přesné trefě mezi Mensatorovy betony vsítil svoji pátou branku sezóny, na kterou už hosté i přes velký tlak do závěru první části odpověď nenašli.

Karlovy Vary následně promrhaly i velkou Gřegořkovu příležitost zkraje druhé třetiny a opět za to byly velmi přísně potrestány. V rozmezí 36 vteřin totiž Kometa odskočila do tříbrankového vedení. Ve 23. minutě nejprve v přesilové hře slavil svůj první extraligový gól za Kometu obránce Jan Švrček, jehož velkým důrazem za pár chvil napodobil i Jozef Balej.

Diváky rozjásaná KAJOT ARENA tak vcelku dobře snesla i snížení Rastislava Deje, jenž propálil Trvaje mezi nohy. Ovšem zkrácený náskok Vary moc dlouho neudržely. Gólově nejbohatší druhou třetinu ukončil už ve 29. minutě Miroslav Holec, jenž po trefě pod břevno slavil svoji první branku po zranění žeber a vyhnání Mensatora z brány.

Dvěma fauly ze začátku poslední třetiny utnuli hráči Energie svůj slibný náskok do této dvacetiminutovky. Utnul jej teda hlavně gól, jehož Kometa docílila v 46. minutě právě díky přesilové hře. Posledním článkem krásné souhry byl Leoš Čermák, jenž si po nahrávkách Dlouhého s Němcem počkal a puk poslal nad ležícího Salfického. Třebíčský odchovanec se svoji jedenáctou brankou sezóny osamostatnil ve střelecké soutěži Komety Brno.

Do již tak rozhozené karlovarské obrany zasadila poslední úder brněnská trojice Malec, Divíšek, Tomáš Svoboda. První jmenovaný začal celou akci z 56. minuty zadovkou, Divíšek nezapomněl na najetého Tomáše Svobodu, jenž bekhendovým blafákem vykoupal Dušana Salfického.

Při vysokém vedení Komety už tak nebyla střela Petra Gřegořka, která zapadla 3 minuty před koncem přesně mezi nohy Jiřího Trvaje nic platná. Z poslední příčky jeho tým nedostala. Naopak domácí Kometa výrazně stáhla bodový rozdíl na desáté Vítkovice.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Venera (HC Kometa Brno): Myslím si, že byl v první řadě hlavní rozdíl ve výkonu obou soupeřů v produktivitě. Karlovy Vary hrály výborně v první třetině, byly aktivnější. Ovšem jak se začnou dávat góly, tak mužstvo hraje mnohem lépe a začne si více věřit. S přibývajícím časem se náš výkon zlepšoval. Vyzkoušeli jsme si, jaké je, když si vypomůžeme nějakým gólem v přesilovce. My jsme dnes dali dva, což nám také pomohlo k vítězství.

Martin Pešout (HC Energie Karlovy Vary): Pro nás to byl dost nešťastný zápas. Nemyslím, že bychom hráli tak špatně, jak napovídá výsledek, ale dostali jsme lekci z produktivity, kdy Brno po deseti střelách zaznamenalo čtyři branky. My jsme se naopak snažili překonat Trvaje a střely na něj snad ani nešly spočítat. Myslím, že právě Trvaj byl hlavní oporou soupeře a zajistil mu hladké vítězství. Brankáře Mesatora jsme chtěli po delší přestávce opět vtáhnout do zápasového rytmu, bohužel mu dnes spoluhráči příliš nepomohli.

Související články

Preview k zápasu | pá 30.12.2011

Do Brna pro body s cenou zlata