HC Energie Karlovy Vary

Ani premiérové góly nepomohly dorostu k výhře nad Slavií

Trochu netradičně v době nedělního oběda vyrazil extraligový dorost do souboje s týmem Slavia Praha. Vzájemné duely mívají šťávu vždy, ale tentokrát bylo utkání třaskavější o to víc, že šlo o přímý souboj o vedení ve skupině. V týmu byli vidět i hráči ze šestnáctky Energie. Premiéru v extralize dorostu si odbyl obránce Štěpán Köhler. Padly rovněž premiérové góly. Poprvé v extraligovém dorostu skórovali obránce Matěj Bauer a útočník Filip Žalud. O výsledku zápasu rozhodla Slavie ve třetí třetině, kdy vstřelila dva góly.
Extraliga dorostu, 10. kolo, ne 28.1.2024, Karlovy Vary, KV Arena
HC Energie Karlovy Vary
HC Slavia Praha
2:4
1:0, 1:2, 0:2
Branky a nahrávky: 16:15 Bauer (Žalud; 5/5), 26:32 Žalud (Pelikán, Slavík; 5/5) – 21:00 Šámal (5/5), 39:55 Šámal (Tittl; 5/4), 40:35 Kucharčík (Šámal; 5/5), 47:30 Tittl (Keller, Matějovský; 5/5). Rozhodčí: Hlinka – Belko, Motl. Diváci: 60. Vyloučení: 3:3. Využití: 0:1. Střely na branku: 33:26. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:4.
Rozhodčí: Hlinka – Belko, Motl
vyloučení3:3
využití0:1
oslabení0:0
střely na branku0:0
zblokované střely0:0
hity0:0
vhazování0:0
diváci60
HC Energie Karlovy Vary: Kašpar – Čermák, Pelikán, Dyk, Bauer, Kůrka, Postl – Kőhler, Šilhan, Poizl, Slavík, Michalov, Šedivec, Žalud, Blažek.
HC Slavia Praha: Höhlig – Lorenz, Skyba, Labuzík, Hess, Marek, Pšenička – Tichý, Šámal, Keller, Kucharčík, Holejšovský, Tittl, Matějovský, Egart, Malacha.

Komentář k utkání

S pukem na holích do zápasu vletěli hráči Slavie, kteří se hned pustili do kombinování před karlovarskou brankou. Energetici se po chvíli z jejich sevření dostali a Vlastimil Blažek narazil na zaklapnutý beton. Otočení hry vyneslo Pražanům chvilku před karlovarskou brankou, ale energetici je brzy vystrnadili a zaměstnali Davida Höhliga. V poslední chvíli se Matoušovi Kucharčíkovi splašil kotouč a tak přihrávku Artura Matějovského nedokázal zužitkovat. Na pozorném pražském gólmanovi ztroskotala v sedmé minutě šance Davida Poizla. Před polovinou třetiny nenašel mezírku mezi Höhligovými betony Matyáš Šedivec. Na oplátku nedovolil Petr Kašpar, aby do jeho branky prošlo nahození Artura Matějovského. V početní výhodě zakončoval Vlastimil Blažek z kruhu, ale puk proletěl nad brankou.

Díky zblokování střely Viktora Šámala se energetici dostali k puku a tentokrát střelu Vlastimila Blažka vyrazil David Höhlig. Ten byl nakonec donucen ke kapitulaci v čase 16:15, kdy se k brance přihnal Filip Žalud, který puk poslal na dojíždějícího Matěje Bauera, který si parádní střelou z mezikruží připsal první gól v extralize dorostu. Snahy Slavie o srovnání utnul pobyt energetiků před jejich brankou. Třetina skončila za stavu 1:0. Vyrovnáno bylo hned v první minutě druhé třetiny, když Viktor Šámal úspěšně zakončil svůj brejk. Následně se zakončení nepovedlo Adamovi Kellerovi. Ve dvacáté páté minutě se v kruhu do puku opřel Filip Čermák, ale jeho šance skončila v Höhligově lapačce.

Vedení Energii, krátce po oslabení vrátil Filip Žalud, který přes chumel hráčů dostal puk do branky. Filip si tak hned ve svém druhém utkání v extralize dorostu vstřelil gól. Šanci mu připravili Lukáš Slavík a Matěj Pelikán. Pro druhý gól v utkání si krátce na to vyrazil Viktor Šámal, ale Petr Kašpar se překonat nenechal. Karlovarský gólman se vytáhl v polovině druhé třetiny, kdy si na něm postupně vylámali zuby Adam Keller a Max Pšenička. Po polovině třetiny zakončoval Lukáš Slavík přesilovkovou kombinaci, ale i jeho naděje na gól skončila v lapačce pražského gólmana. V poslední minutě druhé třetiny šli energetici do čtyř. Početní výhodu v čase 39:55 ke srovnání využil opět Viktor Šámal - 2:2.

Vedení si Slavie vystřelila v čase 40:35, když po závaru před brankou skončil na ledě Petr Kašpar, který tak nemohl proti střele Matouše Kucharčíka zasáhnout - 3:2. Krátce na to si oba týmy zahrály v početní výhodě. Obě sice zůstaly nevyužité, ale čtyři sekundy poté co skončila ta karlovarská se v závaru před brankou prosadil Václav Tittl. Náskok Slavie mohl ve čtyřicáté deváté minutě stáhnout Marko Michalov, ale nakonec přes Höhligovy betony puk do branky nedostal. Jako nepřekonatelná překážka se beton gólmana Slavie ukázal i při střele Filipa Čermáka. I když se energetici snažili, tak do konce utkání recept na Davida Höhliga nenašli a tak podruhé v sezoně se z výhry radovali hráči Slavie.

Ohlasy trenérů

Tomáš Andrys (HC Energie Karlovy Vary): Myslím, že jsme první dvě třetiny neměli vůbec špatný pohyb. Zápas jsme v prvních 40 minutách odehráli poměrně slušně. Nicméně ten gól, pět vteřin do konce, byl z naší vlastní lenosti, který nemusel vůbec být. Bohužel do třetí třetiny jsme už nastoupili v lehce bojácným dechu a v ten moment to Slavia vycítila a využila. To nás stálo zápas, ale nedá se nic dělat. Příští týden jsou další dva zápasy a my se na to připravíme. A gratuluji Slavii ke třem bodům.

Petr Macek (HC Slavia Praha): Byl to souboj prvního s druhým, takže to byl atraktivní zápas a docela důležitý. Víme, že domácí nebyli v plné sestavě. My jsme podobné utkání absolvovali včera v Plzni, kdy se to domácím vymstilo. My jsme rádi, že nás to nakonec nepotkalo, ale s prvními dvěma třetinami jsme úplně nebyli spokojeni. Myslím si, že tam to naši hráči trochu podcenili, respektive ta hra nevypadala tak, jak jsme si představovali. V té třetí třetině už to bylo lepší a utkání jsme zvládli za tři body, čehož si velmi vážíme.