HC Energie Karlovy Vary

Junioři nestačili na houževnatý tým Vítkovic

Junioři první povánoční zápas odehráli v obměněné sestavě. Poprvé v juniorském hokeji nastoupili obránce Daniel Postl a útočník Vlastimil Blažek z karlovarského dorostu. Energetiky zradila produktivita a ačkoliv své hosty vysoko přestříleli, tak Štěpána Vávru se jim podařilo překonat pouze jednou a padli podruhé v řadě. Šanci na reparát mají v posledním duelu tohoto roku, kdy budou hostit třinecké Oceláře.
DHL Extraliga juniorů, 9. kolo, čt 28.12.2023, Karlovy Vary, KV Arena
Karlovy Vary
Vítkovice
1:3
0:0, 1:1, 0:2
Branky a nahrávky: 28:06 M. Váňa (Varvařovský, O. Postl; 5/5) – 39:08 Hanák (Bialy; 5/5), 53:01 Kalandra (Štiak, Drábek; 5/5), 58:02 Chlán (Štiak, Krejsa; 5/4). Rozhodčí: Valenta, Turhobr – Malý, Sýkora. Diváci: 119. Vyloučení: 2:8. Využití: 0:1. Střely na branku: 54:37. Průběh utkání: 1:0, 1:3.
Rozhodčí: Valenta, Turhobr – Malý, Sýkora
vyloučení8:2
využití0:1
oslabení0:0
střely na branku0:0
zblokované střely0:0
hity0:0
vhazování0:0
diváci119
Karlovy Vary: Ebenstreit – Pelikán, D. Postl, O. Postl, Beran, Dorot, Vogel, Holejšovský – Novotný, Adámek, Pastor, Rybár, V. Váňa, Vojáček, Zeman, Steklý, Blažek, Varvařovský, Šilhan, M. Váňa.
Vítkovice: Vávra – Čuba, Kalandra, Drábek, Bialy, Glos, Man, Puchala – Fojtík, Slusarczyk, Hanák, Muroň, Žídek, Štiak, Kovalčík, Tobola, Krejsa, Milata, Vehovský, Chlán.

Komentář k utkání

Karlovarští mladíci do utkání nevstoupili vůbec špatně a hned po vhazování se hnali k brance. Tam ostatně trávili poměrně dost času, ale bez gólové radosti. Vítkovičtí hráči velmi organizovaně napadali přihrávky a karlovarské střelce si dobře hlídali. Sami se dostali do několika brejků, ale na Adama Ebenstreita nevyzráli. V sedmé minutě vytvořil Matyáš Váňa pěknou šanci pro Davida Varvařovského. Ten však puk přes vítkovického gólmana do branky nedostal. Stejně dopadla i dělovka Jakuba Vogela od modré. Na karlovarského gólmana se vypravil Vincent Glos, ale jeho střelu zblokoval Petr Holejšovský. Přesilovkovou kombinaci zakončoval Matěj Zeman a po jeho střele se ozvalo zadunění Vávrových betonů. S prázdnou útočné pásmo opustil i Vojtěch Steklý. Vítkovičtí nezůstavali pozadu. Hodně nebezpečné byly střely Denise Puchaly a v závěru třetiny pak Matěje Žídka a Martina Milaty.

V útočném pásmu se na oplátku v úvodu druhé třetiny usadili Vítkovičtí. Hned v prvních sekundách musel Adam Ebenstreit likvidovat střelu Petra Chlána a vzápětí čelil dělovce Josefa Krejsy. Tutovku Matyáše Mana z kruhu u bližší tyčky vleže zblokoval Jakub Vogel. Poté co energetici otočili hru si vítkovickou branku vzali na mušku Matěj Novotný a Jakub Vogel. Blok bránících hráčů před brankou však držel pevně. Hráči obou týmů prokazovali obětavost v blokování střel. Tak přišel o šanci Petr Holejšovský, jehož střela skončila blokem Vojtěcha Fojtíka. Na revanš pak střelu Josefa Krejsy zastavil Matěj Novotný. Z prvního gólu se nakonec energetici radovali ve dvacáté deváté minutě, kdy po přihrávce Ondřeje Postla pálil David Varvařovský. Puk sjel po betonu na druhou stranu branky, kde byl připravený Matyáš Váňa, který ho švihem poslal pod víko.

V následujících minutách si musel Adam Ebenstreit připadat jako na střelnici. Střelecké štěstí postupně vyzkoušeli Tomáš Tobola, Vojtěch Fojtík a Maxim Vehovský. Po zisku puku Matěj Pelikán střílel od modré, ale puk skončil pouze u Vávry. Parádní brejk předvedl pár minut před koncem třetiny Matyáš Váňa, ale Štěpán Vávra jeho úmysl odhadl a tak skóre zůstalo nezměněno. To však platilo do času 39:08, kdy se kolem mantinelu prohnal do mezikruží Maxim Vehovský, který objel bránící hráče a chvíli to vypadalo, že pošle puk na Matyáše Hanáka, kterému byl gól nakonec připsán, ale ten byl ve špatné pozici a tak to vzal Vehovský na sebe a poslal puk pod břevno - 1:1. V posledních sekundách se do úniku dostal David Varvařovský, jehož střela škrtla Vávrovy betony a puk se mezi tři tyče nedostal.

Ve třetí třetině přidali vítkovičtí mladíci na svém výkonu a energetiky stále častěji obírali o puk a vytvářeli si nebezpečné šance. Jejich napadání jim vyneslo několikrát pobyt na trestné lavici. Všechna své oslabení zvládli ubránit. Nejblíže k využití početní výhody byl ve čtyřicáté deváté minutě David Varvařovský, po jehož střele cinkla tyčka u vítkovické branky. Vedení pro svůj tým nakonec v padesáté čtvrté minutě vystřelil Daniel Kalandra, který zůstal nebráněn v mezikruží. Na poslední chvíli se snažil do střely kleknout David Šilhan, ale jeho manévr nevyšel - 1:2. Vzápětí mohl srovnat Tobiáš Pastor. Kousek před brankou ho dohnal jeden z Vítkovických a puk mu před zakončením vypíchl.

Ani další početní výhodu se energetikům nepodařilo využít a naopak si ji zkrátili vlastním vyloučením. Vítkovickým k využití své druhé zkrácené početní výhody stačilo zhruba třicet sekund. Matěj Štiak se dostal k puku odraženému od mantinelu a i v pádu ho stihl poslat na Roberta Chlána, který byl úplně sám v mezikruží a bez problémů zakončil - 3:1. V závěru třetiny vyfasoval jeden z Vítkovických dvojitý menší trest. Početní výhodu trenéři Energie vylepšili odvoláním brankáře, ale stav utkání se energetikům nepodařilo změnit a tak body putovaly do Vítkovic.

Ohlasy trenérů

Darek Stránský (HC Vítkovice Ridera):

My jsme první třetinu měli takovou ospalejší. Což byl následek cesty a brzkého vstávání. Pomohl nám gól na závěr druhé třetiny. Potom jsme tu hru vyrovnali a ve třetí třetině jsme byli šťastnější v zakončení, takže jsme odskočili a podržel nás gólman. Takže po dlouhé době vítězství a jsme spokojeni.