HC Energie Karlovy Vary

Energie prodloužila vítěznou sérii, k předkolu má přesto dále

HC Energie - HC Kometa Brno 5:4p (2:2, 2:1, 0:1 - 1:0)
Karlovarští hokejisté si udrželi střeleckou formu a zvítězili i v prvním utkání po reprezentační přestávce. Manko na předkolo přesto snížili jen minimálně. V otevřeném utkání plném pohledných akcí i šťastných odrazů domácí čtyřikrát vedli a vždy svůj náskok ztratili. Vyrovnáním dvě minuty před koncem poslala Kometa zápas do prodloužení a své šance na play off prudce vzhůru. Energie díky trefě Martina Zaťoviče udržela jedenáctou příčku a navýšila náskok na poslední místo. Jejím nejlepším hráčem byl po zásluze vyhlášen obránce Petr Gřegořek (na snímku).
Tipsport extraliga, 48. kolo, st 15.2.2012
Karlovy Vary
Kometa Brno
5:4p
2:2, 2:1, 0:1 - 1:0
Branky a nahrávky: 5. Kumstát (Gřegořek, Pech), 11. Kotrla (Gřegořek), 21. Pech (Skuhravý, Prošek), 33. Skuhravý (Prošek, Zucker), 61. Zaťovič (Gulaši, Gřegořek) - 5. Koreis (Jaroslav Svoboda), 20. Divíšek (Dlouhý), 23. Petrovický, 58. Hruška (Holec, Petrovický). Rozhodčí: Šindler, Šír - Rozlílek, Horinek. Vyloučení: 6:8, navíc Pech (KVA) 10 min. Využití: 2:0. Diváci: 3918. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:3, 4:3, 4:4 - 5:4.
Karlovy Vary: Mensator - Gründling, Gulaši, M. Rohan, Gřegořek, Gawryletz, Lučka, Mocek, Prošek - Zucker, Skuhravý, Košťál - Kumstát, Pech, Zaťovič - Skladaný, Sýkora, Kotrla - Dej, Mikeska, Kuběna
Kometa Brno: Trvaj - Žižka, Kováčik, Hruška, Malec, Vašíček, Bičánek, Švrček - Němec, Čermák, Dlouhý - Erat, Petrovický, Holec - T. Svoboda, Divíšek, Jakub Svoboda - Jaroslav Svoboda, Koreis, Jankovič - Káňa

Komentář k utkání

Utkání začalo svižně a hned po úvodním buly vystrašil Trvaje tečovanou střelou Skuhravý. Kometa zahrozila ve třetí minutě, když se po chybné rozehře ujal puku Svoboda a od mantinelu prověřil pozornost Mensatora. Případný tlak hostů se však rozplynul v 5. minutě, kdy na trestnou zamířil Vašíček. Domácí dlouho bez střelby obléhali svatyni Komety než udeřili. V 6. minutě našel před brankou Pecha přesným pasem Gřegořek. Domácí štírek se však neukvapoval a ještě křižně přes brankoviště posla puk na Petra Kumstáta, který do odkryté klece skóroval. Domácí se však neradovali dlouho. V téže minutě se do přečíslení dostali Brněnští a Jakub Koreis ranou zápěstím překonal Mensatora. Následně si přesilovou hru vyzkoušela i Kometa, ale bez brankového efektu.

Jen se časomíra přehoupla do druhé poloviny úvodní dvacetiminutovky, domácí se znovu prosadili. Po závaru před Trvajem se k odraženému kotouči dostal Jindřich Kotrla a ranou s nápřahem poslal energetiky znovu do vedení. V následných minutách to byli většinou domácí, kteří se hnali na zteč. Ale ani pokusy Zaťoviče nebo Kumstáta další brankou neskončily. Vyrovnání měl na holi Svoboda, ale nabídnutý pas od Malce před nikým nechráněného Mensatora zužitkovat nedokázal. V posledních chvílích třetiny byli aktivnější hosté a vyplatilo se. Tomáš Divíšek čtrnáct vteřin před koncem propálil od mantinelu Mensatora pod betony.

