HC Energie Karlovy Vary

Karlovarští bojovníci na body nedosáhli

HC Hamé - HC Energie Karlovy Vary 4:1 (1:0, 1:1, 2:0)
Z l í n - Přestože Karlovy Vary nastoupily proti zlínským medvědům opět v silně okleštěné sestavě, byly domácím až do posledních minut rovnocenným soupeřem. Jenže výsledek je opět smutný. Energii se v polovině duelu podařilo zásluhou Lukáše Pecha snížit na 1:2 a ve třetí třetině dokonce sahala po vyrovnání. Rozhodnutí a tři body však nakonec Valachům zajistil až pět minut před koncem v přesilové hře Richard Král. A když odvážnou power-play potrestal ještě Melenovský, skončil pro Západočechy poslední zápas před reprezentančí přestávkou až příliš krutou porážkou.
Tipsport Extraliga, 33. kolo, ne 11.12.2005, Zimní stadion Luďka Čajky
Zlín
Karlovy Vary
4:1
1:0, 1:1, 2:0
Branky a nahrávky: 16. Hamrlík (Leška, Okál), 35. Kristek (Melenovský), 56. Král (Okál), 58. Melenovský - 36. Pech (Hurtaj, J. Řezníček). Rozhodčí: Rejthar - Pešek, Šátava. Vyloučení: 9:7. Využití: 2:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 4449.
Zlín: Murín - Hamrlík, Blaťák, Nosek, Galvas, Vosátko, Zubíček, Houdek - Okál, Leška, Melenovský - Špilár, Král, Záhorovský - Barinka, M. Čech, Rachůnek - Kristek, Kovář, Kubiš
Karlovy Vary: Přikryl - Němec, J. Řezníček, Ptáček, Duben, J. Polák, Ustrnul, Krajíček, od 21. navíc Macholda - Dvořák, Hurtaj, Pavelek - Milan Procházka, Skuhravý, Košťál - Tvrdek, Pech, Bednařík - od 21. navíc J. Bauer, Šinágl, Pražák

Komentář k utkání

Mensator, Alinč, Kumstát, Nedorost a Selingr. Bez těchto opor se museli karlovarští trenéři obejít i v posledním utkání před druhou reprezentační přestávkou. Na soupisce Energie se tak objevilo rekordních sedm odchovanců. Po dlouhé době se ve varských barvách objevil například Petr Šinágl.

Mezi tři tyče se poprvé od první minuty musel postavit Petr Přikryl a dlouho příliš práce neměl. Přestože hlavní rozhodčí Rejthar nasadil opravdu přísný metr, první opravdovou střelu vyslal na Murína v šesté minutě Němec. Na druhé straně se pokoušel Rachůnek proměnit chytrou Čechovu příhru od zadního mantinelu, jeho střelná zbraň měla ale hodně vychýlenou mušku.

Zajímavou příležitost si v početní výhodě vypracoval Košťál za spolupráce s Milanem Procházkou, Murín si tentokrát s pukem poradil i bez použití „nestandardních“ taktických prostředků. Lekci z využívání přesilovek tak museli předvést medvědi. Leška poslal puk na modrou čáru Hamrlíkovi, jehož dělovka vrátila vyloučeného Hurtaje na led už po devíti vteřinách.

Karlovarští i po inkasované brance působili svěžím dojmem a jen málokdo by tipoval, že mají v nohách sobotní derby a dlouhou cestu přes celou republiku. Ještě do konce třetiny roztočila Pechova řada před zlínským brankovištěm nebezpečný kolotoč přihrávek, jenže stejně jako později Dvořák žádného efektu nedosáhla.

Stejný hráč byl blízko vyrovnání i ve druhé části, kdy k němu doputoval puk po pohledné kombinaci Hurtaje s Pavelkem. Karlovarský bijec však nedokázal do odkrytého koutu branky zamířit. Zběsilá pětiminutovka přišla v polovině utkání. Nejprve nastřelil Barinka tyčku Přikrylovy svatyně, po chvilce se už Zlínští radovali. To když Melenovského ránu dotlačil bekhendem do sítě Kristek. Aby toho nebylo málo, dokázal neidentifikovatelným způsobem faulovat Rachůnek Ustrnula a z následné přesilovky se prosadil všudybyl Lukáš Pech.

Možná největší šanci na návrat do boje o body promarnili energetici hned zkraje závěrečné dvacetiminutovky. Po tvrdé střele se kotouč odrazil k Řezníčkovi, toho však skákající kus gumy neposlechl a zlínský gólman se stihl včas vrátit do odkryté branky. Záhy přišla kritická chvíle na druhé straně kluziště. Nejdříve se do hry zapojilo více mužů v bílém, než pravidla dovolují a po chvíli si za faul odjel odpočinout také Hurtaj. Zarputilá trojice hostí minutu a půl ubránila a nadále sahala po vyrovnání.

Blízko byl opět Pech. Mladý forvard zařadil nejvyšší rychlostní stupeň a zdálo se, že se nezastaví ani u Velké Bíteše. Jedovatá střela švihem těsně minula pravou Murínovu tyčku.

Další zajímavá možnost se rýsovala v 54. minutě. Jenže než hosté zaujali přesilovkové postavení, poslal Rejthar na trestnou lavici i Řezníčka. Jen co se první vyloučený Hamrlík vrátil na led, vyzkoušel své štěstí ranou z ostrého úhlu Richard Král a našel skulinku nad Přikrylovou vyrážečkou.

Kalich hořkosti musela Energie dopít do dna. Další přesilovku po vyloučení Záhorovského ještě zkusila vylepšit odvoláním brankáře, radoval se ovšem Marek Melenovský, jenž bez větších problémů trefil horní roh opuštěné klece.

Karlovy Vary se tak opět bodů na zlínském ledě nedočkaly a i kvůli výsledkům ostatních přímých soupeřů klesly na dvanácté místo extraligové tabulky. Napravit nelichotivé postavení budou mít až 20. prosince, kdy hostí lídra tabulky Slavii Praha.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Stuchlík (Zlín): "Výsledek neodpovídá průběhu utkání. Hodně jsme se trápili a nakonec jen díky tomu, že karlovarští útočníci v koncovce selhali, máme tři body. Soupeř předvedl velice houževnatý výkon a kvůli tomu byl zápas dlouho na vážkách."

Václav Baďouček (Karlovy Vary): "Přestože výsledek vypadá jednoznačně, průběh zápasu tomu nenasvědčoval. Rozhodně jsme nebyli horším mužstvem. I když jsme prohráli, musím týmu poděkovat za výkon, který předvedl po sobotním náročném utkání s Plzní a dlouhém cestování. Zápas rozhodly první dva zvláštní góly."