HC Energie Karlovy Vary

Body utekly v nevyužitých přesilovkách

O s t r a v a - Přestože Karlovy Vary po deseti minutách prohrávaly s Vítkovicemi již 0:2, dokázaly se přesnými trefami Lukáše Bednaříka a Michala Dvořáka vrátit do hry. Poté však nevyužily dlouhou dvojnásobnou přesilovku, inkasovaly z Irglovy hole a do konce zápasu už vyrovnat nestačily. K bodům jim nepomohla ani další vylepšená přesilová hra ve třetí části, a tak zůstaly všechny body po třetinách 2:1, 1:1, 0:0 a konečném výsledku 3:2 domácím Vítkovicím.
Tipsport Extraliga, 5. kolo, ne 18.9.2005, Palác kultury a sportu Ostrava
Vítkovice
Karlovy Vary
3:2
2:1, 1:1, 0:0
Branky a nahrávky: 4. Krenželok (Burger), 10. Burger (J. Štefanka, Philipp), 36. Irgl (Šimíček) - 17. Bednařík (Kraus, Krajíček), 30. Dvořák (Alinč, J. Polák). Rozhodčí: Turčan - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 10:9, navíc Philipp 10 min, J. Štefanka do konce utkání - A. Nedorost 10 min., J. Řezníček 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. Diváci: 4221.
Vítkovice: Pinc - Kuboš, Philipp, Jurečka, Hudec, Černošek, Chmelíř, R. Polák, Gulaši - J. Štefanka, Burger, Krenželok - Irgl, Šimíček, Hubáček - I. Padělek, Radek Procházka, Káňa - Tomášek, Hulva, Köhler.
Karlovy Vary: Čechmánek - Ptáček, Duben, Jiří Polák, J. Řezníček, Macholda, Ustrnul, Krajíček - Petr Kumstát, Skuhravý, Košťál - Dvořák, Alinč, A. Nedorost - Pech, Vak, Hurtaj - Milan Procházka, Bednařík, Kraus.

Komentář k utkání

Karlovy Vary nastoupily na vítkovický led s kosmetickými změnami ve složení obranných dvojic i útoků a hned v první minutě dostaly příležitost ke hře v početní výhodě. Z přesilovky ale vyplynula pouze Skuhravého rána do Pincovy lapačky, a jen co se do hry vrátil potrestaný Štefanka, vyrazili do útoku i domácí. Prvním atakům ještě Čechmánek odolal, jenže ve čtvrté minutě už členové elitní vítkovické formace slavili. Burger vybídl k zakončení Krenželoka, který ostrou ranou nalezl mezírku mezi brankářovými betony.

Moravané se rázem dostali do pohody a bylo jen na Čechmánkovi, aby držel naděje svého mužstva na úspěch. Dorážku Káni a Padělka, stejně jako Burgerovu otočku, ještě stačil zkrotit, ale proti Burgrově mazáckému zakončení šanci neměl.

Až dvoubranková ztráta nastartovala energetiky ke zvýšené aktivitě. A ta se brzy vyplatila. Kraus pronikl do útočného pásma, našel před brankou volného Bednaříka, který se nerozmýšlel a z první napálil puk do horního růžku vítkovické branky. Další skvělou šanci dostali Západočeši v posledních minutách úvodního dějství. Rychle po sobě zamířili na trestnou lavici Irgl a Kuboš, jenže Vary vyprodukovaly jen sérii přihrávek a jedovku Josefa Řezníčka, tu si však pozorný Pinc pohlídal.

Druhou část hry načali hosté aktivněji než tu první, do nadějného úniku se prodral Kumstát, puk se mu však zamotal a nakonec nedošlo ani k zakončení. Vyrovnání tak přišlo až ve 30. minutě. Alinč prokázal svou zkušenost, neukvapil se se střelou, pěkně přihrál před branku osamocenému Dvořákovi, kterému stačilo, stejně jako v pátek proti Kladnu, pouze přesně nastavit hůl. Nápor Energie pokračoval dále. Košťál se opřel do Kumstátovy přihrávky, jenže Pinc se opět vyznamenal.

Zpět do hry i do vedení se oceláři vrátili ještě před koncem třetiny. Řezníček se pošťuchoval se Štefankou, se kterým za vzájemné krosčeky odjeli na trestnou lavici. Karlovarský veterán byl ale potrestán navíc dalším dvouminutovým trestem na nedovolenou výstroj a soupeř svou výhodu v poli bezezbytku využil. Šimíček přiklepl Irglovi, ten se sice napoprvé neprosadil, ale počínal si natolik důrazně, že znovu získal puk a ranou do horní poloviny branky vsítil rozdílový gól souboje.

Vedení domácí borce povzbudilo i do třetí části. Při dlouhém sevření karlovarské obrany pálil do Čechmánkových betonů velmi aktivní mladík Káňa, Krenželokovu střelu zblokoval Macholda mimo mantinely a neuspěl ani Burger mířící do rychlé Čechmánkovy rukavice. Rozhodující momenty celého duelu přišly na začátku poslední desetiminutovky. Řezníček opět nenašel vzájemné sympatie se Štefankou a oba znovu zamířili do dobře známých míst mezi časoměřiči. Slovenský forvard si navíc vykoledoval další dvě minuty za nesportovní chování a když se vedle něj usadil i hákující Phillip, měla Energie k dispozici více než minutu a půl dvojnásobné přesilovky.

Do hlavního muže večera se ale definitivně pasoval výborný brankář Pinc, jenž ustál rány Kumstáta, Alinče i kapitána Ptáčka. Už v plném počtu ještě zmenšil hostující naděje hrubě faulující Řezníček, který za napadení Tomáška vyfasoval pětiminutový trest s prémií do konce zápasu.

Ani v oslabení se Karlovy Vary nevzdaly. Po hrubce v rozehrávce vyrazila do úniku dvojice Kumstát – Košťál, povyjetý Pinc ale zůstal králem situace. Zbylé vteřiny si už Vůjtkův výběr pohlídal a mohl si do tabulky připsat další tři body. Karlovy Vary tak až do pátečního západočeského derby zůstávají na dně extraligového pořadí.