HC Energie Karlovy Vary

V dramatickém závěru bitvy s Vítkovicemi vystřelil juniorům bonusový bod Robert Šlechta

I sobotní duel karlovarské juniorky nabídl zajímavou a možná až adrenalinovou podívanou. Tak za prvé v utkání padlo jedenáct gólů. Za druhé byl k vidění premiérový hattrick Matyáše Adámka v juniorském hokeji. Za třetí Vítkovičtí v závěru, díky dlouhé početní výhodě, duel zdramatizovali a vynutili si prodloužení. A to nejlepší nakonec. Prodloužení parádním brejkem rozhodl Robert Šlechta a naši junioři si tak se svými fanoušky užili druhou děkovačku v řadě.
DHL Extraliga juniorů, 23. kolo, so 17.2.2024, Karlovy Vary, KV Arena
HC Energie Karlovy Vary
HC VÍTKOVICE RIDERA
6:5p
1:1, 4:2, 0:2 – 1:0
Branky a nahrávky: 09:30 Vojáček (Dorot, Záhejský; 5/5), 25:56 Varvařovský (Adámek, Dorot; 5/4), 29:15 Adámek (Šlechta, Beran; 5/5), 36:18 Adámek (Dorot, Bulka; 5/4), 39:20 Adámek (Dorot, Varvařovský; 5/5), 62:49 Šlechta (3/3) – 03:36 Vehovský (Man, Chlán; 5/5), 34:17 Vehovský (Chlán, Chaloupka; 5/3), 37:04 Žídek (Tobola, Čuba; 5/5), 56:19 Štiak (Slusarczyk, Puchala; 5/4), 58:19 Chlán (Fasner, Vehovský; 5/4). Rozhodčí: Petružálek, Barek – Štěpánek, Figer. Diváci: 80. Vyloučení: 6:5. Využití: 2:3. Střely na branku: 40:36. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2, 4:2, 4:3, 5:3, 5:5, 6:5.
Rozhodčí: Petružálek, Barek – Štěpánek, Figer
vyloučení5:6
využití2:3
oslabení0:0
střely na branku0:0
zblokované střely0:0
hity0:0
vhazování0:0
diváci80
HC Energie Karlovy Vary: Oršulák – Anton, Zolnaj, Bulka, Postl, Dorot, Holejšovský, Beran – Záhejský, Adámek, Pastor, Šlechta, Čihař, Váňa, Vojáček, Zeman, Steklý, Varvařovský, Novotný, Šilhan.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Smolka (40. Vávra) – Čuba, Bialy, Chaloupka, Glos, Man, Puchala – Zapletal, Slusarczyk, Muroň, Žídek, Douda, Štiak, Fasner, Tobola, Krejsa, Fojtík, Vehovský, Chlán, Saxa.

Komentář k utkání

První větší šance přišla ze strany vítkovických mladíků, když si Josef Krejsa jako svůj cíl vybral prostor u tyčky. Michal Oršulák však byl připraven. Jeho zákrok vynesl hostům vhazování u karlovarské branky. O srovnání se pokusil Matěj Novotný, ale nakonec se mu nepovedlo nasměrovat puk na místo určení. Ve středním pásmu se k puku dostal Matěj Zeman, který pálil přes jednoho z bránících hráčů z prostoru nad kruhy. Puk skončil v lapačce Jakuba Smolky.

Ve čtvrté minutě David Varvařovský vybojoval puk za brankou a poslal ho před ní. V mezikruží si k němu sjel Matyáš Adámek, puk se po jeho střele odrazil od vítkovického gólmana zpět do hry. Pouhých devět sekund po této akci slavili první branku Vítkovičtí. Matyáš Man se u karlovarské střídačky rozmáchl k přihrávce, kterou se snažil zblokovat Robert Šlechta. Puk přece jenom prošel na nehlídaného Maxima Vehovského v mezikruží a ten se pouze pootočil a bez problémů nasměroval puk ke vzdálenější tyčce.

Krátce na to předvedli energetici pěknou akci. Tobiáš Pastor se kolem mantinelu hnal za pukem až za branku, tam si ho udržel a Vojtěch Váňa nahrál před branku, kam přijížděl Vojtěch Steklý, jeho střela z první nakonec skončila ve Smolkově náruči. Na vítkovickém gólmanovi si vylámal zuby střelou z předbrankového prostoru i Vojtěch Čihař. Odpovědět na inkasovaný gól se snažil také Petr Vojáček, ale zradila ho muška. Vojtěch Fojtík se postaral Michalovi Oršulákovi o protažení svou střelou z pozice nad kruhy. Před polovinou třetiny se k brance hnal Vít Záhejský, kterému dělali doprovod dva soupeři a tak karlovarský útočník na úrovni branky zvolil přihrávku před ní, kde střílel Ondřej Dorot. Puk se odrazil od gólmana a u druhé tyčky ho do branky mezi bránícími hráči dostal Petr Vojáček - 1:1.