Vstup do druhé třetiny se stejně jako do té předchozí povedl domácím. Ve 21. minutě se k odražené střele po ráně Proška od modré dostal Lukáš Pech a pohotově dorazil puk do odkryté klece. Celou arenu zmrazila akce z 23. minuty. Róbert Petrovický spíše jen tak nahazoval od mantinelu a obránce Rohan si puk nešťastně tečoval do vlastní branky. Následné minuty přinesly hru jako na houpačce, ve které se oba týmy se šancemi poctivě střídaly. Snad tu největší měl Kumstát, který v úniku jen promáchl.

Ve 32. minutě předvedl parádní sólo Lukáš Pech, ale ani jeho obehrání hned tří Brněnských úspěch nepřineslo. Šance domácích o pár vteřin později však již doslova vybojovanou brankou skončila. Václav Skuhravý ve vzduchu tečoval Proškovo nahození a video potvrdilo regulérnost jeho trefy. Čtyři minuty před koncem byl za sekání vyloučen Divíšek, ale domácím se v početní výhodě skórovat nepodařilo. Naopak Kometa zahrozila v závěrečném nátlaku v posledních minutách třetiny, ale i tentokrát byl bránící tým úspěšnější.

Třetí dějství začalo z obou stran velmi opatrně a k vidění byla spíše defenzivní bitva, na rozdíl od třetin předcházejících. Jako první tuto taktiky prolomili domácí, ovšem skvělý Trvaj zhatil jak ránu Pecha, tak i pokus Skuhravého o dorážku. Hosté se zase blýskli Svobodovým pokusem překvapit Mensatora z ostrého úhlu, ovšem ochránce domácí svatyně se nenechal vyvést z míry. Ve 44. minutě se sám Svoboda musel odporoučet na trestnou, když odpykával trest pro Kometu za hru v šesti. Energetici však sehráli mizernou přesilovku, kdy snad ani jednou neohrozili Trvajovu svatyni.

V polovině poslední části základní hrací doby připomínala hra honbu hostů za vyrovnáním. Domácí zůstávali někdy až zmraženi ve svém pásmu a než-li na navýšení se soustředili spíše na udržení těsného vedení. Moc jim přitom však nepomohlo vyloučení Košťála v 50. minutě za sekání. Hosté uzamkli energetiky drtivým tlakem, ale Karlovarští s hrdinou Mensatorem oslabení ustáli. Následně se do čtyr dostali i hosté, ale nemělo to dlouhého trvání. Vzápětí se totiž faulem provinil i Pech, který dokonce po diskuzích s rozhodčími dostal desetiminutový osobní trest. Závěrečný nápor Komety začal zhruba v 57. minutě. Hosté nechávali často otevřená vrátka, čehož využívali domácí k brejkům, ale ani Zaťovič nebo Gřegořek úspěšní nebyli. Zhruba dvě minuty před koncem se hosté prosadili, když se uvolnil Milan Hruška a mezi betony srovnal stav. Do konce třetiny se již nic podstatného neudálo.

Prodloužení byla celkem rychlá záležitost. Hned v první minutě byl vyloučen Malec a následnou power play využil Martin Zaťovič, když se jako první zorientoval v závaru před Trvajem.

Ohlasy trenérů

Martin Pešout (HC Energie Karlovy Vary): Pro nás dostat branku dvě minuty před koncem je velice ubíjející. Navíc, když jsme do poslední chvíle věřili, že se stále o desítku můžeme poprat. Jsem velice rád, že naše mužstvo i po vyrovnání na 4:4 utkání nevzdalo a popralo se i o druhý bod. Stále ještě máme teoretickou naději a pokud bude existovat, tak mi o ní budeme bojovat do poslední minuty posledního utkání. Pravda je ale taková, že trumfy má v ruce Kometa a bude záležet na ní, jak s nimi naloží. Zápas rozhodla skutečnost, že jsme nedokázali odskočit o dvě branky.

Zdeněk Venera (HC Kometa Brno): Já si myslím, že diváci viděli velice dobrý zápas. V této fázi soutěže už všichni hrají o všechno. My jsme bohužel čtyřikrát prohrávali, ale čtyřikrát se nám podařilo vyrovnat. Nakonec si odvážíme jeden bod. Mohlo jich být více, ale také nemusel být žádný. Body z tohoto utkání se počítají dvojnásobně. Takže jsme s jedním bodem spokojeni. Karlovy Vary nás nedokázaly stáhnout a to je důležité.

Fotogalerie

Související články

Preview k zápasu | út 14.2.2012

Po pauze čeká Energii zápas o naději