HC Energie Karlovy Vary

Střelecké prokletí prolomeno, přesto ze Zlína bez bodu

Z l í n - Jen pár minut chybělo zlínskému gólmanovi, aby na domácím stadionu vymazal ze statistik všechny karlovarské střelce i popáté v řadě. Hrála se 56. minuta utkání, když sváteční střelec Lukáš Krajíček nahodil puk na branku tak šikovně, že překvapil nepřekonatelného Murína. Velkou radost si ale neužil, protože v té době už Energie prohrávala 0:3. Karlovarští tak i přes velkou snahu a množství šancí nedokázali navázat na výhru z minulého kola a zůstávají se čtyřmi body ve spodních partiích extraligové tabulky.
Tipsport Extraliga, 7. kolo, ne 25.9.2005, Zimní stadion Luďka Čajky
Zlín
Karlovy Vary
3:1
1:0, 1:0, 1:1
Branky a nahrávky: 6. Melenovský (Král), 39. Jenáček (Blaťák, M. Hamrlík), 48. M. Hamrlík (Král) - 56. Krajíček (Skuhravý). Rozhodčí: Minář - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 5:6, navíc Pech (KVA) 10 min. Využití: 2:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 4358.
Zlín: Murín - M. Hamrlík, Blaťák, Vosátko, Zubíček, Nosek, Malinský, Houdek, Galvas - Barinka, Král, Melenovský - Okál, M. Čech, I. Rachůnek - Mokrejš, Kristek, Záhorovský - Jenáček, Kovář, Pištek.
Karlovy Vary: Čechmánek - Duben, Ptáček, Němec, J. Polák, Macholda, J. Řezníček, Krajíček - Petr Kumstát, Skuhravý, A. Nedorost - M. Dvořák, Alinč, Košťál - Pech, Hurtaj, Kraus - Milan Procházka, Vak, Bednařík.

Komentář k utkání

Karlovy Vary vyjely na zlínský led bez nemocného beka Ustrnula a hned ve druhé minutě už postrádaly jeho cenné služby v premiérovém oslabení zápasu. Ataky Královy formace ale Čechmánek bez větších problémů ustál, a když byl po chvíli vyloučen Pištek, zdálo se, že by energetici mohli zkusit přerušit dvouletý brankový půst na stadionu Luďka Čajky. Opak byl ale pravdou. Richard Král dotlačil puk až k Marku Melenovskému, který se podél Čechmánkova betonu prosadil poprvé.

Západočeši nepřijeli na Valašsko bránit a byla to především Skuhravého řada s Kumstátem a Nedorostem na křídlech, kdo zlobil neprůstřelného gólmana Murína nejvíce. Po kombinaci dvou vysokých forvardů skončil puk jen kousek od zlínské tyče, posléze zamířil Skuhravý do výstroje slovenského brankáře. Práci měl i jeho protějšek Čechmánek, jenž vleže doslova utěsnil spodní část branky, a nedovolil tak radost Kristkovi. Úvodní část hry zakončil obrovskou šancí Jan Alinč, jehož střela po spolupráci s Dvořákem neprošla za brankovou čáru jen zázrakem.

Překvapivá aktivita Energie pokračovala i ve druhé třetině. Od modré čáry pálil tvrdě hostující kapitán Ptáček, pěkně mířil i Andrej Nedorost, jenže pokaždé se mohl usmívat zlínský mág Murín. Obrovskou šanci dostal díky chybě v rozehrávce medvědů Petr Kumstát. Po samostatném úniku, ale přestřelil odkrytou branku.

A tak musel přijít krutý trest. Čechmánek si ještě poradil s tutovkou Krále, který si pohrál s obráncem, i dorážkou Melenovského. Karlovarská opora zneškodnila rovněž kombinaci Barinky s Králem, na důrazné počínání Jenáčka v přesilové hře už byla krátká.

Možná rozhodující šanci zvrátit nepříznivý vývoj souboje propásla Energie na začátku třetí části hry. Po vyloučení Rachůnka a Čecha dostali Západočeši možnost hrát tři čtvrtě minuty dvojnásobnou přesilovku. Opět z dálky pálil velmi nebezpečně Ptáček, jenže Murín byl skvělý. Přesilovka vůbec nebyla tím nejlepším, co Vary v neděli na zlínském ledě předvedly. Jen co se totiž první vyloučený Rachůnek vrátil mezi mantinely, ujel s Melenovským do přečíslení. Bylo jen zásluhou výborného zákroku Čechmánka, že tato dvojice nepropasírovala puk do sítě potřetí.

Tomuto faktu se nicméně podařilo zabránit jen na chvíli. Výhodu dvou mužů v poli si vybojovali i domácí, následovala série krátkých přihrávek, dělovka Hamrlíka a o dělbě bodů bylo definitivně jasno. Energetici se pak alespoň sympaticky snažili prolomit své střelecké prokletí, jenže vše pokračovalo podle letitých tradic. Neprosadil se Alinč ani Bednařík, vrcholem všeho byla neuvěřitelná šance Hurtaje s Nedorostem, kteří nedopravili puk do úplně prázdně branky.

Alespoň dílčí radost nakonec přeci jen přišla. Krajíčkovo nahození nešťastně tečoval za Murínova záda domácí bek, čímž ukončil 299 minut trvající půst týmu z Karlových Varů na zlínském stadionu. Závěrečné chvíle příliš vzruchu nepřinesly, a tak si tři body připsali domácí medvědi.

Ohlasy trenérů

Ernest Bokroš (Zlín): "Opět jsme vsadili na defenzivu podpořenou vynikajícím gólmanem Murínem a získali jsme další tři důležité body. Karlovy Vary byly ve všech třetinách aktivnější a přestřílely nás. Ani mě nemrzí, že jsme v závěru inkasovali, přestože jsme si stejně jako v Českých Budějovicích dali vlastní branku."
Zdeněk Venera (Karlovy Vary): "Největší rozdíl mezi oběma týmy byl v produktivitě. Měli jsme převahu, vypracovali jsme si hodně šancí, jenže hokej se nehraje na umělecký dojem, ale na góly. S přibývajícím časem si hráči začali myslet, že Murínovi dnes není možné dát branku. Zlínský gólman proti nám potvrdil, že chytá ve famózní formě."