HC Energie Karlovy Vary

Energie padla s Plzní, rozhodla koncovka

Svěřenci Pavla Patery změřili síly již po druhé v letošním přípravném ročníku v západočeském derby s Plzní. Hosté si v prostřední části utkání vytvořili těsný náskok, který se energetikům přes veškerou snahu nepodařilo stáhnout. Jedinou branku domácích vstřelil kapitán Jiří Černoch, avšak to na vítězství nestačilo.
Příprava na sezonu, přát., út 3.9.2024, KV Arena
HC Energie Karlovy Vary
HC Škoda Plzeň
1:4
0:0, 0:1, 1:3
Branky a nahrávky: 58. Černoch (Jiskra, Procházka) – 24. Lev (Zámorský, Indrák), 56. Holešinský (Merezhko), 59. Schleiss (Simon, Holešinský), 60. Rohlík (Mertl).
Rozhodčí: Kostourek, Červenka – Frodl, Štěpánek
vyloučení2:5
využití1:1
oslabení2:0
diváci1486
HC Energie Karlovy Vary: Frodl (Hamalčík) – Moravec, Mikyska, Rulík, Plutnar, Šalda, Dorot – Janata, Jiskra, Beránek, Procházka, Kofroň, Kružík, Černoch "C", Čihař, Sapoušek, Redlich, Šír, Koffer
HC Škoda Plzeň: Hrenák (Malík) – Brůna, Zámorský, Merezhko, Skok, Kvasnička, Pšenička – Schleiss, Simon, Holešinský, Matýs, Urban, Rohlík, Indrák, Mertl, Lev, Hauser, Mužík, Jansa

Komentář k utkání

Druhé západočeské derby letošní přípravy započali Karlovarští s větší dávkou aktivity. Nakročeno k otevření gólového účtu zápasu měl už ve 4. minutě Ondřej Dorot, který zůstal sám před plzeňskou svatyní, avšak na Hrenáka recept nenašel. Další pohlednou akci si připravila dvojice Kofroň - Kružík, kdy se po střele Davida Kofroně odrazil kotouč od gólmana Škody na Kružíka, který nedokázal uspokojit karlovarské fanoušky první brankou zápasu. Po polovině úvodní dvacetiminutovky se kotouče mezi střídačkami ujal znovu urostlý Dorot, který se obratně zbavil doléhajících obránců Plzně, brankář hostů si připsal další kvalitní zákrok. Před sirénou ještě prověřil tvrdost Hrenákových betonů jedovatou střelou Ondřej Beránek, ale ani mistr světa nedokázal vsítit branku a po dvaceti minutách hry svítil na výsledkové tabuli stav 0:0.

Prostřední pasáž začala lépe pro Plzeň. Jakub Lev si ve 24. minutě položil na led Frodla a poslal kotouč za brankovou čáru - 0:1. Odpovědět se vzápětí pokoušel Tomáš Redlich, ale narazil na Hrenákův beton. Domácí fanoušci trnuli, když se v mezikruží napřáhl Matýs, jehož dělovka orazítkovala horní tyč Frodlovy svatyně. V závěru druhého dějství si Karlovarští vybojovali přesilovou hru, kdy se Schleiss provinil sekáním Jiskry. Po odraženém kotouči se před Hrenákem natahoval David Kofroň, ale nestačil rychle zareagovat. Energetici poté neměli dost prostoru pro kvalitní zakončení, a tak odcházeli do kabiny s jednobrankovým mankem.

Svěřenci Pavla Patery vstoupili do závěrečné třetiny velice aktivně a drali se za vyrovnávací brankou. Po gólu se natahoval Filip Koffer, když z vlastního pásma pelášil sám na brankáře Plzně, ale střelou mezi betony neuspěl. Další solidní pokus si připsal Ondřej Procházka, který to zkoušel z mezikruží, ale kotouč změnil trajektorii a minul hostující klec. Mezi šancemi se ukázal duch derby, který svedl týmy k několika potyčkám. V 54. minutě si hosté vybojovali přesilovou hru, využít ji mohl Holešinský, ale Frodl stačil vyrazit kotouč kouskem brusle. Poté se však napřáhl na vrcholu kruhu opět Adrian Holešinský, jehož střela do Frodlova protipohybu skončila za brankovou čárou - 0:2. Čekání na první branku energetiků nakonec prolomil v přesilové hře Jiří Černoch po pěkné souhře celé formace a necelé tři minuty před koncem vrátil Karlovarské do hry. Lodivod Energie vsadil na odvolání brankáře a při hře se šesti bruslaři v poli dopravil kotouč do prázdné svatyně Varů Jan Schleiss. Drama probíhalo na ledě i v ochozech. Na rvačky si Jakub Lev vybral Ondřeje Beránka a hostující sektor byl střežen těžkooděnci. Plzeňský útočník inkasoval dvouminutový trest a Energie měla posledních 38 vteřin, aby zmařila nepříznivý stav. Znovu se šesti bruslaři se domácím nepodařilo uspět a Škoda upravila na závěr skóre zásluhou Ondřeje Rohlíka.

Ohlasy trenérů

David Moravec (HC Energie Karlovy Vary):„Měli jsme dobrý vstup do utkání. Povedla se nám i první třetina, ale nebyli jsme důrazní v zakončení i přesto, že jsme si dokázali vytvořit šance. To určilo ráz hry. Inkasovali jsme laciný gól v obranném pásmu a po prohraném vhazování. Pořád jsme si vytvářeli šance, ale nedokázali jsme proměnit. Hra bez brankáře je pak va-bank. Jeden gól jsme vstřelili a další jsme inkasovali. Poučení je, že zakončení musí být důraznější a nekompromisnější.“

Fotogalerie

Související články