HC Energie Karlovy Vary

Energie podruhé podlehla Vítkovicím 2:3

HC Energie Karlovy Vary - HC Vítkovice Steel 2:3 (2:2, 0:1, 0:0)

K a r l o v y  V a r y - Hokejisté Energie si v měření sil s Vítkovicemi mohli pochvalovat jen vstup do utkání. Ten jim vyšel více než dobře, když už ve 2. minutě využil přesilovou hru Jan Alinč a nasměroval svůj tým na cestu k zisku kýžených bodů. Hosté však dokázali odpovědět a ačkoliv vedení na domácí stranu vzápětí znovu strhnul Jan Košťál, do přestávky utkání opět zremizovali. Nakonec rozhodla o exportu bodů do Ostravy Krenželokova trefa z 27. minuty, po které už nikdo z Energie nedokázal ani v nervózní třetí třetině překonat vítkovickou totální defenzivu. Karlovy Vary prohrály s Vítkovicemi i podruhé v sezóně výsledkem 2:3.

Tipsport Extraliga, 18. kolo, út 25.10.2005, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Vítkovice
2:3
2:2, 0:1, 0:0
Branky a nahrávky: 2. Alinč (Řezníček), 8. Košťál (Skuhravý) - 8. Štefanka (Krenželok), 11. Krenželok (Štefanka), 27. Krenželok (Burger, Gulaši). Rozhodčí: Nečas - Kareš, Bláha. Vyloučení: 3:6. Využití: 1:0. Diváci: 3200. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 2:3.
Karlovy Vary: Čechmánek - Duben, Ptáček, Řezníček, J. Polák, Ustrnul, Němec, Kloz, Krajíček - Dvořák, Hurtaj, Nedorost - Selingr, Alinč, Pavelek - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Milan Procházka, Pech, Bednařík.
Vítkovice: Pinc - Kuboš, Phillip, Jasečko, Hudec, R. Polák, Dresler, Jurečka - Štefanka, Burger, Krenželok - Irgl, Hubáček, Gulaši - I. Padělek, R. Procházka, Tomášek - Kropáč, Káňa, Köhler - Hulva.

Komentář k utkání

Věrny svému předzápasovému slibu o častější střelbě na soupeřovu branku zahájily Karlovy Vary dnešní duel velmi ofenzivně. Už na začátku druhé minuty zastavil faulem slibnou akci Energie vítkovický Irgl a nabídl Řezníčkovi s Alinčem volné jeviště pro překrásný duet. Po několikeré výměně puku mezi oběma hráči se efektně na modré uvolnil Řezníček,našel znovu Alinče a ten zavěsil puk do brány dezorientovaného Pince. 1:0 . Domácí i poté provázela neutuchající chuť ke zdolání vítkovické svatyně. Několik pohledných akcí skončilo na Pincových chráničích a tlak domácích trochu polevil. Chvilkové nekoncentrovanosti v obranných řadách Energie tak hosté hbitě využili. V osmé minutě se k dorážce před Čechmánkem dostal nekrytý Juraj Štefanka a bez zaváhání vyrovnal. Už za půl minuty se opět radovali domácí. Skuhravý platil svým urputným důrazem na hostující obranu, dostal se do koncovky, Pinc jen vyrazil a Koštál už měl snadnou práci. 2:1. Ke smutku slušně zaplněných tribun se však skóre srovnalo už za další dvě minuty. Lukáš Krenželok se nejlépe orientoval ve skrumáži před karlovarskou brankou a bylo to 2:2. Přestože vítkovičtí rytíři hráli dnes v první třetině proti svým zvyklostem s dost odkrytým hledím, nepodařilo se domácím až do sirény potrestat okna v jejich obraně .

