HC Energie Karlovy Vary

Energie zvítězila na Kladně! Dvěma góly rozhodl Salsten

Utkání na Kladně ze začátku nevypadalo pro energetiky výsledkově slibně. Ve druhé třetině však zabojovali, soupeře výrazně přehrávali i přestříleli a výsledek 0:1 po první části srovnali. V poslední dvacetiminutovce se dostali i do vedení, ale Rytíři stihli dvě minuty před koncem vyrovnat. Zápas se tak dostal do prodloužení ve kterém rozhodl Eirik Salsten a energetici si tak domů vezou dva body.
Tipsport extraliga, 9. kolo, ne 6.10.2024, Kladno, ČEZ STADION Kladno
Rytíři Kladno
HC Energie Karlovy Vary
2:3p
1:0, 0:1, 1:1 – 0:1
Branky a nahrávky: 12:36 Smoleňák (Tralmaks, Ticháček; 5/4), 57:50 Smoleňák (Tralmaks, Ticháček; 5/4) – 38:06 Moravec (Gríger, Jiskra; 5/5), 50:18 Salsten (Gríger, Ilomäki; 5/4), 62:21 Salsten (Ilomäki, Jaks; 3/3). Rozhodčí: Pražák, Květoň – Špůr, Šimánek. Diváci: 4044. Vyloučení: 4:4. Využití: 2:1. Střely na branku: 35:45 (9:13, 13:19, 12:12). Zblokované střely: 19:11. Hity: 14:6. Vhazování: 25:34. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:3.
Rozhodčí: Pražák, Květoň – Špůr, Šimánek
vyloučení4:4
využití2:1
oslabení0:0
střely na branku35:45
zblokované střely43:33
hity14:6
vhazování25:34
diváci4044
Rytíři Kladno: Lukeš – Ticháček, Mendel, Pietroniro, Šenkeřík, Nemčík, Hanousek, Jeřábek – M. Procházka, Hults, Tralmaks – Smoleňák, Melka, Jarůšek – Pytlík, Filip, Jágr – Strnad, Bláha, S. Redlich – Straka.
HC Energie Karlovy Vary: Frodl – Reunanen, Plutnar, Moravec, Jaks, Mamčics, Mikyska, Šalda – Čihař, Černoch, Beránek – Jiskra, Gríger, O. Procházka – Salsten, Ilomäki, Sapoušek – T. Redlich, Šír, Koffer.

Komentář k utkání

Od začátku utkání měli více puk na svých hokejkách kladenští Rytíři, kteří se i více drželi u karlovarské branky. Po pár minutách se však hra přesunula na druhou stranu plochy, kde se usadili Karlovarští. Po Mikyskově zblokované střele zkusil přelstít Lukeše kličkou Vít Jiskra, ale ani jemu se nepodařilo dostat puk do sítě. Velká šance poté byla k vidění na druhé straně, kdy na Dominika Frodla nebezpečně vystřelil Antonín Melka. Jeho střelu však karlovarský gólman vyrazil, stejně tak jako další větší pokus Petra Šenkeříka. Kladno se po tlaku nakonec dočkalo gólu a využilo k tomu přesilovou hru. Ve 13. minutě vystřelil kotouč z pravého kruhu Eduards Tralmaks, jehož přes betony dostal za brankovou čáru Radek Smoleňák. Do přesilové hry se dostala i Energie, ale té se této příležitosti nepodařilo využít. Naopak se v oslabení dostali do úniku Strnad s Melkou. Druhý jmenovaný jen těsně minul klec. Čtyři minuty před koncem první třetiny se pokusil dostat se přes domácího gólmana kapitán Jiří Černoch, ale ani nadvakrát neuspěl.

Do druhé části se více vrhl karlovarský tým. Do nebezpečného úniku se dostal Dávid Gríger, jehož střela vypadla Lukešovi jen těsně vedle tyčky. Další střely nabídli Šír či Čihař, ale obě domácí brankář zneškodnil. Karlovarští se ve 25. minutě dostali opět do přesilové hry, ale ani po snaze se jim ji nepodařilo využít. Hra se poté střídala na obou stranách, včetně menších šancí. Kladenská trestná lavice dala po začátku druhé poloviny třetiny energetikům další příležitost k využití přesilové hry, ale i přes udržení v útočném pásmu se nepodařilo dostat se přes Štěpána Lukeše. Hra se poté opět přelévala od branky k brance, ale oba gólmani své týmy podrželi. V čase 38:06 se nakonec ze vstřelené branky radovali energetici. O vyrovnávací gól se po přihrávce Dávida Grígera postaral z pravého kruhu David Moravec. Pár vteřin před koncem vyslal ještě na Dominika Frodla několik nebezpečných střel Petr Šenkeřík, ale ten si s nimi poradil.

Třetí dvacetiminutovka začala hned zostra. Nejprve na karlovarského gólmana vystřelil Petr Šenkeřík, který zachytil kotouč a dostal se mu prostor ke střele. Frodl tuto šanci na poslední chvíli zmařil. Několik vteřin na to ztratil Pietroniro kotouč na modré a energetici se tak dostali do přečíslení. K zakončení se dostal Gríger, ale jeho střela byla chycena. Kladenští si poté více hlídali kotouč a snažili se dostat zpět do vedení. Ve 49. minutě se Rytíři dostali do oslabení, čehož v další minutě využila karlovarská Energie. Zpoza branky přihrál Dávid Gríger na připraveného Eirika Salstena, který čistou střelou poslal svůj tým do vedení. To se Kladnu nezalíbilo a začalo vyvíjet nátlak. Rytíři v jeden moment pálili jednu střelu za druhou na Frodla, ale ten i se svými spoluhráči tento tlak na bránu ustál. O zakončení se pokusil i Jaromír Jágr, který si objel bránu a chtěl tak přelstít západočeského gólmana, což se mu nepodařilo. Energetici se tři minuty před koncem dostali do oslabení a v 58. minutě Kladno srovnalo. O druhý gól se opět postaral Radek Smoleňák, který dorazil vyražený kotouč. Karlovarští se pokusili ještě o branku, ale do poslední minuty nestihli.

Na řadu tak přišlo prodloužení. Nebezpečnou šanci vychytal hned Dominik Frodl, když se do přečíslení dva na jednoho dostal Tralmaks s Hultsem. V 63. minutě se však k puku dostal Eirik Salsten, který opět překonal Štěpána Lukeše a mohl se tak radovat z vítězství.

Ohlasy trenérů

David Čermák (hlavní trenér Rytíři Kladno): Z naší strany to byl nepovedený zápas. Chyběl nám hlavně pohyb a naše hra je na něm založená. Zbytečně jsme to tam i překombinovávali, pořád jsme někoho hledali, až po gólu na 1:2 jsme to najednou zjednodušili a dostali se do tlaku. Ten přinesl i vyrovnání. V prodloužení jsme neproměnili dvě šance a z protiútoku jsme dostali gól. Mrzí nás to, bylo tady hodně diváků a doufáme, že v dalším zápase se zase zvedneme.

David Moravec (asistent trenéra HC Energie Karlovy Vary): Kladno bylo velmi nepříjemný a houževnatý soupeř a v určitých momentech nás přehrávalo v jednoduchosti a tlaku do brány. My ale podali velmi dobrý týmový výkon založený na skvělém brankáři a kompaktní defenzivní hře všech hráčů, kteří do zápasu nastoupili. Za vítězstvím jsme si šli trochu víc a další bod je pro nás velmi důležitý. Musíme sbírat každý bodík, jako když jdete postupně po schodech, abychom nepadali tabulkou dolů. Jsme za to velmi rádi.

Související články