Vedení Vítkovic odmítl Michal Oršulák v úvodu třinácté minuty, když si před střelou Matěje Štiaka utěsnil prostor u tyčky. Puk přes pozorného gólmana Energie do branky nedostal ani Marek Zapletal, který svou střelou provětral Oršulákovu lapačku. V posledních pěti minutách první části bylo kolem karlovarské branky hodně živo a ani energetici nezůstavali pozadu, ale oba gólmani byli ve střehu. Ve druhé části se tedy za stavu 1:1 začínalo vlastně znovu od nuly. Hned v úvodu nedovolil Šimon Bialy zakončení Davidovi Varvařovskému, který byl v ideální pozici před brankou. Střelu z úhlu od mantinelu zkusil Jakub Slusarczyk, ale Michal Oršulák si opět bližší tyčku pohlídal a ustál i útočnou akci Roberta Chlána a Šimona Fasnera.

Při hře čtyři na čtyři pálil z kruhu Matyáš Beran, ale puk proletěl před vítkovickou brankou. Jednu z přesilovkových kombinací ve dvacáté páté minutě zakončoval z kruhu Kryštof Bulka, jeho střela z kruhu skončila v síti na špatné straně branky. Za vyhozeným pukem dobruslil do svého pásma Ondřej Dorot a poslal ho zpět. Cestou ho Matyáš Adámek usměrnil na hůl Davida Varvařovského, který vyrazil do brejku a střelou pod břevno poslal v čase 25:56 Energii do vedení - 2:1.

U zrodu další gólové šance byl Matyáš Beran, který poslal z pásma dlouhou přihrávku na Roberta Šlechtu k manitelu, jenže tomu puk po zásahu jednoho z vítkovických hráčů sjel k Matyáši Adámkovi a ten střelou z úhlu dostal puk kolem vzdálenější tyčky do branky - 3:1. Ve třicáté třetí minutě skončila střela Vojtěcha Fojtíka blokem jednoho z energetiků a ti poté vyrazili do akce. V čase 33:40 šli karlovarští mladíci do tří a v čase 34:17 Maxim Vehovský dvojnásobnou početní výhodu proměnil - 3:2 V početní výhodě Energie se puk po trase Kryštof Bulka a Ondřej Dorot dostal na hranici kruhu, kde ho ranou z první poslal Matyáš Adámek pod víko - 4:2.

Ani ne po minutě nahrál Tomáš Tobola pukl za jedním z energetiků do mezikruží na hůl Matěje Žídka a ten v souboji jeden na jednoho nedal Michalovi Oršulákovi šanci - 4:3. Ondřej Dorot při další akci získaný puk poslal z hranice kruhu ke druhému kruhu Kryštofovi Bulkovi. Ten však byl bránícími hráči zatlačen až do mezikruží. Tam si tedy karlovarský kapitán vzal puk zpět a předal ho Davidovi Varvařovskému, který ho nasměroval do kruhu. Tam si Matyáš Adámek puk zpracoval a střelou z úhlu téměř v úrovni branky ho poslal do bližšího rohu - 5:3. Matyáš tak nejen získal pro Energii dvougólové vedení, ale zkompletoval si první hattrick v juniorském hokeji.

Do branky Vítkovic se ve třetí třetině postavil Štěpán Vávra. Jeho pozornost energetici prověřili už v prvních minutách. Poté co se do útočného pásma vydali Vítkovičtí musel úniku Roberta Chlána čelit Michal Oršulák. Ve čtyřicáté sedmé minutě snaha Jakuba Slusarczyka o snížení skončila na Oršulákových betonech. Naopak vedení Energie mohl pred polovinou třetiny navýšit Vojtěch Váňa. Jeho střelu Štěpán Vávra do své branky nepustil. V polovině třetiny nevyšla přesilovková kombinace Ondřeje Dorota a Roberta Šlechty. V padesáté druhé minutě pak neuspěl v souboji s vítkovickým gólmanem ani Petr Zolnaj.

Zvrat v utkání přišel v čase 54:05, kdy začalo Karlovarským pětiminutové oslabení. V čase 54:49 zastavil Michal Oršulák střelu Josefa Krejsy. Ke kapitulaci energetiky až v čase 56:19 donutil Matěj Štiak, jehož střelu z kruhu Michal Oršulák přes hráče pred sebou neviděl. - 5:4. V čase 58:19, tedy necelou minutu před jejím skončením, využil dlouhou početní výhodu ke srovnání skóre Robert Chlán, který z kruhu vymetl pavučiny ve vzdálenějším rohu branky a poslal tak zápas do prodloužení.

Pěknou akci rozjela druhá karlovarská trojice. Kryštof Bulka před svou brankou vybojoval puk a zpoza ní vyrazil do akce. Ve středním pásmu puk poslal za sebe Vojtěchovi Čihařovi, který nahrál na Víta Záhejského. Toho soupeři sice nahnali až na mantinel, ale puk nezískali. Ten Vít zavezl do levého kruhu, kde ho vrátil Vojtěchovi Čihařovi, po jehož střele puk skončil ve Vávrově náruči. Z podobné pozice se svou střelou neuspěl po chvíli David Varvařovský.

Poté na led nastoupilo trio Robert Šlechta, Matěj Zeman a Ondřej Dorot. Po vhazování skončil puk u vítkovické klece. Tam si pro něj sjel jeden z vítkovických hráčů a předal ho Jakubovi Slusarczykovi. Tomu však na hranici útočného pásma puk ujel před Roberta Šlechtu. Ten na nic nečekal a vyrazil do brejku takovou rychlostí, že vítkovického útočníka který se snažil svou chybu napravit, nechal za sebou. Před brankou pak Robert střelou pod víko rozhodl zápas ve prospěch Energie.