Pokračující karlovarskou přesilovou hru v úvodu 2. třetiny při vyloučení Káni ukončila jen Selingrova bomba do masky brankáře Pince. Na gólovou přestřelku z první desetiminutovky zápasu ani jeden tým nenavázal. Z holí se vytratila přesnost. Dokumentoval to nevyužitý nájezd Koštála s Kumstátem na jediného vítkovického obránce. Na začátku 27. minuty se však hosté dostali do vedení. Lukáš Krenželok se probil po sérii chyb domácích hráčů v obranném pásmu před brankoviště a bekhendovou střelou nedal Čechmánkovi žádnou šanci. Hosté povzbuzeni vedením dostali na pár minut Energii do kleští. Zlepšili pohyb, rychleji si přihrávali a dobře forčekovali. Z tlaku se domácí vymanili při vyloučení Gulašiho ve 30.minutě, ale byla to pouhá dvouminutová epizoda, ve které se k žádné pořádné šanci nedostali. Obraz hry se v dalším průběhu zásadně nezměnil a hosté za pomocí dobře organizované obrany středního pásma a nebezpečných výpadů do ne příliš jisté defenzívy Energie kontrolovali vývoj zápasu. Ve 38. minutě navíc bolestivě sekl Řezníček Tomáška a jen se štěstím a s vypětím všech sil odolala Energie první přesilové hře hostí. Vybrané štěstí pak chybělo Skuhravému, který se v poslední minutě druhé části hry ocitl sám tváří v tvář Pincovi, ale nedal.

Od počátku třetí třetiny se Vítkovice soustředily na důsledné bránění jednogólového náskoku. I přes tento fakt se domácí dokázali propracovat do šancí. Hned ve 41. minutě se ocitl sám mezi kruhy Selingr, prudkou přihrávku od Alinče však nezpracoval. O pár sekund později vypálil od modré Duben, ale i jeho střela minula o pár centimetrů branku hostí. Narůstající tlak přinesl domácím však jen další přesilovou hru. Vítkovičtí si energetiky pohlídali a tak se hříšník Burger vrátil po dvou minutách na led za setrvalého stavu. Energetici se mohutně tlačili k brance hostí a snažili se o vyrovnání. Vítkovice se po dlouhé minuty nedostaly prakticky přes červenou čáru. Ve 49. minutě se přeci jen hosté zmohli na zakončení a hned z toho byl puk za zády brankáře Čechmánka. Rozhodčí však gól po konzultaci s videorozhodčím správně neuznal pro postavení hostujícího hráče v brankovišti. Tlak domácích postupně narůstal. V útočném pásmu se však jen těžce probíjeli těsnou a ne příliš férovou obranou hostí. Rozhodčí Nečas polevil v posuzování nedovolených zákroků a chvílemi to vypadalo, že spolkl píšťalku. Zní to možná neobjektivně, ale naši sudí překážejí ofenzivnímu hokeji. To je možná také jeden z důvodů, proč v naší lize padá tak málo branek ve srovnání s NHL. Držení, hákování a osekávání ze strany Vítkovic bylo tak viditelné a tak četné, že jen slepý nebo samolibý rozhodčí mohl dělat, že to nevidí. Zoufalá snaha o vyrovnání vrcholila v power-play. I tady se rozhodčí necitlivě projevil, když Dubnův čistý obranný zákrok, při němž si oba bojující hráči zablokovali hole, posoudil jak faul karlovarského obránce.

Karlovy Vary zaplatily za herní výpadek ve třetí desetiminutovce utkání ztrátou všech bodů, i když herně měly po většinu zápasu navrch.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Venera (Karlovy Vary): "Vítkovice jsou právem na druhém místě tabulky. V první třetině jsme měli převahu, jenže skončila nerozhodně. I v celém utkání jsme hosty přestříleli, ale hraje se na góly. Vítkovice nás předčily v efektivitě. My jsme, stejně jako se Spartou, nedokázali trestat chyby soupeře."

Miloš Holaň (Vítkovice): "My jsme samozřejmě maximálně spokojeni se třemi body. V první třetině byla spokojenost jen se stavem 2:2, naše hra nebyla dobrá. Poté jsme se zlepšili a obstáli jsme i v poněkud hektickém závěru zápasu."

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | út 25.10.2005

Jan Košťál: Chyběl nám důraz v koncovce

A team HC Energie | čt 27.10.2005

Fotoreportáž z utkání s Vítkovicemi